Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите
20 апр 2023 19:33, Нели Христова
147
Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента
Снимка: Twitter

Твърди се, че руските войски в Украйна са получили религиозни икони с образа на президента Путин за православния Великден.

Иконите изобразяват Путин в син костюм с червена вратовръзка и думите: "Всемогъщият Владимир Путин". Твърди се, че те са били изпратени от неговата управляваща партия "Единна Русия" до мобилизирани войски, служещи в Южна Украйна, според видео, публикувано в услугата за съобщения Telegram. "За молитви", гласи бележка, прикрепена към иконите.

Пакетът съдържал също светена вода и консерви. "Колкото и голям патриот да съм, това е скапано", казва един войник. Видеото предизвика подигравки в социалните мрежи. Православните християни отбелязаха Великден в неделя.

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите. "Това е евтин трик на враговете на нашата родина", твърди партийният служител Вячеслав Григориев.

 

Новината за иконите с образа на Путин дойде след като руският президент подари на военни командири в Южна Украйна копие на вековна икона по време на, както каза Кремъл, пътуване до окупираната територия.

Въпреки че някога е бил офицер от КГБ в Съветския съюз, официално атеистична държава, Путин е сключил съюз с могъщата Руска православна църква, откакто дойде на власт преди 23 години. През 2011 г. главата на църквата патриарх Кирил описа управлението на Путин като "Божие чудо". Кирил също нарече войната в Украйна битка срещу "тъмните сили", като същевременно твърди, че руските войски, които умрат в битка, ще бъдат "опростени".

Срещу войната обаче се обявиха десетки обикновени свещеници. Повече от 170 подписаха отворено писмо, призоваващо за изтегляне на руските войски миналата година, докато други използваха своите проповеди, за да настояват за прекратяване на конфликта.

През февруари на Йоан Ковал, свещеник в църква близо до Москва, му беше забранено да провежда богослужения, след като замени думата "победа" с "мир", докато четеше "Молитва за Света Русия" на своето паство. Молитвата в подкрепа на "защитниците на отечеството" на Русия беше прочетена за първи път от Кирил през септември.

Въпреки молитвите на Кирил, силите на Путин претърпяха серия от унизителни поражения на бойните полета в Украйна и войната се върна у дома в Русия. Серия от удари с украински дронове дълбоко в Русия и убийствата на двама видни провоенни фигури доведоха до отмяната на годишното събитие за Деня на победата следващия месец.

Маршовете на Безсмъртния полк, където руснаците държат портрети на членове на семействата, загинали през Втората световна война, се провеждат от 2012 г. Организаторите казаха тази седмица, че те няма да се проведат тази година поради съображения за сигурност.

Някои критици казаха, че истинската причина за отмяната е, че Кремъл се притеснява, че хората ще излязат по улиците с портрети на роднини, загинали в Украйна. "Мащабът на военните загуби ще бъде видим", пише Елвира Вихарева, опозиционен активист, цитирана от The Times. "И безсмъртният полк щеше да се окаже наистина много смъртен."

Парадите за Деня на победата, включващи войски и военна техника, също бяха отменени в градовете близо до границата на Русия с Украйна. Главният парад на Червения площад все още трябва да продължи, както е планирано на 9 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Иконата е много хубава. Искам и аз една такава.
18
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците цепят мракааа.Нема друг такъв бавноразвихрящ се народ.
17
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е идея на Путин или някой от обкръжението му. Путин наистина е вярващ човек, а вярващия никога няма да допусне да бъде възхваляван, напротив, Путин е смирен човек що се касае до самия него. Онзи, който се е "пошегувал" ще си плати сурово, ще го намерят!
16
4
 
8
 
! Отговори
Панова преди 1 година
Хората на Ванга и на Светлин Русев може да са ги изпратили
15
7
 
17
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Най после рашистите признаха че Пютин, е мъртъв щом му правят икона! Амин
14
3
 
22
 
! Отговори
333 преди 1 година
Тотално изтрещяване
13
2
 
2
 
! Отговори
he wise bulgarians преди 1 година
Светостта според ***, но иначе БПЦ щяла да канонизира, тоест поръча, всеки от противниците на този горе на снимката, тъй като БПЦ смята да управлява чрез българистанската анархия и заплахи към политическата класа
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путин е ИстинскиятА ти си истински перко
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Класически диктатор Има късмет че ще го съди европейски съд и ще получи доживитотна присъда Ако го съдеха американците щеше да увисне на бесилото като Саддам
10
3
 
1
 
! Отговори
the wise bulgarians преди 1 година
*** докара разпутинисти от близо и далеч, цяло училище за разпутинисти, понеже дразни политическата класа, така в *** щяло да има анархия
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на великия руски народ , съд и затвор за путинския режим !!!
8
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бивш КаГеБейец-болшевик а днес се канонизира в светец русийски, "хайде холан беее"!
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има малко художествена измислица! Косите му от двете страни на главата трябва да се срещат на темето му, но художника се плаши да не разлюти путин!
6
18
 
10
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Пропаганда !!! Има ли хора дето се връзват на такива лъжи ???
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким Чен Ун харесва това
4
11
 
29
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Този надмина култа към личността на Сталин. Минаха всякакви граници. Нищо чудно да го канонизират за светец.
3
9
 
24
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Жyжето не спира да се излага...
2
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази "статия" може да фане декиш в САЩ или някъде на запад. Можеше да си спестите това - но на вас ви е платено да я пуснете тук.
1
22
 
17
 
! Отговори
Тъпи мисирки преди 1 година
Поредните фейкове на укрите - явно това ще бъде тяхната "контра офанзива".