Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"

Наводнение и извънредно положение в района на Нова Каховка
Обновена: 6 юни 2023 14:01 | 6 юни 2023 14:01, Елка Василева
78
Зеленски обвини Русия за взривяването на ВЕЦ "Каховка"
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са взривили водноелектрическата централа "Каховка" в Южна Украйна тази нощ от вътрешността на съоръжението, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Тази нощ в 02:50 ч. (и българско време) руски терористи са извършили вътрешна детонация на конструкцията на ВЕЦ "Каховка". Около 80 населени места се намират в опасната зона" на причиненото впоследствие наводнение, уточни той в "Телеграм".

Разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" не представлява пряка заплаха за електроснабдяването в страната, заяви украинското министерство на енергетиката. "Експлозията... не е оказала пряко влияние върху ситуацията в енергийната система на страната. Няма заплахи за стабилността на електроснабдяването", се казва в изявление на ведомството. "Произведената електроенергия е достатъчна, за да задоволи нуждите на потребителите", заяви министерството.

Според говорител на Оперативното командване "Юг" на украинската армия Русия е извършила взрива, за да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър. По тяхна информация областният център Херсон не е претърпял сериозни щети, но улиците на града са наводнени.

Разрушението на язовира "Нова Каховка" представлява нов етап от руската агресия, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов. Той твърди, че Русия е преминала от опити да оправдае нахлуването си в Украйна чрез т. нар. пропагандни митове към открито обявяване на истинските цели - "да разруши напълно Украйна, да убива украинци, да унищожи икономиката" и гражданските "животоподдържащи структури".

Назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че Киев е отговорен за нападението срещу язовира и го е направил, за да отвлече вниманието от неуспехите на контраофанзивата в източната част на страната. Във видеообръщение, публикувано в "Телеграм", той отбеляза, че няма да се наложи голяма евакуация в резултат на разрушената стена на язовира.

Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка обаче съобщи, че целият град вече е под вода, а официални представители в Москва уточниха пред агенция ТАСС, че в района на града е обявено извънредно положение.

Според руската агенция, която цитира службите за спешна помощ, Украйна е нанесла удара с крилати ракети с голям обсег "Сторм Шадоу" (Storm Shadow), които са били доставени на Киев от Великобритания.

Ситуацията в Запорожската АЕЦ не е критична след разрушаването на язовира, заяви ръководителят на на украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" Петро Котин. Той отбелязва, че спадът на нивото на водата в съоръжението няма да се отрази пряко на нивото на водата в охлаждащите басейни на съоръжението за съхранение на отработеното ядрено гориво.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е имала "очевиден" мотив да атакува ВЕЦ "Каховка", тъй като нападението може да създаде "непреодолими пречки" за очакваната контраофанзива на Украйна, съобщи ДПА.

"На огромна територия ще бъде унищожен целият живот, много населени места ще бъдат разрушени, ще бъдат нанесени колосални щети на околната среда", написа Подоляк в "Туитър".

Районът в по-голямата си част е окупиран от руски войски, които са контролирали и разрушената електроцентрала до язовира, а оттам и нивото на язовира. Регионалната столица Херсон, разположена по-надолу по течението, е под украински контрол.
(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"На огромна територия ще бъде унищожен целият живот, много населени места ще бъдат разрушени, ще бъдат нанесени колосални щети на околната среда", написа Подоляк -----///------ Това са териториите, на които са разположени руските войски, отбраняващи Левия бряг. Тоест, руснаците умишлено разрушават собствената си отбрана и издавят собствените си хора и техника...
30
3
 
10
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 11 месеца
Думите на Зеленски може да се приемат само от дрогирани и деградирали сopocoиди тук, които безделничат от десетилетия и само пишат пpocтотии по сайтовете. Тях ще ги излекува най-добре откачалката Тагарев, който от юли ще започне набирането на доброволци за фронта, а след това ще проведе мобилизация.
29
5
 
