Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна

В Канада живее една от най-големите украински диаспори в света
Обновена: 11 юни 2023 07:40 | 11 юни 2023 07:30, Камелия Цветанова
116
Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара по време на изненадващо посещение в Киев, предаде Ройтерс.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските войници, загинали в боевете с проруските сили от 2014 г. насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи обръщение пред украинския парламент.

"Ще бъдем с вас толкова, колкото трябва, толкова дълго, колкото е необходимо", каза той в разговор с украинския лидер, видеозапис от който беше разпространен от киевските власти.

Още по темата

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украйна иска да се присъедини към военния алианс възможно най-бързо, но Зеленски призна, че това не може да стане, докато бушува войната с Русия.

"Канада подкрепя Украйна за членство в НАТО веднага щом условията позволят това. Украйна и Канада очакват с нетърпение разглеждането на тези въпроси на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", се казва в обща декларация, приета след разговорите.

Трюдо беше дълго аплодиран в парламента след 25-минутната си реч, в която осъди руската инвазия и похвали демократичното развитие на Украйна.

Съпротивата на Украйна е свързана с "бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което определя бъдещето на 21-ви век", заяви канадският премиер.

Зеленски на свой ред отбеляза, че Украйна е признателна на канадците за тяхната подкрепа и изказа благодарности.
В Киев Трюдо е придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която говори украински език.

Докато премиерът беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли съобщи, че на летището в Торонто е бил задържан регистриран в Русия товарен самолет Ан-124 - първата подобна конфискация на руски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже натиск върху Москва. /БТА, Десислава Иванова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
16
 
! Отговори
Загрижен преди 10 месеца
Умилително е да гледаш как западните страни се борят за мир за конфликта между Украйна и Русия,като непрекъснато ги зареждат с оръжие!
48
2
 
12
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
И тея ли почнаха да крадат руски активи. Пиратска му работа.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глобален вариант да хвърлиш торба с пари през терасата на телефонни измамници! "Най-хубавото" е ,че парите са от джоба на народа, не от джоба на Джъстин Трюдо и лидерите в Европа! Следя размириците в Украйна и много войници украинци твърдят че парите НЕ СТИГАТ ДО БОЙНОТО ПОЛЕ .Техниката доставена е стара, използвана и няма кой да знае как да я използва(отнема им месеци които нямат, да се учат да ги ползват ). Важното е че артиста си живее царски далече от войната ,даже не е бойното поле !Снимките му на фронта са монтаж.
46
0
 
11
 
! Отговори
До Василев 45 преди 10 месеца
Си или не си Василев, няма значение, хайде поне веднъж напиши свое мнени Тия опорки, дето ги тиражираш, са ни са втръснали вече. Нали си наясно, че те четат не дечица от детска градина, а зрели хора, които виждат какво се случва и не е нужно да им се казва кое какво е, щото мислят със собствените си глави.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цивилизованият свят продължава да се самоунищожава икономически ..систематично!
44
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цивилизованият свят продължава да тормози джуджето, систематично.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Канада е една ч-фтска колония, така че не се учудвам. Къде е Трудо - пак ли се е скрил от тираджиите?
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КалАДА да си гори в ада.Дават пари сигурно от нашето злато,което изнасят за жълти стотинки,за да си има парички Зеления Гаргамел да може да си купи още една яхта.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не е някаква сериозна сума. Онзи ден и сърбите изпратиха боеприпаси, но те да не видят нещо от нас.
40
3
 
10
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Като доиде време да си ги вземат обратно парите,украйнците ще им кажат"500 милиона изгоряли виждали ли сте?Не?Ми ей там наполето горят.Руснаците ги изплющяха"
39
1
 
15
 
! Отговори
До 39 преди 10 месеца
Да бе, демократичния диктатор Трйдо който по време на пандемията си даде военни права и арестува със сила мирно протестиращи! Замръзи им сметките на тах и на всички, които ги подкрепиха?! Епитом на демокрация!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Силно напомня статия от Работническо Дело отпреди 33 г., само дето са сменени имената! А за самолета ще си има отделно отговор! Международен бандитизъм не трябва да се допуска, имаме опит и от това!
37
14
 
3
 
! Отговори
Василев преди 10 месеца
Украинците не се бият само за собствената си свобода, те се бият за свободата на всички демократични европейски държави, а от всички на първа линия след Украйна е България!България , която е Троянския кон на Русия в ЕС, страната която на думи върши едно , а на дела друго, страната която си е разпродала апетитни застроени сгради и инфраструктура в големите градове и курорти на руската мафия и нейната сестра българската ченгеджийска мафия!Агент Грегъри Пачет!ЦРУ!!!
36
15
 
2
 
! Отговори
Mopcku_ преди 10 месеца
Браво на канадците. Не като при нас, където за огромно съжаление все още се спори кой е агресора.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 39 - Канада е демократична? Ок :)
34
6
 
2
 
! Отговори
Василев преди 10 месеца
Спечели ли войната Русия, това ще бъде предсмъртен акт за ЕС, който ще се разпадне на малки държави, а руската агресивна шовинистична св.ин.я ще глозга и ще грухти щастлива и ненаситна!Агент Крейг Донъли!ЦРУ!!!
33
4
 
12
 
! Отговори
някой преди 10 месеца
Да дават още,че украинците губят Леопарди и Брадлита
32
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Целият демократичен свят е в помощ на Украйна.Тъжна картина за руския народ.Скоро Украйна ,ще се роди като феникс от пепелта си.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Канада дава още 500 милиона долара военна помощ на Украйна- не е честно А за Русия защо не събираме помощи -мен цял живот са ми набивали в главата че дружбата ни с Русия е тъй жизнено необходима, както сльнцето и въздуха за всяко живо същество
30
6
 
7
 
! Отговори
дъждовна вода преди 10 месеца
"Немските "Леопард -2 А4" горят като кибрит в Украйна" ---------------------------------------- Не всички горят. Има няколко стъпили на мини и загубили само веригите. Руснаците ги взеха трофей и един от тях ще инсталират срещу посолството на ФРГ в Москва. Това тяхно намерение натъжи нацисткия улаф внук и той веднага поиска телефонен разговор с Президента Путин.