Какво ще се случи с наемниците от "Вагнер" в Африка?

Там те помогнаха на Русия да разшири влиянието си
27 юни 2023 21:50, Елка Василева
82
Какво ще се случи с наемниците от "Вагнер" в Африка?
Снимка: архив, БГНЕС

Миналата седмица руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ влезе във водещите новини след 24-часовия бунт на нейния основател Евгений Пригожин, който набързо насочи бойците си в поход към Москва. Не след дълго обаче последва развръзката и на  метежа беше сложен край с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Още по темата
Сега се очаква ЧВК „Вагнер“ да бъде разформирована, а бойците ѝ да се влеят в редиците на руската армия, но нищо не се знае за това, какво ще се случи с наемниците от групировката в Африка и в горещи точки в други краища на света.

След като въоръжени мъже убиха девет китайски граждани в златна мина в Централноафриканската република (ЦАР) през март, в интернет беше разпространено видео, в което се казва, че Франция тайно е разпоредила атаката, като е планирала да дискредитира наемниците от руската ЧВК „Вагнер“ в страната.

Във видеото бунтовнически боец от ЦАР казва, че „французите искат да  изгонят „Вагнер“ от Африка“.

Видеоклипът породи тревога във френското външно министерство, което бързо проследи произхода на видеото към група акаунти във Фейсбук и Туитър, свързана с кампании за руска дезинформация, включително с „Вагнер“. Министерството отрече каквато и да било роля на Франция в атаката в златната мина.

Извършителите на нападението не бяха заловени и Ройтерс не успя да узнае кой стои зад нея.

Франция отдавна се опитва да противодейства на засилващото се влияние на Москва в Африка, което според Париж подкопава дългосрочните усилия на френската външна политика да преодолее стереотипите от миналото и да изчисти имиджа си на континента. Франция и Русия с право се смятат за основни съперници за влияние в Африка, но и Китай напоследък полага усилия да установи икономическо присъствие на континента.

Не за всички антифренски нагласи в Африка обаче може да бъде обвинявана Москва, посочва Ройтерс. Френските военни кампании причиниха цивилни жертви, а много критични публикации в социалните мрежи отразяват реалните опасения за прекомерната намеса на Франция в Африка.

През май говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Франция се намесва във вътрешните работи на африканските държави от десетилетия, сваляйки неугодни лидери и правителства и изграждайки „неоколониална система за влияние“. По думите ѝ Русия, напротив, не се намесва във вътрешните работи  на други държави и играе стабилизираща роля в Африка.

Видеоклипът за убитите китайски граждани в ЦАР носи чертите на дейността, извършвана от „Проекта Лахта“, руска операция за влияние, финансирана от основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, казаха френски служители.

Пригожин съобщи през февруари, че е създал специално изследователско звено в инетернет – фермата за тролове „Проект Лахта“, за да се бори по думите му срещу западната антируска пропаганда.

Изтеклите в интернет по-рано тази година документи на американското военно разузнаване сочат, че служител на Пригожин, който работи за президента на ЦАР Фостен-Арканж Туадера, е предложил през февруари провеждане на антизападна кампания в медиите в страната, където Русия разполага с близо 2000 военни съветници, повечето от които са бойци на „Вагнер“.

Откакто завърши изтеглянето на военните си контингенти от Мали през 2022 г. и от Буркина Фасо през 2023 г., Франция твърди, че преформулира военното си присъствие в Сахел в рамките на новата си дипломатическа стратегия в региона.

Париж също така разчита на своя план за икономическо, културно и социално сътрудничество, представен от френския президент Еманюел Макрон, когато той дойде на власт през 2017 г., и предлага много по-мащабна подкрепа от тази, която би могла да окаже Москва на държавите в Африка.

„Те (французите) просто изгубиха информационната война“ заради цинизма и недоверието към намеренията на Франция, каза пред Ройтерс Майкъл Шуркин, директор за глобалните програми „14 Норт Стратеджис“, бизнес консултантска фирма, занимаваща се с въпросите на Африка.

Дали обаче Франция ще си върне изгубеното влияние в Африка след разформироването на ЧВК „Вагнер“ е въпрос, който все още не е намерил своя отговор. Русия притежава силно военно присъствие в страни като ЦАР, Мали и Буркина Фасо, а бившите бойци на „Вагнер“ е много вероятно просто да подпишат договори с руското министерство на отбраната и да останат в Африка като руски военнослужещи. Москва е също водещ доставчик на военно оборудване, зърно и торове за много африкански страни, което ѝ дава допълнителни лостове за влияние в Африка. Единственото неудобство за Русия е, че сега ще трябва да оказва открита военна подкрепа на антизападни режими на континента, а не да го прави подмолно с услужливата помощ на „Вагнер“.

В Мали обаче неотдавна гласуваха на референдум за нова конституция, проправяща пътя за преход към гражданско управление, а същото може би беше напът да се случи и в Судан, ако не беше избухнал конфликтът между генералите там. Според западни издания Русия разчиташе да получи от управляващите в Судан военни военноморска база на Червено море, но тези планове бяха осуетени.

