Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна

В Канада живее една от най-големите украински диаспори в света
Обновена: 11 юни 2023 07:40 | 11 юни 2023 07:30, Камелия Цветанова
116
Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара по време на изненадващо посещение в Киев, предаде Ройтерс.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските войници, загинали в боевете с проруските сили от 2014 г. насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи обръщение пред украинския парламент.

"Ще бъдем с вас толкова, колкото трябва, толкова дълго, колкото е необходимо", каза той в разговор с украинския лидер, видеозапис от който беше разпространен от киевските власти.

Още по темата

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украйна иска да се присъедини към военния алианс възможно най-бързо, но Зеленски призна, че това не може да стане, докато бушува войната с Русия.

"Канада подкрепя Украйна за членство в НАТО веднага щом условията позволят това. Украйна и Канада очакват с нетърпение разглеждането на тези въпроси на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", се казва в обща декларация, приета след разговорите.

Трюдо беше дълго аплодиран в парламента след 25-минутната си реч, в която осъди руската инвазия и похвали демократичното развитие на Украйна.

Съпротивата на Украйна е свързана с "бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което определя бъдещето на 21-ви век", заяви канадският премиер.

Зеленски на свой ред отбеляза, че Украйна е признателна на канадците за тяхната подкрепа и изказа благодарности.
В Киев Трюдо е придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която говори украински език.

Докато премиерът беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли съобщи, че на летището в Торонто е бил задържан регистриран в Русия товарен самолет Ан-124 - първата подобна конфискация на руски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже натиск върху Москва. /БТА, Десислава Иванова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом имат, нека дават! Хвърлени пари на вятъра!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Канада дава Лондон дава сащ дава бг дава сватята нищо не дава
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прочетете какво е казал Бисмарк за Уркопитеците! Валидно е и до днес!!!!
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що толкова малко?!?
85
7
 
3
 
! Отговори
лгбт кравар бандер преди 10 месеца
В анонимните социални мрежи е пълно с проруска пропаганда. Закон за тероризъм трябва, проверка по адрес, доходи в рубли и затвор.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много пари много нещо, гом ги дават за загубени каузи, явно принтерите не спират да работят.
83
2
 
6
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Това доведе до загубата на 38 танка през нощта на 8 юни. Един от експертите добави, че украинските военни са били обучавани в това във Великобритания. "Украинците се опитваха да изиграят Гудериан", каза един военен експерт, "само че Гудериан имаше 3000 танка, а тези ugu0Tu просто загубиха 30-те, които имаха".NB: Нацистите от ВСУ копират нацисткият генерал Хайнц Вилхелм Гудериан. Сигурно "Моята борба" на Хитлер е постоянно в джоба им и в свободното време си я препрочитат!
82
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
На Запад дадоха остра оценка на контранастъплението на ВСУ: ugu0Tu и самоубийци. Според американски и европейски военни експерти контранастъплението на ВСУ е в нарушение на основните правила на военната тактика. Това съобщава порталът Asia Times. "Опитахме се да им кажем да спрат тази частична и самоубийствена тактика, да идентифицират основната атака с подходяща пехотна подкрепа и след това да направят каквото могат", каза висш европейски офицер. Според него бойците от ВСУ бягат в пет различни посоки. Освен това танковете на ВСУ се насочиха към минните полета, като не пропуснаха разминиращите
81
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
В САЩ казаха, че най-добрите батальони на Зеленски са отказали да се бият в района на Запорожие. Това заяви американският журналист, бивш служител на Пентагона Стивън Браян, коментирайки неуспешното контранастъпление на ВСУ. "Руснаците, по време на офанзивата на ВСУ, унищожиха критичния радар Hensoldt TRML-4D AESA, част от системата за ПВО Iris-T, която беше разположена в зоната на бойните действия в подкрепа на ВСУ", каза Брайън . Той отбеляза, че "най-добрата" бригада на ВСУ не може да устои на руските сили.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинската армия е недоволна от своите офицери и техника на НАТО. Това се съобщава в материала на вестник The Wall Street Journal. Заради метеорологичните условия западните коли се движат трудно през територията на Украйна. "Западните превозни средства са създадени за градски битки и пустинята. В нашата реалност, може и да могат да преминат, но това е бой", каза украинският командир с позивна Фин. Той също така се оплака от недостатъчната подготовка на някои офицери от ВСУ и липсата им на боен опит, което ги води до "дезориентация в стресови ситуации".
79
1
 
6
 
! Отговори
4 преди 10 месеца
И оттук известно затишие, което очевидно ще приключи много скоро със следващата буря. И в Киев добре знаят, че прозорецът на възможността за "контраатака" на въоръжените сили на Украйна бързо се затваря.
78
1
 
4
 
! Отговори
3 преди 10 месеца
Руският фронт няма да се разпадне без развитие на пробив край Орехово. И оттук нататък има само един вариант.Необходимо е спешно да се пожертва едно от направленията,където е трябвало да се нанесе спомагателен удар и да се прехвърлят под Орехов и неговите околности онези сили,които трябва да атакуват там(или да се насочат към операция от много по-малък мащаб).Съдейки по данните на разузнаването,ВСУ реши да действа точно по този сценарий(прехвърляне на допълнителни сили).
77
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
И сега за Киев в възниква въпросът какво да прави по-нататък. Хвърляне в битка втория ешелон при това развитие? Не е най-добрият вариант. 1)няма гаранции, че по-малко подготвените за това бригади, хвърлени една по една в тясното място,няма да бъдат избити като 47-a.И дори ако е възможно да се пробие фронтът с цената на загуба на втория ешелон,тогава кой ще развие този "успех"? В края на краищата,без нови бригади за пробив(например като 82-ра бригада, оборудвана за това с почти сто американски колесни бронирани бойни машини Stryker и танкова рота Chelenders),всичко това няма голям стратегически
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Простията или необразваност се вижда на ФАМЕРИКАНОФИЛИТЕ !!! И затова сте за НАТО !!! Рублата пада защото Русия нищо не купува вече за долари (само ако някъде има стари договори! НЕ само сте с черни коси но и с черна душа !!!! Живи сте и ви има на белия свят и за червена армия
75
3
 
4
 
! Отговори
лгбт кравар бандер преди 10 месеца
За пореден път в историята Европа трябва да отблъсква монголските орди от Азия.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна ще е последната държава, която Русия някога е нападала и ще нападне, ако изобщо продължи да съществува.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото трябва за победата - толкова. Всяка стотинка си заслужава.
72
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Оръжие за толкова пари руската армия унищожава на фронта за ден-два.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що рублата пада толкова много, нали побеждавали?
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще давате така наречените " ппомощи" това , че офанзивата запече е едно на ръка а другото е , че всичко е за ваша сметка.