Украйна: Русия се готви да симулира инцидент в Запорожката АЕЦ

Целта била да се осуети контранастъплението на Киев
Обновена: 27 май 2023 08:04 | 27 май 2023 07:30, Елка Василева
129
Украйна: Русия се готви да симулира инцидент в Запорожката АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на сериозен инцидент в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ с цел да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии, предаде Ройтерс.

Още по темата
Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част от Южна Украйна, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а районът ѝ многократно беше подлаган на обстрел, за който двете страни се обвиняваха взаимно.

Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната посочи, че руските сили скоро ще обстрелват централата и после ще обявят, че има изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всякакви бойни действия биха били прекратени.

В съобщението на ГУР, което беше поместено в социалната мрежа Телеграм, не бяха представени никакви доказателства. В него се допълва, че Русия е попречила на планираната ротация на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разположени в централата.

МААЕ, която често публикува сводки за ситуацията около централата, не е споменавала нищо по въпроса.

Миналата седмица очевидци разказаха, че руските сили подсилват отбранителните си позиции във и около централата в очакване на контранастъплението.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява язовирна стена, което би довело до наводняването на обширен район. Съоръжението не беше разрушено.

През февруари Русия заяви, че Украйна възнамерява да организира ядрен инцидент на територията си, за който да обвини Москва.

Русия многократно е обвинявала Киев в подготовка на операции "под фалшив флаг" с неконвенционални оръжия чрез използване на биологични и радиоактивни материали. Такова нападение досега не е имало.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересно ще стане. Кои ли ще са страните от ЕС, борещи се за званието "най-пострадали". Пък инспекторите в МААЕ и те били на ротационен принцип. Явно ротацията е някаква мода. Трудно ще се разбере кой е виновен. Обаче, едно изтичане или "изтичане" щяло да спре бойните действия. Някой въобще мисли ли докато си "разузнава" на воля защо друг ще прави това?
32
2
 
17
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
централата е строена от руснаците, както и почти всички съоръжения, сгради, мостове, централи!...пита се - на кого е централата? и кои са атентаторите които искат да я саботират?
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Управляване на масите със Страхова Стратегия-зараза,глад,война,радияция.Браво,супер блага от Западната "цивилизация".
30
3
 
15
 
! Отговори
това е преди 10 месеца
има една графика на франциско гойя наречена " сънят ражда чудовища"....сега би било "американската демокрация ражда чудовища"
29
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев,доставяй йодените таблетки,те трябва да се вземат до няколка часа след ядрения инцидент.Кой ще инфрмира населението Своевременно,ще го проспим ли пак като Чернобил?
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като нищо ураинците ще пробват да го направят и да изтровят Източна Европа,както Чернобил не бяха ли те?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 39. Говориш за САЩ бе, приятел.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така и не схванахте, че може да преписвате достоверна информация за конфликта от всякакви източници, дори и от Непал или от Каймановите острови, само не и от украински.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Скоро 28. Те отгледаха доста чудовища. Владимир Путин ги попита пред целия свят: - "Вие поне разбрахте ли какво натворихте?" Явно нищо не са разбрали.
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От "освободители" които завземат чужда земя и сриват "освободените" градове до основи , всичко може да очакваш. Терористи, които стрелят по цивилни обекти и плашат с ядрени оръжия
23
4
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ПО СИМУЛАЦИИ И ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ КАТО В ,,БУЧА " Е ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!!
22
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява Луната. Луната не беше взривена.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 1 г. пак това пишеше, вече е досадно.
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно Рафаел Гросси заяви, че обстрелът на ЗАЕЦ трябва да престане. Но руснаците са луди - те взривиха Северен поток, 8 години изтребваха руснаците в Донбас преобл ечени като украински войници, сами вдигнаха във въздуха Кримския мост и редовно обстрелваха язовирната стена на Каховското водохранилище. А трябваше още в началото да сринат Киев и да обесят Зеленски, както биха постъпили демократичните американци.
19
5
 
35
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
Ще си нарежа гумите на колата за да обвиня съседа. Статията е доказателство, че единственото нещо по необятно от вселената, може да бъде простотията на украинската хунта.
18
5
 
22
 
! Отговори
Скоро преди 10 месеца
Ще дойде момент когато всички ще разберат какво чудовище Украйна са си отгледали и че те стават заплаха за всички ....дано не е късно.
17
5
 
29
 
! Отговори
Дд преди 10 месеца
Стига вече украйнски фейкове...
16
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия *** ще ни затрият...
15
5
 
24
 
! Отговори
паф преди 10 месеца
ади стига с тая контраофанзива бе?кога, къде, с какво?...тия го-лтаци хора нямат, оръжие, боеприпаси...само приказки на зеления комедиант! путин че е мека гана, с тая военна мощ, ако беше пригожин досега да е изравнил киев със земята!
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Укропия пречи на възстановяването на Мариуполь. Укропите обстреляха "Азовсталь" с две наглобритански ракети Storm Shadow.