Русия крие от САЩ ядрените си бойни глави в Беларус

Затъмнява и тестовете на суперторпедото "Посейдон"
23 юни 2023 18:45, Александър Попов
37
Русия крие от САЩ ядрените си бойни глави в Беларус
Посейдон. Снимка: БГНЕС/EPA

Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените си бойни глави, разположени в Беларус, нито пък за тестовете на суперторпедото "Посейдон", способно да носи термоядрен заряд. Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Москва и Минк съвместно обявиха, че в Беларус вече е започнало разполагането на руски както тактически, така и ядрени оръжия с малък обсег - нещо, което бе обявено по-рано от президента Владимир Путин. Това повишава още повече напрежението между Запада и Русия, свързано с инвазията в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Дълбоко се съмнявам, че тази тема ще се превърне в предмет на каквато и да било публична дискусия или разкрития от наша страна", каза в южния руски град Сочи Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

"От десетилетия САЩ разполагат свои тактически ядрени оръжия на територията на редица европейски страни и никога не са изнасяли конкретни числа за броя им", добави той.

Оръжията с малък обсег не попадат в условията на договора "Нов СТАРТ" който ограничава стратегическите ядрени арсенали на двете страни. Путин прекрати участието на Русия в последното останало споразумение със САЩ за контрол върху въоръжаването, въпреки че и двете страни заявиха, че ще продължават да спазват заложените там ограничения, отбелязва Ройтерс.

Освен това не съществува договор или удостоверителен механизъм, който да обхваща способните да носят ядрен заряд атомни торпеда като "Посейдон".

Рябков каза в тази връзка, че не съществуват планове да бъдат информирани Съединените американски щати за тестовете му.

Представители на САЩ и Русия описват "Посейдон" като нова категория оръжие, нещо като кръстоска между торпедо и подводен дрон, способна да предизвика радиоактивни океански вълни с цел да се атакуват флотилии или пък да бъдат обезлюдени крайбрежни градове.

ТАСС предаде през януари, като се позова на неназован източник от средите на отбраната, че Русия е произвела първата серия от торпедото "Посейдон“, с която ще бъде въоръжена атомната подводница "Белгород", посочва Ройтерс.

През април ТАСС съобщи, че Русия планира сформирането на дивизия от подводници със специално предназначение, които ще бъдат въоръжени с торпеда "Посейдон" в рамките на руския Тихоокеански флот до края на 2024 г. или през първата половина на 2025-а./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: РусияПосейдон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Вовката нема да го има до 2024г, посейдони мойсейдони все тая.
33
3
 
4
 
! Отговори
Ще целувате преди 10 месеца
Ще целувате краката на ВОВА и ще молите да ви пусне Сармата и да ви отърве. Но ВОВА няма да ви изключи от щепсела толкова бързо и безболезнено.
32
3
 
6
 
! Отговори
баща ти преди 10 месеца
Русия е голяма , ... има джендеми гдето и Господ не ги знае ! Кой пък плиткоумен си мисли че точно в Беларус ще хукне да ги крие ? Там ще е изложбенната сергия , ...да гледат колективните , и да знаят , че са много гъсто населени , и с един гръмел много зян ще идат !
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някакъв си генерал Глен казал /дал ултиматум/, че 1) РФ трябва да предостави отчет за броя на "Сармат" и "Посейдон" в своя арсенал и 2) РФ трябвало да предостави на колективния запад /Пиндостан/ образци от тези свои супер оръжия. Руснаците веднага отговориха, че могат да изпратят "Сармат" на собствен ход. Щял да стигне до Вашингтон за 10 минути.
30
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
Пичове, от няколко дни ме сърби на 1 място. Може ли някой да ми помогне?!? А?!? Не бъдете жестоки!
29
5
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
На мен ли ми се струва, че скоро някой ще издумка Бекарус?
28
0
 
2
 
! Отговори
Сашо мадурев преди 10 месеца
Сандро, нали вече погребахме Лукашенко?
27
2
 
14
 
! Отговори
РЕЦИПРОЧНОСТ преди 10 месеца
835 бази на краварите по цял свят. Ако руснаците направят поне 10 ! - какво реване ще падне да знете!
26
1
 
15
 
! Отговори
краварката в ъгъла преди 10 месеца
За руските ракети на едно място се сетихте, а за американските бомби и ракети в поне 10 страни от НАТО ЗАБРАВИХТЕ?!
25
7
 
11
 
! Отговори
Маниак преди 10 месеца
Кой квото иска да прави праща взима дава - Русия си е победител , и такъв ще остане !!! Всичко се видя от началото - големи приказки от всичко накрая всеки се наврял в един ъгъл , и почва да обяснява за европейските ценности . Спрете с глупостите . Нека бъдем реалисти А това кой коя страна иска да заема си е негово решение .. НО победител си е Русия това е ясно още от самото начало още от 24 февруари .
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Незнам путин дали носи памперс но съм сигурен че байдън има и го сменя по няколко пъти на ден.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен За да не могат САЩ да стрелят от техните самолетоносачи. Като се испарат океаните САЩ няма да имат самолетносачи.
22
2
 
6
 
! Отговори
вива мехико преди 10 месеца
От мексико със любов ......... Йелоустоун бом бом бом
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо са ти необходими ядрени оръжия срещу сащ като имаш Йелоустоун бом бом бом
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Варна да не се кахъри. Огромната ядрената подводница "Белгород", носител на супер дроновете "Посейдон", не е предназначена за малки моренца. Тя ще обикаля големите, дълбоки океани и ще залага супер дроновете "Посейдон" на 4,5,6 хиляди метра под повърхността на океаните. Там те ще лежат спокойно в специални капсули и ще чакат часът на Страшния Съд.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не бе ще им цепят басма на наглосаксите.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На Медведев главата крият ли?
17
0
 
6
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Все тая, и досега ги е крила ...
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а така американофилскитеуркопитеци да тънат в страх и неведение
15
2
 
9
 
! Отговори
следвамехронологията преди 10 месеца
След 5 месеца "Доктрината Монро" навършва 200 години. Тя се изпълняваше в частта й, касаеща двете Америки, но се нарушава грубо от Пиндостан в частта, отнасяща се към Стария Свят. Русия реши да постави знак за равенство и възнамерява да стартира строителството на свои военни бази в Латинска Америка.