Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"

Предложил на руския президент да не бърза да заличи военната компания
Обновена: 28 юни 2023 07:00 | 28 юни 2023 06:55, Александър Попов
140
Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"
Снимка: БГНЕС/EPA

Pрезидентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че е убедил руския лидер Владимир Путин да не "унищожава" групата "Вагнер" и нейния ръководител Евгений Пригожин, като изтъкна ролята си за спирането на военния бунт на наемниците, който предизвика криза в Русия през уикенда.

Лукашенко описа своята гледна точка за преговорите, довели до прекратяване на похода на Пригожин към Москва, и заяви, че олигархът сега се намира в Беларус по силата на сделка.

"Най-опасното нещо, както аз го разбирам, не е каква е била ситуацията, а как може да се развие и какви са нейните последици", заяви Лукашенко според беларуските държавни медии.

"Също така разбрах, че е било взето сурово решение - да се унищожи "Вагнер". Предложих на Путин да не бърза. Нека да поговори с Пригожин, с неговите командири".

Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент - казал, че Путин му е казал: "Аз не мога: "Слушай, Алекс, това е безполезно. Пригожин дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого".

Но Лукашенко заяви, че е успял да се свърже с шефа на "Вагнер" и според неговия разказ го е предупредил, че ще бъде "смачкан като буболечка", ако войските на "Вагнер" продължат настъплението си към руската столица.

Два самолета, свързани с изпълнителния директор на "Вагнер" Евгений Пригожин, кацнаха в беларуска военновъздушна база край Минск във вторник сутринта, според сателитна снимка от BlackSky.

Кремъл признава на Лукашенко, че е помогнал за деескалацията на ситуацията, въпреки че разказът на беларуския лидер за събитията не е потвърден от Путин или Пригожин.

Още по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Лукашенко е успял да се възползва от личните си отношения с Пригожин, за да постигне сделката, според която руските военни ще поемат войските и оборудването на Вагнер.

Междувременно Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че ще прекрати делото срещу бойците на "Вагнер" във връзка с очевидното въстание.

Бунтът на Пригожин бележи внезапна и драматична ескалация на дългогодишната му вражда с руските военни командири.

Той завзе контрола над южен военен щаб и насочи частните си отряди "Вагнер" към Москва и поиска оставката на министъра на отбраната Сергей Шойгу - призив, от който Лукашенко твърди, че в крайна сметка се е отказал по време на дискусиите.

Въпреки че Путин оцеля след събитията, авторитетът му изглежда значително отслабен. В обръщение в понеделник руският лидер благодари на наемниците за взетото "правилно решение" да спрат настъплението си и им предложи договори за присъединяване към силите на руското министерство на отбраната. Той заяви, че "въоръженият бунт така или иначе е щял да бъде потушен", без да уточнява как.

Лукашенко заяви във вторник, че Пригожин е получил личните му уверения за безопасност, както и за безопасността на хората му, за да потуши бунта в събота вечерта./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Въпреки че Путин оцеля след събитията, авторитетът му изглежда значително отслабен." ???????Какви събития? Какво оцеляване? Абе вие български език смислово изобщо разбирате ли? LMAOOOO ало журналята, искаме новини от тоя свят, не от Ла-ла-ленд....
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 68 Тошко Африкански, Путин отиде на север за 2 дни и се върна. От вчера е в Кремъл ве, краварчец!
59
4
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 11 месеца
с тази разлика, че сега властта на Евгений клони към 0 (нула)
58
4
 
11
 
! Отговори
Тошко Сценариста преди 11 месеца
Путин много бързо излетя от Москва като малка пеперудка, президентът пеперудест Владимир...
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 66 - Кравар е дедо ти! А може би и ти! Кво се пънеш като *** на буца?! Путин рече, че е предател на РОДИНАТА, а Путин и момчетата от КГБ - както се знае - на предателите не прощават! Айде, отивай да косиш ливадата
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 64 Кравар вмирисaн, Путин вчера даде изявление от Кремъл ве. Муахахахаха то да си кравар не е лесно.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нито Пригожин, нито Путин са толкова умни, че да изиграят такъв номер. И двамата действат под афекта на временни чувства. Това са хора с огромна власт, които в никакъв случай не могат да се нарекат разумни. Радвам се че не сме на грешната страна на историята.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Изпързали? Хехе, сам се изпързаля! В един ден загуби всичко! В предните 400-500 дни можеше свободно да влиза в Кремъл, дори при Путин, а след миг - вече не! неее, не, неее.... Пиши го мъртвeц. Активите му, вкл и кинтите ще идат у Държавата, наречена Русия! Вагнерци може и да се запазят, шефа им ойде, той не е важен, важни са ВОЙНИЦИТЕ
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ясно. Най-лесно беше да ги попилеят както са на магистралата, но войниците от Вагнер не заслужаваха това. Колкото и да ви е яд, че руснаците не тръгнаха да се бият помежду си, това все пак не са укрите, които постоянно се стрелят в гърба на фронта.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това са пълни глупости. Наистина ли вярвате, че президента на една от най-големите държави в света, самозабравил се диктатор, който се осмелява да заплашва и предизвиква дори НАТО е търсил съвет от президента на Беларус за да се справи с проблемите в собствения му дом?
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 60 Боли ли те още че Пригожин ви изпързаля така зловещо, кравар? Муааххахахахахахаххаххахаа...
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 59- муха ли имаш в гърлото? Беги се лекувай
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Една театрална постановка изисква и жертви за да изглежда 100% истинска, драги кравари. Обаче ме кефите как виете още на умряло, че Пригожин ви се подигра за пореден път с надеждите, че с Путин е свършено! Муахаххааххаххахахахаахахахааа....Красотаааа!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е театър, а реалност! На 24 юни шефа да ВАГНЕР отдаде цялото си имущество за благотворителност, за благото на Русия )))
47
2
 
8
 
! Отговори
Георги Сава Раковски преди 11 месеца
"..Ще бъде смачкан като буболечка.. "Уф, колко сте страшни и .. смешни.Всички диктатори си приличат.. Ама, тогава на Путин не му е било весело, а драсна към друг бункер със самолета..Един велик французин някога е казвал:"На щиковете може да се облегнеш, но не може са седнеш!"Хубаво е диктаторите Путин и Лукашенко да го знаят!
46
1
 
2
 
! Отговори
53 преди 11 месеца
ти още ли се интересуваш от Пригожин? Че защо?
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лукашенко и той в цирка на Вова и Пригожин. Приглася там за да е по- убедително, че не е било цирк, а опит за преврат. Муахахахааха....та нали ако не се знаеше че разиграват цирк, бойците от Вагнер щяха много преди да влязат в Ростов на Дон да бъдат обстрелвани? А те необезпокоявани си излязоха от града и се кротнаха. Муахахахаа...
44
2
 
1
 
! Отговори
До Гадното джудже Зе преди 11 месеца
Зеления беше на фронта бе тавариш, него ли видя? И контраофанзивата не е провалена а е в развой. След ударното настъпление при Харков, очакванията на всички вкючително и на родните бяха доста по-големи, но трябва да отчетем че засипването на фронта с пушечно месо и едноразови чмобики дава известни резултати и замедля настъплението на ВСУ.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 49 - Да краят на фашизоидните елементи в Русия беше именно такъв и вече се състоя през 1922 г.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бай Дрън 48 по повод атаката от въздуха, за мен е крайно НЕясно защо, като са решили да ги атакуват - не ги треснаха с най-успешните безпилотни самолет4ета ЛАНЦЕТ ?!