Какво ще се случи с наемниците от "Вагнер" в Африка?

Там те помогнаха на Русия да разшири влиянието си
27 юни 2023 21:50, Елка Василева
82
Какво ще се случи с наемниците от "Вагнер" в Африка?
Снимка: архив, БГНЕС

Миналата седмица руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ влезе във водещите новини след 24-часовия бунт на нейния основател Евгений Пригожин, който набързо насочи бойците си в поход към Москва. Не след дълго обаче последва развръзката и на  метежа беше сложен край с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Още по темата
Сега се очаква ЧВК „Вагнер“ да бъде разформирована, а бойците ѝ да се влеят в редиците на руската армия, но нищо не се знае за това, какво ще се случи с наемниците от групировката в Африка и в горещи точки в други краища на света.

След като въоръжени мъже убиха девет китайски граждани в златна мина в Централноафриканската република (ЦАР) през март, в интернет беше разпространено видео, в което се казва, че Франция тайно е разпоредила атаката, като е планирала да дискредитира наемниците от руската ЧВК „Вагнер“ в страната.

Във видеото бунтовнически боец от ЦАР казва, че „французите искат да  изгонят „Вагнер“ от Африка“.

Видеоклипът породи тревога във френското външно министерство, което бързо проследи произхода на видеото към група акаунти във Фейсбук и Туитър, свързана с кампании за руска дезинформация, включително с „Вагнер“. Министерството отрече каквато и да било роля на Франция в атаката в златната мина.

Извършителите на нападението не бяха заловени и Ройтерс не успя да узнае кой стои зад нея.

Франция отдавна се опитва да противодейства на засилващото се влияние на Москва в Африка, което според Париж подкопава дългосрочните усилия на френската външна политика да преодолее стереотипите от миналото и да изчисти имиджа си на континента. Франция и Русия с право се смятат за основни съперници за влияние в Африка, но и Китай напоследък полага усилия да установи икономическо присъствие на континента.

Не за всички антифренски нагласи в Африка обаче може да бъде обвинявана Москва, посочва Ройтерс. Френските военни кампании причиниха цивилни жертви, а много критични публикации в социалните мрежи отразяват реалните опасения за прекомерната намеса на Франция в Африка.

През май говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Франция се намесва във вътрешните работи на африканските държави от десетилетия, сваляйки неугодни лидери и правителства и изграждайки „неоколониална система за влияние“. По думите ѝ Русия, напротив, не се намесва във вътрешните работи  на други държави и играе стабилизираща роля в Африка.

Видеоклипът за убитите китайски граждани в ЦАР носи чертите на дейността, извършвана от „Проекта Лахта“, руска операция за влияние, финансирана от основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, казаха френски служители.

Пригожин съобщи през февруари, че е създал специално изследователско звено в инетернет – фермата за тролове „Проект Лахта“, за да се бори по думите му срещу западната антируска пропаганда.

Изтеклите в интернет по-рано тази година документи на американското военно разузнаване сочат, че служител на Пригожин, който работи за президента на ЦАР Фостен-Арканж Туадера, е предложил през февруари провеждане на антизападна кампания в медиите в страната, където Русия разполага с близо 2000 военни съветници, повечето от които са бойци на „Вагнер“.

Откакто завърши изтеглянето на военните си контингенти от Мали през 2022 г. и от Буркина Фасо през 2023 г., Франция твърди, че преформулира военното си присъствие в Сахел в рамките на новата си дипломатическа стратегия в региона.

Париж също така разчита на своя план за икономическо, културно и социално сътрудничество, представен от френския президент Еманюел Макрон, когато той дойде на власт през 2017 г., и предлага много по-мащабна подкрепа от тази, която би могла да окаже Москва на държавите в Африка.

„Те (французите) просто изгубиха информационната война“ заради цинизма и недоверието към намеренията на Франция, каза пред Ройтерс Майкъл Шуркин, директор за глобалните програми „14 Норт Стратеджис“, бизнес консултантска фирма, занимаваща се с въпросите на Африка.

Дали обаче Франция ще си върне изгубеното влияние в Африка след разформироването на ЧВК „Вагнер“ е въпрос, който все още не е намерил своя отговор. Русия притежава силно военно присъствие в страни като ЦАР, Мали и Буркина Фасо, а бившите бойци на „Вагнер“ е много вероятно просто да подпишат договори с руското министерство на отбраната и да останат в Африка като руски военнослужещи. Москва е също водещ доставчик на военно оборудване, зърно и торове за много африкански страни, което ѝ дава допълнителни лостове за влияние в Африка. Единственото неудобство за Русия е, че сега ще трябва да оказва открита военна подкрепа на антизападни режими на континента, а не да го прави подмолно с услужливата помощ на „Вагнер“.

В Мали обаче неотдавна гласуваха на референдум за нова конституция, проправяща пътя за преход към гражданско управление, а същото може би беше напът да се случи и в Судан, ако не беше избухнал конфликтът между генералите там. Според западни издания Русия разчиташе да получи от управляващите в Судан военни военноморска база на Червено море, но тези планове бяха осуетени.

