Бойците на чеченския лидер Рамзан Кадиров готови да сменят "Вагнер" в Бахмут

Зеленски договорил нови доставки на оръжия
256
Бойците на чеченския лидер Рамзан Кадиров готови да сменят "Вагнер" в Бахмут
Снимка: БГНЕС

Нови доставки на оръжия е договорил украинският президент Володимир Зеленски по време на посещенията си в Хелзинки и Хага, предаде БНР.

В традиционното си обръщение президентът не даде повече подробности, но коментира още, че разговорите му с партньорите са допринесли за по-голям напредък по отношение на бъдещото членство на Украйна в НАТО и ЕС, както и относно отговорността на Русия за агресията.

Още по темата

В Брюксел стана ясно, че снарядите, които Европейският съюз ще доставя на Украйна в следващите 12 месеца, ще бъдат произвеждани в ЕС и Норвегия, но снабдителната верига може да включва и предприятия извън Европа. Това се казва в окончателното решение на Европейския съвет за начина, по който ще бъдат похарчени 1 милиард евро от Европейския фонд за мир. Президентът Румен Радев отказа да включи България в общите европейски поръчки на снаряди за Украйна.

В ежедневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната във Вашингтон се казва, че Москва вероятно се е отказала от превземането на Бахмут. Вместо това се концентрира върху подготовката за защита срещу очаквано украинско контранастъпление. След като шефът на частната военна група "Вагнер" Евгений Пригожин обяви изтеглянето от Бахмут на 10 май, чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви готовност, неговите бойци от специалните части "Ахмат" да заемат позициите там.

В очакване на украинската контраофанзива руските власти в окупираната част на Запорожието наредиха да бъдат опразнени от жителите им 18 селища, които са в близост. Втори ден десетки хора напускат и контролирания от Украйна град Херсон в близост до фронтовата линия на река Днепър. От снощи там е обявен полицейски час за две денонощия и половина, което се смята, че е във връзка с предстоящата украинска контраофанзива.

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил с ръководството на американската компания за управление на активи BlackRock подробностите по създаването на инвестиционен фонд за възстановяване на страната. Основната цел на фонда е да привлече частен и публичен капитал за мащабни бизнес проекти в страната след края на активните военни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
5
 
1
 
! Отговори
Въпрос за русофилите преди 1 година
Как се казваше оня известен водещ по РТ дето каза, че украинските деца трябва да се "изгарят живи" и "удавят"? Жокерчета искате ли или геноцида си го знаете на изуст?
190
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169 АнонимеН До Чичо/ ЕВРОГЕЙСКИЯ ФОНД ЗА МИР ВЕЧЕ ИЗПЛАЩА ВСИЧКО КОЕТО СЕ ДАРИ НА УКРАЙНА КАТО ОРЪЖИЕ :D ПОЛША ПРИБРА 1 МИЛИАРД ЕВРО ОТ НЕГО ВЕЧЕ! АКО И НИЕ СМЕ УМНИ МОЖЕ ДА ДАРИМ ПОНЕ 10 МИГ29 И ЩЕ ВЗЕМЕМ КИНТИ ОТ ФОНДА ЗА МИР И НИЕ _____________ какви десет мига? Ние имаме само три и само единия може да лети!
189
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 180 Русуфилщината. . . . . . Беден си, защото си неграмотен! Виновен си си сам! Години наред избираш едно и също, но очакваш промяна! Това поведение няма наименование, но има медицинска диагноза, за която трудно ще се сетиш! Това беше опит за помощ, но дали ще го схванеш не е сигурно!
188
0
 
2
 
! Отговори
браво преди 1 година
До ВервайтеПоздравления страхотен коментар
187
4
 
5
 
! Отговори
АХАХАХАХАХАХАХ преди 1 година
За 9ти май си правиха планова да окупират Бахмут а то стана така че почнаха да евакуират окупираните територии. Големия геополитик Путин, шапка му свалям как тотално закопа росията в канафката
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
TikTok да се приготви за екстремно натоварване.
185
0
 
7
 
! Отговори
Извънредно преди 1 година
Днес Рамзан бе награден с наградата Корчаков,.Тя се връчва за заслуги към ядрената физика.Не е майтап,а новина по всички руски канали.
184
11
 
11
 
! Отговори
Вервайте преди 1 година
Мина и замина прословутия Венгер, дето го запомнихме че 10 месеца драпаше за 56тия по големина град в Украйна и не успя. После ще дойде ценилят на козички Кадиров да си направи втора фотосесия с женски обувки. После може би частната армия на Газпром или на някоя друга армия? А истинската руска армия кога ще се появи и съществува ли изобщо, или всичко е алкохолици от сибир и бурятия кой разбрал недоразбрал прибрали го и айде на фронта?
183
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли днес руснаците дали са превзели още някоя улица и колко процента от мегаполиса Бахмут превзеха
182
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Точно както в римската империя, всеки богаташ си има армия и точно както в римската империя, след смъртта на императора ще започнат да се тепат по между си.
181
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия е пълно с частни армии. Само аз ли виждам задаващата се гражданска война!?
180
9
 
9
 
! Отговори
до 201 преди 1 година
по принцип Вагнер са си около 50 000 и нищо не им и се случило, най-добрите още не воюват
179
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както нямаха боеприпаси, така нощес им подпалиха *** на хохлите в Бахмут :))) голям театър разигра Пригожни
178
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Чета коментарите и окончателно се убедих ,колко *** и неадекватни поколения произведохме..Жалко!
177
4
 
5
 
! Отговори
В Бахмут приключват преди 1 година
До Путинландия к'апут: Точно пък тези неизчистени два квадратни метра се оказаха "Цитадела"? Миже да те лажем. Ще ги изчистят и тях.
176
5
 
8
 
! Отговори
Путинландия капут преди 1 година
До 203 - на тея два квадратни километра от Бахмут, които не са окупирани от роснаците, им се носи прякора "Цитаделата". Прегожин за това реве в тиктоци - ако няма снаряди за артилерия да изравни всичко наравно земята, няма как да превземат Цитаделата.
175
8
 
8
 
! Отговори
В Бахмут приключват преди 1 година
Останали са украински части само в около два квадратни километра от града. До дни там се приключва. Бойците от Вагнер са взривили последният мост през Северский Донецк, по който са снабдявали украйнските части с боеприпаси.
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ша сменят тея де ги заровиха!
173
10
 
10
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
победа за Русия
172
2
 
12
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Козяка подпухнал пак ли ще прави ТИКТОЦи на 100км от фронта как клечи в храстите и стреля у въздуха? А дали изобщо ще стъпи в Украйна или пак до някоя бензиностанция по границата ще се снима както преди? Тоя е по-смешен от Путин и Лавров взети заедно