Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"

Наводнение и извънредно положение в района на Нова Каховка
Обновена: 6 юни 2023 14:01 | 6 юни 2023 14:01, Елка Василева
78
Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са взривили водноелектрическата централа "Каховка" в Южна Украйна тази нощ от вътрешността на съоръжението, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Тази нощ в 02:50 ч. (и българско време) руски терористи са извършили вътрешна детонация на конструкцията на ВЕЦ "Каховка". Около 80 населени места се намират в опасната зона" на причиненото впоследствие наводнение, уточни той в "Телеграм".

Разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" не представлява пряка заплаха за електроснабдяването в страната, заяви украинското министерство на енергетиката. "Експлозията... не е оказала пряко влияние върху ситуацията в енергийната система на страната. Няма заплахи за стабилността на електроснабдяването", се казва в изявление на ведомството. "Произведената електроенергия е достатъчна, за да задоволи нуждите на потребителите", заяви министерството.

Според говорител на Оперативното командване "Юг" на украинската армия Русия е извършила взрива, за да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър. По тяхна информация областният център Херсон не е претърпял сериозни щети, но улиците на града са наводнени.

Разрушението на язовира "Нова Каховка" представлява нов етап от руската агресия, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов. Той твърди, че Русия е преминала от опити да оправдае нахлуването си в Украйна чрез т. нар. пропагандни митове към открито обявяване на истинските цели - "да разруши напълно Украйна, да убива украинци, да унищожи икономиката" и гражданските "животоподдържащи структури".

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че Киев е отговорен за нападението срещу язовира и го е направил, за да отвлече вниманието от неуспехите на контраофанзивата в източната част на страната. Във видеообръщение, публикувано в "Телеграм", той отбеляза, че няма да се наложи голяма евакуация в резултат на разрушената стена на язовира.

Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка обаче съобщи, че целият град вече е под вода, а официални представители в Москва уточниха пред агенция ТАСС, че в района на града е обявено извънредно положение.

Според руската агенция, която цитира службите за спешна помощ, Украйна е нанесла удара с крилати ракети с голям обсег "Сторм Шадоу" (Storm Shadow), които са били доставени на Киев от Великобритания.

Ситуацията в Запорожската АЕЦ не е критична след разрушаването на язовира, заяви ръководителят на на украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин. Той отбелязва, че спадът на нивото на водата в съоръжението няма да се отрази пряко на нивото на водата в охлаждащите басейни на съоръжението за съхранение на отработеното ядрено гориво.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е имала "очевиден" мотив да атакува ВЕЦ "Каховка", тъй като нападението може да създаде "непреодолими пречки" за очакваната контраофанзива на Украйна, съобщи ДПА.

"На огромна територия ще бъде унищожен целият живот, много населени места ще бъдат разрушени, ще бъдат нанесени колосални щети на околната среда", написа Подоляк в "Туитър".

Районът в по-голямата си част е окупиран от руски войски, които са контролирали и разрушената електроцентрала до язовира, а оттам и нивото на язовира. Регионалната столица Херсон, разположена по-надолу по течението, е под украински контрол.
(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците потопиха собствените си отбранителни позиции. МОЗЪЦИ... Ще се отече водата и ще изсъхне за 2 седмици и няма пречки за украинската контраофанзива. Колкото повече глупости снася Кремъл, толкова по модерно въоръжават Украйна.
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 6 месеца руски сапьори минираха Каховската ВЕЦ. През последните 2 седмици евакуираха документи и техника от отбранителните си позиции на левия бряг на Днепър. Рано сътринта на 6 юни 2023, войници от 1ви батальон на 205та мотострелкова бригада от Будьоновск, Ставрополски край, по заповед от Главното си командване, съгласувано с Кремъл, дистанционно взривиха стената и ПОТОПИХА СОБСТВЕНИТЕ СИ ОТБРАНИТЕЛНИ ПОЗИЦИИ. СЛАВА БОГУ, ЧЕ НЕ КОМАНДВАТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ...
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Курабийков 65. Те па щото краварите не си събориха двете кули.
68
1
 
6
 
! Отговори
хи хи хи преди 10 месеца
На Hapkoмана му вярваме, колкото на Буча. Тоя пак си е сменил дилъра
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ха-ха-хаами к'ви са бе да не са налосаксонси или краварски
66
2
 
16
 
! Отговори
РУСОФОБСКИ МИСИРКИ преди 10 месеца
Разрушения от урките язовир Нова Каховка снабдява с вода Кримския полуостров, както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол. Южния бряг е по-нисък и сътветно е по наводнен. Там се намират и първите отбранителни линиии от фронтовата линия на руснаците. Сами си правете изводите за лъжците новинари!
65
13
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
АМИ , ЯСНО Е ---ЧЕ С ТОВА ИСКАТА ДА ВЪЗПРЕПЯТСТВАТ НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ВСУ!РУСНАЦИТЕ НЕ ОЦЕНЯВАТ СВОИТЕ ЗАГУБИ ----ВАЖИНИ БИЛИ "ЗАГУБИТЕ НА ПРОТИВНИКА"....ТАКА Е ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ИВАН ГРОЗНИ , ЖИВОТЕЦА В РУСИЯ Е "КОПЕЙКА"!
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да, бе, да :) те руснаците сами ще си взривяват язовира :) нали за това оставиха десния бряг на Херсон, щото зеления още преди месеци ги заплаши с това наводнение
63
15
 
4
 
! Отговори
Курабийков преди 10 месеца
Тавариш Путин има богат опит в подривни дейности. Когато щеше да става президент взриви няколко къщи на мирни руснаци, представяйки го като деяние на чеченците, а после се изяви като спасител.
62
3
 
20
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
не им се получи контрата и почнаха с гадостите... това е.
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом няма убити чебурашки, значи е ясно кой е взривил стената на ВЕЦа...
60
7
 
26
 
! Отговори
Да бе преди 10 месеца
Те руснаците си спряха сами водата за Крим! Смях!
59
0
 
13
 
! Отговори
до трола с ВПН 57 преди 10 месеца
Дали си вярваш на глупостите?
58
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руските фашисти и терористи ще разрушат абсолютно всичко докато бягат обратно към Мордор.
57
19
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 10 месеца
Друзя много скоро ще разберете че Крим, ГЕС Каховка и АЕС Запорожие не са руски. Тавариш Путин вече го разбра и затова пусна водата.
56
12
 
25
 
! Отговори
Кремъл преди 10 месеца
Аз вярвам на Кремълската пропаганда! Лавров на преговорите в Анкара..."Русия не е нападала Украйна"! Както да не си мислите че това е някаква война? Това си е "специална военна операция"...!Ако това беше ракета, там всичко е под видео наблюдение ,включително от спътник! Язовирът е взривен отвътре ,където са окупаторите!
55
31
 
30
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Путин обвини Украйна за взривяването на язовир Каховка. Хайде сега помислете КОЙ има интерес да взриви язовира който водоснабдява Крим и АЕЦ Запорожие които са руски а наводненията са върху левият бряг на Днепър който е руски и там са разположени руските отбранителни позиции ? Ако Русия искаше да навреди на Украйна, дали не беше много по лесно и ефективно да взриви Киевското водохранилище и да удави Киев !
54
3
 
14
 
! Отговори
ало ало преди 10 месеца
тез на снимката не им се получава банкета, много отчаяни ми се виждат!
53
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
значи ако не беше тоя взрив, великата контраофанзива щеше да се състои и хохлите щяха да превземат москва! тюх, язък! почвайте пак подготовка половин година, просете оръжие...ама путин няма да ви чака вече!
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А къде е Залужни?