Пригожин още е разследван за организиране на въоръжен бунт

По делото се предвиждат от 12 до 20 г. затвор
26 юни 2023 12:30, Елка Василева
180
Пригожин още е разследван за организиране на въоръжен бунт
Снимка: архив, БГНЕС

Шефът на  частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин остава разследван от Федералната служба за сигурност (ФСБ) по подозрение в организиране на въоръжен бунт, съобщи в. “Комерсант”, позовавайки се на неизвестен източник, предаде Ройтерс.

Още по темата
Това, че наказателното разследване по делото за въоръжен бунт срещу Пригожин не е прекратено, е било потвърдено пред ТАСС от източник, близък до Генералната прокуратура., съобщи агенцията. "Наказателното дело срещу Пригожин не е прекратено. Разследването продължава", заявил източникът.

Наказателното дело срещу Пригожин беше образувано на 23 юни, след като той обяви "поход за справедливост" на своите бойци срещу военното ръководство, което според него се състои от страхливци, които подкопават военните усилия на Русия в Украйна, припомня Ройтерс.

Като част от сделката между Путин и Пригожин, договорена с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко и представена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, наказателните обвинения срещу бунтовниците трябваше да бъдат свалени в замяна на връщането им в базите им, а Пригожин трябваше да се премести в Беларус.

На своя уебсайт "Комерсант" цитира свой източник, който казва, че все още не е имало време да се промени статутът на делото.

Членът от наказателния кодекс, по който делото все още е действащо, предвижда за признатите за виновни от 12 до 20 г. затвор, посочва ТАСС.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Руското МО спряло плащанията за частната групировка Вагнер, за това Пригожин се изнервил. Сега Лукашенко ще му плаща. В долари разбира се. Все пак всичко е бизнес.
163
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 10 месеца
Излагаха Пригожин.Сега го дебнат , да го е--нат.
162
2
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 10 месеца
Какво е казал или направил Пригожин, че да е извършил престъпление?! Нищо! Човека искаше да говори с Шойгу и Герасимов. Последния, кото разбра, че Пригожин идва, се метна на самолета и отпраши към Москва. Пригожин говори в двама генерали мирно и кротко. Те казаха, че Герасимов и Шойгу нама да дойдат. Пригожин тогава тръгна към Москва, заедно с персонала на фирмата си. Нито е призовавал да се сваля Путин, нито е искал да взима власта. Каза, армията да не ги напада, защото ще се защитават.
161
0
 
1
 
! Отговори
До до 157 преди 10 месеца
Освен 11 милиона души население срещу 20 000
160
3
 
5
 
! Отговори
Бай Кор преди 10 месеца
Всичко това си беше театрална постановка.Задайте си въпроса : кой печели от това ? Путин, разбира се !Сега получи още повече подкрепа.Тези които са се колебали в мнението си, вече са на страната на Путин.Е това стана.Ама по всички западни медии и нашите разбира се, се изредиха знайни и незнайни експерти да расъждават...Наслушахме се на какви ли не мозъчни "пръдни".Путин си е възпитаник на КГБ, ако не може една операцийка да ви заформи...здраве му кажи!Сега 95% от руснаците са на негова страна !
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен "Е кат няма настъпление, как да има контранастъпление?" - аха, значи са признали Крим, Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска за руски. Сега чакат Одеска и Харковска области, и тогава почва контрата?
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да му се чуди човек на Пригожин, защо отстъпи като с неговите закалени бойци можеше да разкатае няколко пъти и таманската дивизия, и частите Алфа и ВДВ и танковите дивизии.
157
1
 
2
 
! Отговори
до 157 преди 10 месеца
Таманската дивизия беше няколко пъти разкатана наплъно в Украйна а и танковете в градски бой са просто лесна мишена. Група Алфа са от порядъка на 100 човека и повечето от тях са без боен опит. ВДВ в Москва няма. Има вътрешна войска т.н. Росгвардия, която е обучена за действия срещу тълпи демонстранти. В Москва нямаше кой реално да се противопостави на 10-20000 закалени в боевете професионалисти.
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В субботу в Восточной Европе начали с эйфории по поводу слабости России, а закончили заявлением о том, что Россия представляет для них страшную угрозу. И все это за 12 часов.
155
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия не успява в нищо и е време тая простотия да приключи, а виновното жуже са смъртта на стотици хиляди хора от двете страни да понесе отговорност!
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
New York Times В администрации Байдена считают результаты первых недель украинского наступления "отрезвляющими" и отмечают, что Киев "отстает от расписания".
153
1
 
0
 
! Отговори
еми нема и пари преди 10 месеца
като няма контранастъпление
152
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин не можеше да издържи и час срещу частите на "Алфа", нито ВДВ, нито на танкови части, нито на Таманската дивизия. Те не са воювали с такива войски, не са способни. В това състояние щяха да издържат час, няколко часа, днес щеше да има хиляди трупове от Вагнер, щяха да бъдат изтрити от лицето на земята. Пригожин изпрати хората си на cмъpт, а тези хора бяха герои които се биха за Русия в Украйна. И когато му обясниха всичко това, тогава той тръгна на преговори и се стигна до решението, и прави чест на Путин, че избра това решение.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е кат няма настъпление, как да има контранастъпление?
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ очакваха много повече кръвопролития в Русия: CNN съобщава, че Белият дом е очаквал още кръвопролития и е много изненадан, че руснаците не са се избили.
149
0
 
6
 
! Отговори
До Мека мария преди 10 месеца
Няколко хиляди отбрани представители на двата квартала са в състояние да вземат Масква за 3 дни!
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с контранастъплението?
147
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На мен ми харесва, Украйна ще ги бие ! И Русия за мъка на милиони български комунисти ще трябва да проумее че няма потенциал да диктува световния ред! Защото е икономически изостанала страна!
146
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха, преди 10 месеца
Кой вярва на Кремъл? Щели.да спрат разследването на метежа,и Пригожин им се е вързал ? И как ще разследват преврата, като всъщност, всички генерали които го подкрепят, излязоха да го "кандардисват" да спре похода! А в центъра на Ростов се надпреварваха да си правят селфи с него и го изпратиха с ръкопляскания! И това е най-вече, защото се опълчи на Путин!
145
0
 
4
 
! Отговори
Мека мария преди 10 месеца
Махнете ги тези меки руснаци. Кажете кой ще победи ако се сбият квартал Люлин(Сф) и квартал Меден Рудник(Бс)?