17
 
! Отговори
По същество преди 11 месеца
Бързо действат укрите. Явно са имали подготвено изявление.
28
3
 
12
 
! Отговори
Руснаците са преди 11 месеца
зле - взривяват си газопроводите северен поток, стрелят си по атомната централа и си разрушават водохранилището за Крим в Каховка. Защо ги правят тия работи?!!!
27
4
 
14
 
! Отговори
Те преди 11 месеца
Украйнски фейкове.
26
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
Глупости.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днеска наводнението е в Каховка, утре ще стигне до Днепропетровск! Е, тогава ще е шаш и паника за евкуация! Някои от града Днепропетровск от сега взимат мерки да се разкарат от там! Бутилираната минерална вода в магазини към обяд свърши. Други ден ще е същото положение и в Херсон. И оттам вече бяга народа
24
1
 
12
 
! Отговори
селянин преди 11 месеца
що се правите на недоразбрали война е пропаганда какво очаквате да кажат украинците ние бяхме еле требе да има враг по възможност да изглежда като чудовище
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аха, а случайно някой да е запознат с факта, че наводнението е отнесло не малко руски отбранителни позиции на източния бряг на Днепър? Руснаците си наводняват сами отбранителните позиции точно пред контраофанзивата на украинската армия...това само наркомански мозък и тотално кухи в главата журналисти може да го роди!!!
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аве вие не разбрахте ли че щом българските ,,медии,, казват че руснаците са го взривили значи истината е че украинците са го направили . Левия бряг където са руснаците е по нисък и ще залее руснаците е как тогава те са го направили ??? Те там правиха отбранителни съоръжения а украинците се готвят да атакуват не руснаците . Това са фактите вие сами си направете изводите а не давайте на ,,медиите,, да ви правият изводите без да дават фактите кой е залят .
21
3
 
16
 
! Отговори
Ром'с преди 11 месеца
И за какво й на Русия да взривява...Крим да има проблем с водка,АЕЦ -Запорожие да не може да изстудява реакторите.. На кого е изгодно да унщожи
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От 2 месеца насам укропитеците всеки ден стрелят по стената на Каховската и - ето - нущеска успяха да я пробият! Иииии..... обвиниха за това руснаците! Хехехехех
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който и да е,добра работа е свършил! Офанзива там няма да има!!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
три са основните му изходи от ситуацията: Калашникът на Чаушеско; Бримката на Хасан и Завит като палчинка във фолклорна украинска черга напоена с руска нафта Льондра да му палне фитила от къде нозете за да усете какво са чувствали живо изгорените украинци запалени в Одеския Профсъюзен дом. Анатаме Волтеметре, дъ ню Шчекатило.
17
3
 
5
 
! Отговори
Кака мара преди 11 месеца
О чудо. Ка стана така че всички коментиращи в тук са хем в България хем в Украйна че знаят всичко. Удивително е колко лесно е да се манипулира един скучаещ българин. Вземете се хванете на работа вместо да чакате някой да ви оправи положението
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По-скоро това са украински терористи, които искат да залеят източният по-нисък бряг на реката, където са руските позиции и да оставят Крим без вода.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво друго да каже след таз глупост - взривяването стената на крайовската ВЕЦ. Хохли, сър
14
1
 
15
 
! Отговори
VladTepes преди 11 месеца
Браво на Зеленски - постига редовно делириум.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
над 500 000 украински граждани загубили братята, синовете, съпрузите, приятелите и съседите си са готови на ниво лична мъст да го ритат докато каймата омесена с клечки пясък и камъни пресече полската граница
12
1
 
10
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
За после щднотп денонощие загубите на Украйна са : 1500 военнослужещи , 150 единици борнирана техника включително 8 бр. танк Леопард с обозначение за произведено в Германия и 3 броя френски танкове !Контранастъплението върши чудено засега хаха