За Москва Африка е сред приоритетите във външната ѝ политика още от ерата на деколонизацията и Съветския съюз. „Вагнер“ беше удобен инструмент за налагането на влиянието на Русия в региона, но изглежда и без наемническата групировка Москва е способна да запази извоюваните си позиции на континента.
(Алексей Маргоевски, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: АфрикаФранцияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще се случи това, което и досега - ще разкарат френските окупационни войски от Мали и Чад, пък може и от други африкански страни
57
5
 
7
 
! Отговори
Мали-мали преди 9 месеца
Какво ще се случи с Вагнерци в Африка не е най-животрептящия въпрос, ами какво ще се случи в френцикте окупационни войски в Мали )))
56
11
 
9
 
! Отговори
яао преди 9 месеца
Русия ке падне.....
55
14
 
13
 
! Отговори
До ОФ преди 9 месеца
Какво е разрешил бе заслепен платен предател на Отечеството, П.у.т.к.ин избяга със самолета си в неизвестна посока като страхливо к.уче уплашен за нещастния си животец, виждалсъм страхливци, ама като този просто няма аналог. Поздрави Костя и хващай пътя със западната си кола да си харчиш рублите в гадния Запад. Дурак
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да ще бъде ли възможно ли САЩ и Франция да си върнат колониите в Африка, някой ще каже че все пак държат колонията България от която примерно се добива злато с 99 % отстъпка , но България е малка колония и не може да компенсира загубите от африканските колонии.
53
6
 
11
 
! Отговори
ОФ преди 9 месеца
Съботният въоръжен метеж беше опит да се дестабилизира вътрешната обстановка в Русия. Фактът, че Президентът Путин разреши светкавично опасната ситуация, ще се отрази благоприятно на работата на "Вагнер" в Африка.
52
6
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Те в тия сайтове, дето подкрепяш Украйна, не пускат никой да коментира. С 5% подкрепящи украйна, не знам как тия сайтове се издържат. Тук само един Тр ол му е трудно да насмогне. Работи главно нощем, в останалото време спи по 1-2 часа и после пак.
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Циничните французи изгубиха информационната война, заради недоверието на африканците към намеренията на Франция. Стотици години лъгани и експлоатирани, после уж освободили се, но попаднали под неоколониализма на Франция и на колективния запад, те с благодарност си спомнят за СССР и искат да дружат с Русия. "Вагнер" не само ще разширява дейността си на африканския континент, но в най-скоро време ще премине на другия бряг на Атлантическия океан.
50
1
 
16
 
! Отговори
ЧобанинO преди 9 месеца
А дали на някой му пука какво ще се случи с нас, засегнати от наводненията в Берковица, които чинно си плащахме данъците на община и държава, а те същите, чинно отказват за признаят нанесените щети (отказват да плащат) с оправданието че сме имали застраховка - да не би да е задължителна? Другите шарлатани, пък отказват да плащат и вместо 4000 им се откъсват от сърцето цели 600 левчета, имат претенции и те карат да описваш безброй пъти, само и само да си спестят дължимото, до кога измами господа?
49
9
 
9
 
! Отговори
хаха помните ли преди 9 месеца
Путин се кръстеше като банкянски ром "Не бе! Как ще имаме паравоенни армии! Сакън! НЕ е истина!", а то кво стана. Не само имат, ами им е основната армия.
48
1
 
3
 
! Отговори
Линда галопа преди 9 месеца
Ще пеят "Амнезия"на Ария и ще увеличават нацията при която са!
47
13
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Само руснак и колумбиец може да е толкова зло животно, да прави армии, че да убива маси хора, само защото не го уважават.... комплекси бате. Животни, ке се избият
46
13
 
8
 
! Отговори
ужас преди 9 месеца
Татуирани, маскирани, озлобени, обезчовечени... и като си представя, че 10% от българите (възраждане) им се възхищават на тия .... направо немам думи.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На някои зли хора много им се искаше "Вагнер" да си тръгне с позор от Африка. Провалиха се. Самият Лавров каза, че "Вагнер" продължава стриктно да изпълнява своите договори с африканските правителства. Злите хора се ядосаха и са твърдо решени тази седмица да обявят допълнителни санкции срещу "Вагнер" и срещу неговия шеф Генчо Гарсона, който провали майдана в Москва.
44
11
 
5
 
! Отговори
Бъмбълби преди 9 месеца
Путин стига си е бил Ботокс в суратя, ами да инвестира няколко милиарда, да му направят пластична операция на малкото телце - да му ремонтират родилните дефекти и да го направят 2 метра висок. Висок рус и красив мъж. Но и много умен. То който има пари винаги е умен и красив, нали знаете?
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Единственото неудобство за Русия е, че сега ще трябва да оказва открита военна подкрепа на антизападни режими на континента, а не да го прави подмолно с услужливата помощ на Вагнер."..............Защо да е неудобство? Просто ще оказва същата "открита" помощ каквато оказва НАТО на Украйна. Излизаш и казваш на всички "Не ме гледайте какво правя, слушайте какво говоря" и готово. Щом Запада оправдава собственото си поведение, значи няма проблем с тази тактика.
42
4
 
8
 
! Отговори
Какво ли? преди 9 месеца
Ще станат по богати с няколко милиона.
41
5
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
За колко време се стига от границата с Белорусия до Киев с военен марш, при условие, че всички остатъци от украинската армия изнемогват на източния фронт?
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всъщност Виктор Орбан в интервюто си за Welt не каза нищо ново за хората които виждат и мислят. Но журналистът който го интервюира каза много, подскачайки без да прикрива емиции и неудовлетворението си "защо казвате че е невъзможно Украйна да спечели, но те ааа, ъъъ, имат вече някакви отвоювани територии". Това дава много ценна информация да разбере човек колко самонадеяни и заблудени тапанаpи са западняците и в каква изркивена реалност живеят - имали вече някакви отвоювани територии, ама няма начин да не победим Русия, те са дълбоко убедени в това, голям смях.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпросът е, какво ще се случи с едни "земеделци" сеещи демокрация....