Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите
20 апр 2023 19:33, Нели Христова
147
Всемогъщият Путин: Войниците в Украйна получиха икони с образа на президента
Снимка: Twitter

Твърди се, че руските войски в Украйна са получили религиозни икони с образа на президента Путин за православния Великден.

Иконите изобразяват Путин в син костюм с червена вратовръзка и думите: "Всемогъщият Владимир Путин". Твърди се, че те са били изпратени от неговата управляваща партия "Единна Русия" до мобилизирани войски, служещи в Южна Украйна, според видео, публикувано в услугата за съобщения Telegram. "За молитви", гласи бележка, прикрепена към иконите.

Пакетът съдържал също светена вода и консерви. "Колкото и голям патриот да съм, това е скапано", казва един войник. Видеото предизвика подигравки в социалните мрежи. Православните християни отбелязаха Великден в неделя.

Представители на "Единна Русия" отрекоха да са изпращали иконите. "Това е евтин трик на враговете на нашата родина", твърди партийният служител Вячеслав Григориев.

 

Новината за иконите с образа на Путин дойде след като руският президент подари на военни командири в Южна Украйна копие на вековна икона по време на, както каза Кремъл, пътуване до окупираната територия.

Въпреки че някога е бил офицер от КГБ в Съветския съюз, официално атеистична държава, Путин е сключил съюз с могъщата Руска православна църква, откакто дойде на власт преди 23 години. През 2011 г. главата на църквата патриарх Кирил описа управлението на Путин като "Божие чудо". Кирил също нарече войната в Украйна битка срещу "тъмните сили", като същевременно твърди, че руските войски, които умрат в битка, ще бъдат "опростени".

Срещу войната обаче се обявиха десетки обикновени свещеници. Повече от 170 подписаха отворено писмо, призоваващо за изтегляне на руските войски миналата година, докато други използваха своите проповеди, за да настояват за прекратяване на конфликта.

През февруари на Йоан Ковал, свещеник в църква близо до Москва, му беше забранено да провежда богослужения, след като замени думата "победа" с "мир", докато четеше "Молитва за Света Русия" на своето паство. Молитвата в подкрепа на "защитниците на отечеството" на Русия беше прочетена за първи път от Кирил през септември.

Въпреки молитвите на Кирил, силите на Путин претърпяха серия от унизителни поражения на бойните полета в Украйна и войната се върна у дома в Русия. Серия от удари с украински дронове дълбоко в Русия и убийствата на двама видни провоенни фигури доведоха до отмяната на годишното събитие за Деня на победата следващия месец.

Маршовете на Безсмъртния полк, където руснаците държат портрети на членове на семействата, загинали през Втората световна война, се провеждат от 2012 г. Организаторите казаха тази седмица, че те няма да се проведат тази година поради съображения за сигурност.

Някои критици казаха, че истинската причина за отмяната е, че Кремъл се притеснява, че хората ще излязат по улиците с портрети на роднини, загинали в Украйна. "Мащабът на военните загуби ще бъде видим", пише Елвира Вихарева, опозиционен активист, цитирана от The Times. "И безсмъртният полк щеше да се окаже наистина много смъртен."

Парадите за Деня на победата, включващи войски и военна техника, също бяха отменени в градовете близо до границата на Русия с Украйна. Главният парад на Червения площад все още трябва да продължи, както е планирано на 9 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Илън Мъск с новата ракета , която я изстреляха вчера , може за 2 часа да събере всички руски спътници и да ги приземи цели целинички на Земята!Агент Латиша Шерууд!ЦРУ!!!
38
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат в статията.Хамериканците са дали 47 милиона за лъжи.
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е побъркана сатанинска укро пропаганда.Чудят се какво да измислят.Така се оправдават за унищожаването на църквите.Превръщат ги във вертеп и богохулстват.
36
2
 
12
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
А ореол защо не са му сложили?
35
4
 
3
 
! Отговори
Поклон преди 1 година
Божество!
34
5
 
9
 
! Отговори
T-Ъ-П.O преди 1 година
Сега понеже украинските служби влязоха в Киевско-Печеррската лавра и май директно разтурват духовенството там, та за да ОТКЛОНЯТ ВНИМАНИЕТО са измислили т-ъ.пaтa провокация с икони с образа на Путин.
33
5
 
10
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Този е по хард и от Сталин!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
32
5
 
9
 
! Отговори
Захлавието което преди 1 година
Тоа е тотален антихрист.Псевдо-могъщият Путин: окупационните войниците в Украйна получиха икони с образа на ада
31
6
 
19
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
64 киломертовата колона закъса, крайцера Москва потъна, парада за 9ти май се отменя.
30
5
 
18
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Хахахахаха.. Тотал щета са paшките... :)
29
5
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Най страшното е че има ид..ти който вярват.
28
10
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
По *** фейк скоро не е имало....
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
простите комунисти си мислят че могат да управляват в северно корейски стил XD дано руснаците не са толкова прости и да позволят това много дълго (за тяхно добро си е, може да си живея така ако им е готино)
26
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас! Бог е само един и се казва Путин
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От редиците на КГБ, кълнящ се във вярност до гроб на КПСС, до изрисуван на икона.. направо катарзис драги зрители. Има време, може и да го канинизира патриарх-майор Гудяев.
24
5
 
6
 
! Отговори
“Статии” преди 1 година
за запълване на мястото. Пълнеж.
23
4
 
21
 
! Отговори
Нафърфорий преди 1 година
Трябвало е да изобразят светата троица - Путин, Лавров и Песков в компанията на девата Мария Захарова. Пародията ще е пълна.
22
5
 
16
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Иконата е едно към едно с истинския образ на Путин. Същите женски черти и нежна кожа никога брада не видяла. Браво. Истински магейчик
21
6
 
11
 
! Отговори
Манчев преди 1 година
Всичко се повтаря : " За родину ! За Сталину !" , а сега стана :" За Родину ?! За Путину ! " Долна работа !!!! Съвсем изперкаха тия руснаци ?! И като си помисля,че доскоро ни бяха приятели ?!
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден гледам, чета и си мисля как руснаците няма как да паднат по-надолу. И те всеки ден ме опровергават с поредното падение.