Разкриха план на Кремъл за влияние върху балтийските държави

Един от инструментите на Москва е енергетиката
26 апр 2023 21:12, Стела Стоянова
180
Разкриха план на Кремъл за влияние върху балтийските държави
Снимка БГНЕС

Разследване на журналисти от Германия, Литва, Латвия и Естония разкри стратегически документи на Кремъл за оказване на руско влияние върху вътрешната политика на балтийските държави. Подобно разкритие излезе неотдавна и за Молдова и Беларус.

За разлика от стратегията на Кремъл за Беларус и Молдова, балтийските държави не трябва да бъдат дестабилизирани, а да се увеличи руското влияние сред населението и да се ограничат действията на НАТО в трите членки на Алианса.

Според журналистическото разследване, публикувано днес от обществения германски оператор ARD, балтийската стратегия е разработена от Президентската дирекция за трансгранично сътрудничество, подразделение на администрацията на Путин, още през лятото на 2021 година. Тя включва подкрепа за проруски партии, включително създаването на неправителствени организации за укрепване на връзките на руското малцинство в балтийските държави с "историческата им родина".

Инструмент в политиката на Москва отново трябва да бъде енергетиката, става ясно от журналистическото разследване. Електропреносната мрежа на трите държави все още е свързана с Русия.

Друга основна цел на кремълската стратегия е ограничаването на действията на НАТО, в това число предотвратяването на изграждането на натовски военни бази, и по-конкретно разполагането на ракети със среден обсег в Литва. Срещу това агитират от месеци проруски политици във Вилнюс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пропагандата вече напълно превъртя. И за какво са им прибалтийските републики, които се самоунищожават? Ама наистина! Там няма нищо, освен 2-*** човека накръст.
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Представиха новия танк Копейкин, къса база..
111
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялата статия е пълна измислица. Особено частта с дестабилизацията и руското влияние върху населението. На балтийците им падна драстично стандарта на живот от след като станаха Антирусия и Русия им отговори на действията. Сега масата съжалява, ама е късно.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пореден опит за "Кой ми с.а в гащите!" - пак някой крив, сега пък на балтийските държави.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Верно ли? Кой го разкри? Мей би БиТиВи?
108
11
 
25
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
Тия празноглави творения на природата от памтивека само с това се занимават-как да навредят на другите да живеят добре! Седнали вьрху всички блага,фигуриращи в Менделеевата таблица ,в едната рька махорката,в другата самогона и се пулят защо е мизерен алкашния им живот!Сума ти дьржави и живота на хората там опропастиха!А имат капацитет да са по добре даже и от швейцарците!Ама де акьл у ват...нките да проумеят това!
107
11
 
12
 
! Отговори
журналисти преди 1 година
Тия "разследващи журналисти" са същите като нашите-свободни съчинения..
106
7
 
23
 
! Отговори
Едно и също преди 1 година
Тя същата стратегия е и в България.
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка голяма страна има планове как да влияе на останалите. Дори малките страни имат такива, но фокусирани върху съседите им.
104
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата мечта в Русия е да имаш Тесла и да дъниш Филип Киркоров на макс,докато си правиш селфи с Айфон.
103
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, копейкин, дето пишеш за евтиния руски газ, покажи цената на която ни го продаваха Газпром през 2020 и 2021г. и го сравни с цената за Полша, Германия, Та даже и Австрия, която е малко по-далеко.Ако си искрен , а не платен писач, ще останеш много учуден от "БРАТСКИЯ" подход на Русия приценообразуването.
102
11
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Въобще да спомена малки формации като някакъв балтийски регион (никакъв держава) е просто да напрягам ум. Къде е това? Знаете ли, малки кучета лаят специално зъл: тяв-тяв-тяв. Така и литва
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взривяването на Северните пАтоци, обаче, не е План за влияние, нали?! :)))
100
5
 
9
 
! Отговори
До ти да видиш преди 1 година
Еми виж състоянието на държавите близки(под влиянието) до Русия и ще си отговориш на въпорса защо се свързва с нещо лошо - и това без дори да броим опитите за анексиране на чужди територии както е в Украйна и Грузия . Ако държавите и хората под руско влияние има взаимоизгодни отношения с Русия - нито СССР нито източният блок щеше да се разпадне , от хубавото никой не бяга .
99
11
 
16
 
! Отговори
Само Питам преди 1 година
А Кремъл знае ли за плана си или тепърва ще ги уведомите какво са планирали???
98
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съмбезмозъчен руски мужик. Харесвам копейки и *** .
97
7
 
17
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
Значи едно не мога да разбера.Когато говорим за опит на руско влияние някъде,ВИНАГИ се свързва с нещо лошо,пошло и т.н.а затова че ЦЯЛА ЕВРОПА и повече от половината свят е под влияние на сащ,КОЕТО Е ОЧЕВАДНО, нещата би трябвало да са нормални. Света е разделен след ВСВ на основно 2 т.нар. велики сили-сащ и Русия и съвсем в рамките на нормалната логика е двете държаваи да се опитват на останалият свят да им влияят,колко им се получава е друг въпрос.сащ като влияят е НОРМАЛНО,Русия като влияе-зле
96
14
 
1
 
! Отговори
Внимавайте преди 1 година
Вагнер от Украйна Сирия и Судан да не Ви влезне в спалнята при жена ви и дъщеряве да ви направи русофили без га ;шти
95
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че ние овреме се отказахме от евтиния руски газ и качествено и евтино руско ядрено гориво. Предоставили сме на американците две военни бази БЕЗПЛАТНО. Платихме самолети и ги чакаме незнайно до кога и без компенсации за забавянето. Сега ще си спрем и руския нефт по Черно море и ще си го докарваме от майнна си райна през Босфора да ни е по-сигурно и евтино. Заповядат ни да изгоним 5 руски дипломати. Ние гоним и чистачките от посолството на Русия. Тиквения медал ни е сигурен.
94
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауууу! Руснаците имат нещо против САЩ да ги обграждат с враждебни марионетни правителства и американски бази!!! Как може? Много лоши руснаци! Много лоши руснаци! Абе направо да пускат НАТО да влиза в Русия и Пуртин на собствени разноски да тръгва за Хага. Преди 7-8 години се сблъсках с граждани от балтийските държави на Черноморието и после в Банско. Много неприятни впечатления. Не знам тези индивиди колко бяха представителни за манталитета им като нации.