Антените на руското посолство в Европа не са за сериали, а за шпионаж

Проф. Тодоров: Когато водиш война, засилваш разузнаването
20 апр 2023 14:20, Анисия Иванова
149

Това, че Русия засилва шпионажа, специално в Европа, е логично - тя събира повече информация в момент на конфликт", каза в "България сутрин" журналистът и анализатор проф. Валерий Тодоров. Той коментира разследване на белгийски медии, според което руското посолство в Брюксел е окичено с шпионски антени.

"Това им е работата, те не гледат сериали. Естествено е, че това са антени, които са предназначени за връзка. Каква работа точно извършват, това могат да кажат експертите по комуникации", обясни Тодоров.

Относно разследванията в медиите, той поясни, че става въпрос за няколко. Едното е на центъра "Досие", който е свързан с критика на Кремъл и олигарх Михаил Ходоровски. Друго разследване показва дейността на Русия в северните морета, като се твърди, че под прикритието на риболовни траулери и яхти се извършва разузнавателна дейност.

"Това е нормално, тъй като Русия смята северните морета за свой стратегически район", смята Валерий Тодоров.

Пред Bulgaria ON AIR експертът сподели, че в някои от посочените разследвания информацията излиза в рамките на два-три месеца, но за други - като например за взрива на газопровода "Северен поток", данните са оскъдни.

Относно сателитните антени на руското посолство в Брюксел, гостът обясни, че може да става въпрос за чувствителна апаратура, която да прихваща комуникации.

"Службите в периметър от 200-300 метра улавят всичко, защо да не е възможно да се прихващат телефонни разговори?", посочи Тодоров и припомни случай в Русия, при който службите са подслушвали служители в държавни учреждения.

"Въпросът е какво точно се слуша, възможно е да се слушат отделни личности. Наблюдават активностите през Facebook профилите", обясни журналистът, но по думите му "не е нужно да се оглеждаме колко антени имат посолствата".

Тодоров коментира и изгонването на руски дипломати от посолството в София.

"Това, че се престарахме и че това преследваше определени политически цели за определени политически субекти, е ясно. България е естествено, като малка държава, да се защитава от всички рискове, но трябва да е по-предпазлива. Да гониш служителите на посолствата - това е вид наказателна мярка с етичен характер, защото това ограничава работата на посолствата", допълни той и припомни, че като ответна мярка на Русия българското посолство в Москва е работило на "санитарен минимум".

"Когато водите война, е естествено да засилите разузнаването. Службите използват дипломатически паспорти за своите служители. Използвани са в миналото, използват се и сега", заяви анализагорът.

Той каза още, че има и журналисти, които е възможно да извършват разузнавателна дейност, като припомни случая със съдебния процес срещу американски журналист в Русия.

"Шпионажът е част от видимата война. Наблюдават се дипломатите, но колко ефективно е това, зависи от службите. Каква част от изгонените са действително шпиони, е трудно да се отговори. Не отричам възможността човек, който има друга функция, например готвач, да развива и друга дейност", завърши Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
А пък американците на посолствата нямат антени, те си пращат съобщения с пощенски гълаби. След като изгонихме всички руски шпиони какво ли ще правят руснаците с техните антени?
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи само антените на американското посолство са за сериали...
52
1
 
16
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Абсолютно излишен и нищо не казващ "анализ" на още един псевдоанализатор и "професор" по сигурността. Ами да, то било естествено това, още по-естествено онова. Естествено е журналистическите писания по въпроса да са повърхностни и лаишки, но един "професионалист" би трябвало да определи вида на антените, дали са предавателни или само приемни, в кои диапазони са, какво евентуално биха могли да прехванат чрез тях *** и т.н. Дали не са за връзка с местните им агенти.
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но американците яко шпионират целия свят, в нашите държави даже явно и нахално, даже без антени.
50
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах смисъла на статията. Имали руснаците антени по посолствата, шпионирали. Това е добра вест, значи са нормални. ами вършат си работата, като всички останали.
49
3
 
13
 
! Отговори
Посолството преди 1 година
Гледаме всички сериали, особено сериала с Джо Байдън в Белия дом
48
1
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
антените на ам посолство за какво са монтирани там
47
6
 
4
 
! Отговори
О. Петков преди 1 година
До Анонимен Тъ*пчо, всички т.н. агенти на ДС и ГУМНО преди 1989г. работеха за КГБ, ако не си разбрал и съвсем правилно бяха "осветени". Лошото е, че и досега неосветените продължават да работат за господаря от Москва. Дори си назначиха един за пРезидент. Главният резидент на Москва ни управлява в момента.
46
0
 
5
 
! Отговори
Селтик преди 1 година
Пълнеж на сайта и пак пълнеж!Можело това, можело онова!Журналист коментира технологии на държави, поставени върху покрива на посолство????!??!!!!Жалка история, жалки участници
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите посолства със сигурност имат сателитна чиния от Булсатком,но говорим за посолства на световна сила! Извинявам се има разлика!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не говорите за наще деца математици ох извинете мислите се за руснаци
43
0
 
3
 
! Отговори
Най преди 1 година
Обичам луди жаби
42
1
 
0
 
! Отговори
За преди 1 година
Прокарване на бежанци
41
0
 
5
 
! Отговори
Майстор преди 1 година
Монтирам всякакви антени след 23 часа.
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не вземете да си запалите къщите русофилчета щом толкова държите да рухне всичко и вас мислите ще ви се размине
39
1
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТООООООВЦИТЕ ПОСТАВЯТ МИНУСИ ДОРИ НА ИНФОРМАЦИЯТА ЗА РУСКИТЕ ДЕЦА , МАТЕМАТИЦИ !!! ПОЗОР СТЕ !!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 1 година
Не са изобщо
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази новина описаха какво правят американските посолства по света.
36
0
 
0
 
! Отговори
Не тече преди 1 година
Само капе
35
0
 
5
 
! Отговори
ютюб преди 1 година
Ли Шанфу първо козирува на Путин, преди да се ръкуват Видео со встречи Владимира Путина с министром обороны Китая