Украйна: Русия се готви да симулира инцидент в Запорожката АЕЦ

Целта била да се осуети контранастъплението на Киев
Обновена: 27 май 2023 08:04 | 27 май 2023 07:30, Елка Василева
129
Украйна: Русия се готви да симулира инцидент в Запорожката АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на сериозен инцидент в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ с цел да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии, предаде Ройтерс.

Още по темата
Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част от Южна Украйна, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а районът ѝ многократно беше подлаган на обстрел, за който двете страни се обвиняваха взаимно.

Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната посочи, че руските сили скоро ще обстрелват централата и после ще обявят, че има изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всякакви бойни действия биха били прекратени.

В съобщението на ГУР, което беше поместено в социалната мрежа Телеграм, не бяха представени никакви доказателства. В него се допълва, че Русия е попречила на планираната ротация на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разположени в централата.

МААЕ, която често публикува сводки за ситуацията около централата, не е споменавала нищо по въпроса.

Миналата седмица очевидци разказаха, че руските сили подсилват отбранителните си позиции във и около централата в очакване на контранастъплението.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява язовирна стена, което би довело до наводняването на обширен район. Съоръжението не беше разрушено.

През февруари Русия заяви, че Украйна възнамерява да организира ядрен инцидент на територията си, за който да обвини Москва.

Русия многократно е обвинявала Киев в подготовка на операции "под фалшив флаг" с неконвенционални оръжия чрез използване на биологични и радиоактивни материали. Такова нападение досега не е имало.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На укрите как не им омръзна от лъжи и инсинуации???
52
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крадеца вика ,дръжте крадеца .Те стрелят по АЕЦ а,и то пред представители на МААЕ ,сега пускат фейкове.
51
18
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
НЕ Е РЕДНО 3-ТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА КОЯТО ИМАМЕ В МОМЕНТА ДА МИНЕ БЕЗ УПОТРЕБАТА НА ЯДРЕНО , ЗАТОВА АЗ ОДОБРЯВАМ ВЗРИВЯВАНЕТО НА АЕЦ ЗАПРОШКА! ПРЕЖИВЯХМЕ ЧЕРНОБИЛ И ТОВА ЩЕ ПРЕЖИВЕЕМ. НО ПУТАНИСТИТЕ ДА Я ВЗРИВЯТ В КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ ПОНЕ ХОРАТА ДА ИМАТ СПОКОЙНА ПОЧИВКА ПРЕДИ РАДИАЦИЯТА ДА СЕ ВЛЕЕ В ЧЕРНО МОРЕ!
50
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом зачекват въпроса значи хохлювците скоро ще направят провокацията... в кръвта им е... и дрон пратиха в Кремъл и взривиха тръбите на СП и диверсанти пращат ... абе бандери!!!
49
15
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ НАДАЛИ ЩЕ ПОЛУЧИ НЯКАКВИ НОВИ ВОЙНИЦИ ОТ МОРДОРСКОВИЯ ИЛИ БЕЛАРУС ИЛИ СИРИЯ ЩОТО КВОТО Е МОГЛО ВЕЧЕ Е БИЛО ПОЛУЧЕНО! ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ В МОРДОРСКОВИЯ МОЖЕ ДА СВАЛИ РЕЖИМА ТАМ И Е ОПАСЕН ХОД И РЕЖИМА ГО Е СТРАХ ТАМ , ЗАТОВА НАДАЛИ ЩЕ ОБЯВЯТ ПОДОБНО НЕЩО ЗАСЕГА! СЛЕД ПЪЛНИЯ ПРОВАЛ НА РАКЕТИТЕ КИНЬЕФ-ЖАЛ НА МОРДОРСКОВИЯ И ОСТАВА ДА ВЗРИВИ АЕЦ ЗАРПРОШКА ТЯ ДРУГИ ХОДОВЕ НЯМА!
48
2
 
