Украйна: Русия се готви да симулира инцидент в Запорожката АЕЦ

Целта била да се осуети контранастъплението на Киев
Обновена: 27 май 2023 08:04 | 27 май 2023 07:30, Елка Василева
129
Украйна: Русия се готви да симулира инцидент в Запорожката АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на сериозен инцидент в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ с цел да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии, предаде Ройтерс.

Още по темата
Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част от Южна Украйна, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а районът ѝ многократно беше подлаган на обстрел, за който двете страни се обвиняваха взаимно.

Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната посочи, че руските сили скоро ще обстрелват централата и после ще обявят, че има изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всякакви бойни действия биха били прекратени.

В съобщението на ГУР, което беше поместено в социалната мрежа Телеграм, не бяха представени никакви доказателства. В него се допълва, че Русия е попречила на планираната ротация на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разположени в централата.

МААЕ, която често публикува сводки за ситуацията около централата, не е споменавала нищо по въпроса.

Миналата седмица очевидци разказаха, че руските сили подсилват отбранителните си позиции във и около централата в очакване на контранастъплението.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява язовирна стена, което би довело до наводняването на обширен район. Съоръжението не беше разрушено.

През февруари Русия заяви, че Украйна възнамерява да организира ядрен инцидент на територията си, за който да обвини Москва.

Русия многократно е обвинявала Киев в подготовка на операции "под фалшив флаг" с неконвенционални оръжия чрез използване на биологични и радиоактивни материали. Такова нападение досега не е имало.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 14. По принцип така би трябвало да изглежда информацията в помпозно наименования във вестника раздел "Войната в Украйна" независимо кого подкрепят вестникарите, но те са го ударили единствено на пропаганда.
12
12
 
28
 
! Отговори
100янов преди 10 месеца
Тези укрофашисти лъжат като роми.Тази дъвка с провокациите срещу ядрената централа е за прикритие на поредната безумна терористична акция на хохлите .Трябва да си пълен невежа за да се вържиш на поредните лъжи на укрофашистите
11
13
 
23
 
! Отговори
да преди 10 месеца
доказаха с факти че украинци са взривили тръбопроводите до германия, това е племе от мафиоти, атентатори и саботьори.....трябва да бъдат изчистени от земята! запада трябва да благодари на путин че ги чисти, а не да налагат санкции!
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Началникът на чешкия генерален щаб Карел Ржечка: "Трябва да се подготвим за лош сценарий на контранастъплението на Украйна. Сега никой не може да предвиди как ще свърши. Резултатът от войната зависи не само от танкове и бронетранспортьори, войната може да продължи много години. Всъщност това е вярно, войната може да продължи много години, но най-вероятно това няма да се случи. Бъдещето обаче наистина е мъгливо.
9
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Донецко направление всичко е без промяна. В района на Авдиевка, както и в западната част на Маринка продължават позиционните боеве, действат артилерията и авиацията на руските ВКС. В околностите на Водяне с помощта на Солнцепека е ударен опорен пункт на 53-та бригада на ВСУ, засега те не възнамеряват да отстъпват позициите си. Най-странното в тази ситуация е способността на ВСУ да доставят боеприпаси и да попълват оределите си редици със зомбинацита. Всичко това все още се случва.
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съобщава се, че в Полтавска област на Украйна е имало земетресение с магнитуд 3,5 на дълбочина 7 километра. На теория тази област, поради геологическите особенности не би трябвало да има земетресения. Вероятно това се дължи на ракетен удар в някакъв голям подземен склад за боеприпаси. Но няма точна информация за това.
7
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинските съдилища осъдиха повече от сто лица, укриващи се от армията, през последния месец. Украинските СМИ съобщават, че присъдите никнат като гъби след дъжд. Почти всички обвиняеми са осъдени условно на 3 години затвор с изпитателен срок от 1 до 2 години. Между другото, по-рано нацисти от висшите етажи на киевската хунта заявиха, че избягалите в Европа ще бъдат принудително върнати със съдебна присъда.
6
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Командирът на ротата Егор застреля командира на батальона на ВСУ, който искал да изпрати украински бойци за месо. "Това е, което току-що ни се случи в частта. Командирът на батальона "захярили на xy.й". Ротният уби комбата Анатолич. Изстрел в главата. Искаше да ни пратят за месо и Егор направи това за нас, по дяволите. Ето това е ротен командир! Той се погрижи за всички вместо нас." Какво става със Зеленски/Залужни? В крайна сметка те изпратиха много хора "за месо".
5
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи урките се мъчат да направят инцидент!
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Bloomberg: "превземането" на Крим ще струва на украинските въоръжени сили много украинска кръв. Киев също не разполага с ракети с голям обсег, самолети или десанти, за да заобиколи руските войски в други две области - Херсон и Запорожие, пише вестникът. Въоръжените сили на Украйна ще трябва "да преминат през тези райони, да форсират Днепър и да атакуват челно добре укрепените руснаци".
3
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прочит: Планираме да ударим централата, но от сега ви молим когато това стане да си помислите че Русия си го е направила за да инсценира нашия удар и да ни обвини.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това вече го минахме, но от обратната страна. Не сте оригинални.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те да си разследват, Украйна ще си прави контрата.