За Москва Африка е сред приоритетите във външната ѝ политика още от ерата на деколонизацията и Съветския съюз. „Вагнер“ беше удобен инструмент за налагането на влиянието на Русия в региона, но изглежда и без наемническата групировка Москва е способна да запази извоюваните си позиции на континента.
(Алексей Маргоевски, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: АфрикаФранцияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
4
 
! Отговори
Военен брокер преди 10 месеца
Нещо май и Китай искат да вавличат ,но според мен трористите са чета бивши златотарсачи .В Африка има стотици подобни банди, занимават се с грабежи и отвличания.Възникват по неволя от използвани и измамени от мениджмънта на мините работници и започват да формират скитащи групи нелегални златотърсачи. Със златото си купуват оръжие и грабят докато се скитат.Педи година бяха отвлекли танцьорки по време на снимките на музикален клип за да не са самотни вечерите в лагера.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
27.06.2023 г. много мощен удар по хотел в Краматорск. Цялата сграда е долу! Я кажете укро-краварофилчета, колко натофашиски и укрофашиски генерала са хвърлили фира, а го еа? Муахахахаха ))) Тъкмо гледах клип как берат душа и плянкат на лондонски анцент. Майка си ли търсят нагло-саксите в Краматорск. Нека пак да идат там на "туризъм"! Муахахахаха
36
0
 
6
 
! Отговори
Падаря преди 10 месеца
До робокопа Само една Нигерия през 2050г ще е 400 милиона -почти колкото целия ЕС.Трябва да се обособят буферни сигурни зони за бежанците чрез партньорство с пограничните държави.Трябва да се наблегне на образованието и на детската експлатация.Бъдещето е вече тук спрете сечта на амазонската гора без нея няма Гълфстрийм-климатика на Земята.
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-смешното, което Путин изтърси,е че ЗАПАДЪТ Е ВИНОВЕН за метежа. Сигурно заради това,че Русия е издържала и въоръжавала частния "Вагнер" :-))
34
1
 
10
 
! Отговори
Южен потоп(к) преди 10 месеца
Спрете белия прах за Зелето и войната ще свърши.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На пост са в Беларус на 100 км от Киев, чакат команда и са атака когато трябва
32
8
 
3
 
! Отговори
Тц,тц преди 10 месеца
Днес Путин, без да иска, изложи отново Русия! "Вагнер" са обявени за терористична организация в много държави и са им наложени санкции.Путин заяви, че държавата изцяло е плащала издръжката на военизираната частна войска. По този начин сам призна, че Русия е страна, спонсор на тероризма! Остарява ***,по-рано не допускаше такива лапсуси..
31
1
 
4
 
! Отговори
Тийн до 40 преди 10 месеца
Прав си, явно в Училище се Крие и на нищо не ни учат, сега прочетох статия в Интернет "Алеко Константинов в хватката на антисемитизма.120 години от убийството на писателя"... за Вазов е ясно, въпреки че вече е Забранено в Училище да се Изучава - Ж и д о в Г р о б!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То и Вапцаров го излъскаха , инъче трябваше да го знаем като терорист.
29
4
 
6
 
! Отговори
Лукашенко Очакваме преди 10 месеца
Концерт на Вагнер и в София! Вагнер е Велик Композитор, всъщност най-великият, за това и е бил любимият композитор на Адофл Хитлер, а и Вагнер пише Един от Първите Добре Аргументираните Анти-ЮдеюСемитски текстове още 1850 година и есето е преиздадено 1869 година! Историята трябва да се Знае - Интересно, един от най-големите Европейци - Вагнер, Достоевски, дори Българите - Иван Вазов, Алеки Константинов имат цели АнтиЮдеюСемитски Трудове - а в 21 век е Мисловно-Престъпление, преследвано от Власта
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така лесно да се откажат руснаците от Африка... Мини , злато , диаманти, нефт и газ ... Да бе ...
27
6
 
6
 
! Отговори
робокопа преди 10 месеца
Питайте Банкянският Толуп,той знае всичко.
26
10
 
8
 
! Отговори
Страхотии преди 10 месеца
Службите да проверят дали има българи във ЧВК-то на Путин и да им сложат забрана за влизане в България. На нас убийци не ни трябват.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще ядат големи африкански кебапчета.
24
12
 
5
 
! Отговори
пропилян живот преди 10 месеца
Вместо да създадат семейства и да се борят за просперитет и мир, те са избрали да станат убийци. Руснаци сър...
23
10
 
4
 
! Отговори
Стига дрънкахте... преди 10 месеца
Путин е патерица на Китай. Много е далеч от световен хегемон.
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най вероятно,ще им се прекратят договорите и кой от къде е!Вагнер и Пригожин приключиха с Руската държава!!-:)) До тук са! Обикновенно спрат ли "финансите " всичко спира! Русия явно ще наблегне,на Редовната си Руска Армия! Тя е по надеждна от към Вярност към Отечество Родина и Дълг!!!Доказано е във времето!-:)
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой мъж си бие ботокс по лицето? Ето такива ЛГБТ- та управляват Русия!
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин избива руснаци и укранци щото му е скапан живота
19
3
 
6
 
! Отговори
bg преди 10 месеца
Ще дойдат у Банкя да бият тулупа !!!