Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна

В Канада живее една от най-големите украински диаспори в света
Обновена: 11 юни 2023 07:40 | 11 юни 2023 07:30, Камелия Цветанова
116
Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара по време на изненадващо посещение в Киев, предаде Ройтерс.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските войници, загинали в боевете с проруските сили от 2014 г. насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи обръщение пред украинския парламент.

"Ще бъдем с вас толкова, колкото трябва, толкова дълго, колкото е необходимо", каза той в разговор с украинския лидер, видеозапис от който беше разпространен от киевските власти.

Още по темата

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украйна иска да се присъедини към военния алианс възможно най-бързо, но Зеленски призна, че това не може да стане, докато бушува войната с Русия.

"Канада подкрепя Украйна за членство в НАТО веднага щом условията позволят това. Украйна и Канада очакват с нетърпение разглеждането на тези въпроси на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", се казва в обща декларация, приета след разговорите.

Трюдо беше дълго аплодиран в парламента след 25-минутната си реч, в която осъди руската инвазия и похвали демократичното развитие на Украйна.

Съпротивата на Украйна е свързана с "бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което определя бъдещето на 21-ви век", заяви канадският премиер.

Зеленски на свой ред отбеляза, че Украйна е признателна на канадците за тяхната подкрепа и изказа благодарности.
В Киев Трюдо е придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която говори украински език.

Докато премиерът беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли съобщи, че на летището в Торонто е бил задържан регистриран в Русия товарен самолет Ан-124 - първата подобна конфискация на руски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже натиск върху Москва. /БТА, Десислава Иванова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
3
 
! Отговори
ДА УМИРАТ РАШКИТЕ! преди 10 месеца
ВСИЧКИ ПО СВЕТА --- ДАВАТ ЗА ТОВА!!!
68
2
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Канада има пари .....докато има такива колонии като България да източва Злато и други ценни метали ......
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо не може да им помогне вече на Урките!!!
66
2
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 10 месеца
Няма да ги изпратят към африканските деца, защото няма да има ефтини суровини от Африка ако са здрави. Става въпрос за измъкване на ресурсите на бедните, за да могат богатите да живеят на техен гръб. Т.е. тези пари никога няма да се насочат към България или Нигерия. Това са колоний които не трябва да мърсюдат от мястото си. Ако мръднат, означава че ти ще имаш швейцарка прислужница, а това няма да се хареса на тези които печатат парите.
65
11
 
5
 
! Отговори
Западняк преди 10 месеца
До 79. Мнението на зомбирани съветски олигоффрени не ни интересува.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 76 - Те 90% са бе са гей ... Ама орайда вепе е един месец там.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно западните кралства на Английската кралица, очакват големи приходи, за да насочват такива парични потоци, предполагам или ще вземат земята им после. Когато става въпрос за такива суми, се очаква, двойна до петорна възвръщаемост. Въпросът е от какво?
62
3
 
15
 
! Отговори
: преди 10 месеца
Ако всички тези пари , които наляха да разпалват война близо до Русия ги бяха изпратили за африканските деца , умиращи от глад и жажда , светът щеше да е по-добро място. Войната е по-важна разбира се , изведнъж всички много заобичаха Украйна.
61
3
 
14
 
! Отговори
Au преди 10 месеца
Една канадско-френска фирма краде българското злато...........имат пари за войната...........от златото на България...............тия канадски крадци!!!!
60
5
 
7
 
! Отговори
Mda преди 10 месеца
Около 10% от жителите на Канада са с украински корени и всеки в политиката се бори за гласовете им на избори.Не е странно че Канада е сред основните поддръжници на Киев ...така е в политиката.
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Канада има трилионни дългове, милион бездомници и наркомани, големите градове смърдят на марихуана, лудите се разхождат не прибрани, престъпноста расте, а този play boy Трюдо помага на Украйна! Помогни на страната си, Трюдо!
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еми пак е нещо ама тук не става въпрос да пълниш на някой касичката, а реално да дадеш нещо което може да се използва. С тия пари даже един изтребител не може да се купи. То по добре да им бяха подарили една F-ка но шефа едва ли е разрешил
57
11
 
0
 
! Отговори
? преди 10 месеца
Ужас, вместо да си седят там. И срещу Хитлер се биха и умираха по полята на Европа тези Канадци...а виж ни нас...нищо не пращаме и за Възраждане пускаме.
56
17
 
2
 
! Отговори
бос Порточанов преди 10 месеца
Друзя какво се пънете да доказвате. Джуджака от кремъл нападна безпричинно независима страна от която преди това вече беше откъснал Крим и повечето Донбас. В резултат на това стотици хиляди загинали и милиони принудени да изоставят домовете си. Преди войната расняци от пограничните райони ходеха спокойно на пазар в украйна че по евтино там и никой за нищо не ги е притеснявал, а зеленски е законно избран президент с мнозинство. Ясно е като бял ден че фашягите са руснята.
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо чудно! Toronto Star навремето писа, че вицепримиерката Кристия произхожда от семейството на украински нацист издавал немски вестник в Украйна по време на Втората Световна Война. Когато СССР погна фашистите, той избяга с тях първо в Германия, а после в Канада. Трюдо и неговата партия едва ли пак ще ги изберат, канадците не са доволни, затова Кристия бърза.
54
3
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
България желае победа на Русия в смачкването на Канада!
53
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
България трябва да тегли заем 4-5 милиарда (по 1000лв. на европеид гласуввщ за ЕС и НАТО) и да ги дари за Украйна. Само така ще изтрие срама пред партньорите, че 90те % неграмотни и некадърни европеиди, гласуващи за ЕС и НАТО да им дадат "европейска МРЗ" не дадоха пари когато Киро ги призова.
52
1
 
14
 
! Отговори
Това са 350 милионо преди 10 месеца
Евро само...че то даже ние българите даваме повеме за една амириканска скица на самолет!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Богата държава а само 500 милиона винаги ще бъдат задния двор на САЩ
50
0
 
11
 
! Отговори
До Трюдо преди 10 месеца
Джъстин, проблема със социализма е, че накрая чуждите пари свършват! Поздрави, Маги Татчър