20
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Украйна симулира че още държи Бахмут. А всъщност вече все по трудно го вижда и през бинокъл, защото фронта неумолимо се премества на запад от града всеки ден !
47
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 74 Нали нямаше да нападате Украйна? Толкова струват думите ви. Същите *** се съюзихте с Хитлер. Факт, факт, факт
46
4
 
21
 
! Отговори
До Укро феновете преди 10 месеца
Жалка пропаганда. Целяща да очерни Русия. Глу. Пендърите от Козяк за толкова ли ***. ло.умни ни смятат ? Опитват се да отклонят вниманието от основните новини. А именно че Артьомовск вече е свободен от нацисти. Генерал Залужни замина към Бандера. Пейтриът беше изКИНЖАЛен. А "Контранастъплението" на Укро Вермахта зацикли ! Все НЕудобни факти за фашистите ! Плюс предстоящият фалит на САЩ и оттам спиране на кранчето за Украйна !
45
14
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
МОРДОРСКОВИЯ ИЗГУБИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОВА Е ВЕЧЕ ПРЕДЕЛНО ЯСНО! В БЛИЗКАТА 1 ГОДИНА И ПОЛОВИНА ЗА МОРДОРСКВА ИМА САМО 2 ХОДА! ДА ВЗРИВИ АЕЦ ЗАПРОШКА ИЛИ ДА СЕ СДОБИЕ С ОЩЕ ВОЙНИЦИ ИЛИ ОТ БЕЛАРУС ИЛИ ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ В МОРДОРСКОВИЯ! НО КАКВОТО И ДА СТАНЕ БЕЗ ГРЪМВАНЕТО НА АЕЦ ЗАПРОШКА ТАЗИ ВОЙНА НЯМА ДА МИНЕ!
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По - скоро е точно обратното.
43
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То няма какво да симулират , Чернобил е красноречив пример за гения на руското инженерство и работна етика.
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РуZките пачи са в ъгъла. Никой не ги иска. Цял свят ги отхвърли. На .!. "освободители". Дано но освободят от вас по същия начин по който "освобождавате".
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такова заглавие и Недялко Недялков шефа на информационна агенция ПИК не може да измисли. А той примерно преди години беше написал, че Слави Трифонов е чукaл малки римлянчета- момчета, които Камен Воденичаров му ги доставял. Муахахахаха...украински жалки същества!
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Муахаххаха..какво контранастъпление ве, украински фашисти? Нали трябваше да е към средата на май? Падна Бахмут и сте се осраааали тотално, украински смешкииии!
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко ще гушнат нашите предатели за да ни пратят и ние да мрем за чужди интереси ? Да намалява електората . Щото за България половин милион обслужващ персонал стига .
38
1
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Русия тайно подготвя ....да ме напие днеска ...съботно така ....! Путин ще е виновен и за вратните и чесънчето !
37
2
 
14
 
! Отговори
Петров преди 10 месеца
Абе, какво стана с контранаступа? Не са ли вече пред Москва? Или е в обратна посока?
36
2
 
19
 
! Отговори
Fena преди 10 месеца
До 51 (абе). Не само, че е строена от Русия! Руснаците тук са стояли повече от две години заедно с операторите на АЕЦ да дават дежурства. Нашите ***, подобно на украинските не са виждали подобна техника през крив макарон. Учили са ги като деца кои копчета да натискат и в какви ситуации.... Да бъдеш знаещ, можещ и богат - това е демокрацията, не само да има свобода на словото и гей паради! Ама днешните евро Мишoци са много далече от тези неща! Казваш "Путин е бандит" и правиш кариера!
35
1
 
8
 
! Отговори
ала бала преди 10 месеца
А изборите у нас се печелели с малко ала бала. И всяка информация за това е заплаха за демокрацията и авторитета на посолството.
34
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
А може би Украйна се готви за такова нещо и ще се опитва да топи Русия?