Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"

Предложил на руския президент да не бърза да заличи военната компания
Обновена: 28 юни 2023 07:00 | 28 юни 2023 06:55, Александър Попов
140
Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"
Снимка: БГНЕС/EPA

Pрезидентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че е убедил руския лидер Владимир Путин да не "унищожава" групата "Вагнер" и нейния ръководител Евгений Пригожин, като изтъкна ролята си за спирането на военния бунт на наемниците, който предизвика криза в Русия през уикенда.

Лукашенко описа своята гледна точка за преговорите, довели до прекратяване на похода на Пригожин към Москва, и заяви, че олигархът сега се намира в Беларус по силата на сделка.

"Най-опасното нещо, както аз го разбирам, не е каква е била ситуацията, а как може да се развие и какви са нейните последици", заяви Лукашенко според беларуските държавни медии.

"Също така разбрах, че е било взето сурово решение - да се унищожи "Вагнер". Предложих на Путин да не бърза. Нека да поговори с Пригожин, с неговите командири".

Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент - казал, че Путин му е казал: "Аз не мога: "Слушай, Алекс, това е безполезно. Пригожин дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого".

Но Лукашенко заяви, че е успял да се свърже с шефа на "Вагнер" и според неговия разказ го е предупредил, че ще бъде "смачкан като буболечка", ако войските на "Вагнер" продължат настъплението си към руската столица.

Два самолета, свързани с изпълнителния директор на "Вагнер" Евгений Пригожин, кацнаха в беларуска военновъздушна база край Минск във вторник сутринта, според сателитна снимка от BlackSky.

Кремъл признава на Лукашенко, че е помогнал за деескалацията на ситуацията, въпреки че разказът на беларуския лидер за събитията не е потвърден от Путин или Пригожин.

Още по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Лукашенко е успял да се възползва от личните си отношения с Пригожин, за да постигне сделката, според която руските военни ще поемат войските и оборудването на Вагнер.

Междувременно Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че ще прекрати делото срещу бойците на "Вагнер" във връзка с очевидното въстание.

Бунтът на Пригожин бележи внезапна и драматична ескалация на дългогодишната му вражда с руските военни командири.

Той завзе контрола над южен военен щаб и насочи частните си отряди "Вагнер" към Москва и поиска оставката на министъра на отбраната Сергей Шойгу - призив, от който Лукашенко твърди, че в крайна сметка се е отказал по време на дискусиите.

Въпреки че Путин оцеля след събитията, авторитетът му изглежда значително отслабен. В обръщение в понеделник руският лидер благодари на наемниците за взетото "правилно решение" да спрат настъплението си и им предложи договори за присъединяване към силите на руското министерство на отбраната. Той заяви, че "въоръженият бунт така или иначе е щял да бъде потушен", без да уточнява как.

Лукашенко заяви във вторник, че Пригожин е получил личните му уверения за безопасност, както и за безопасността на хората му, за да потуши бунта в събота вечерта./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Краят на фашистка Русия ще бъде кървав ,мътен и страшен.
40
6
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
То затова Украйна няма авиация. Просто хора като тия на Пригожин, свалят 5 самолета за десет минути. Жалко, че Вагнер се разформирова. Доста бързо щяха да се справят с ефшестнайските.
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 41/ Не е ясно каква е силата на Русия, ясно е само, че ако не е бил дедо ти Иван и до ден днешен още да си носиш феса и да се навеждаш на задна скорост на турския султан.
38
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Не знам кой щеше да бъде смачкан, ама щом един офицер на Пригожин е свалил всичко, де лети наоколо, не знам...в потрес съм. Като е свършило всичко, на всеки му е лесно да приказва.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бански-Научи се първо да пишеш правилно на български език и попрочети малко. Сам ще си отговориш на т.ъпия въпрос
36
4
 
9
 
! Отговори
Гадното джудже Зе преди 11 месеца
Да бе Прогоним няма да избяга в Мали или в Чад където е пълно с наемници на Вагнер ами ще отиде в Беларус по близко да е до Путин и където има много руски войски.О къде е Зеленото джудже питам аз за да обясни за провала на контраофанзивата.Стига се е крило из бункерите в Киев ами да даде обяснение.
35
3
 
6
 
! Отговори
Бански преди 11 месеца
Балшой театър е всичко .
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В това измислено сайтче, дори истинското си име Г.ан.чо не може да напишеш и е цензурирано. Защо се срамувате от българското бре, не.щастници.. неграмотници.
33
9
 
2
 
! Отговори
Бански преди 11 месеца
Това ли е силата на русия питам ?някакви 10 хиляди наемника да са по добри от руската армия и да са явление.без тях нямаше да има напредък в ъкрайна и сега Путин щял да ги уищожи.не резббираме нещо.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най много се лъже след риболов и на война! Театър е всичко
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Криза през уикенда.....;);) Цирк бате!!!!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рано или късно и едните и другите ще спрат или ще си стиснат ръцете и данданията ще приключи. Но ***, както винаги пак изтеглил късата клечка, ще си остане същият на същото дередже.
29
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Укрите напредвали, напредват както в Мариупол, Соледар, Бахмут, Волноваха....Ако ви чете човек, рашките отдавна да са вдигнали белия байрак, а укрите трябва вече да са в Сибир. Навярно ще стигнат и до Сибир, но под строй. Пишете реални неща, а не измишльотини, защото има много други източници на обективна информация.
28
7
 
8
 
! Отговори
Бобриков преди 11 месеца
При руснята е такъв хаос, че взеха да се самоизтребват на фронта, атакават с дрон собствено мтлб и артилерията им обсипа позиции в които си мислели че вече са се оттеглили и там са ВСУ.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Посланикът на Украйна в Турция Василий Боднар в запитеване е казал, че намиращите се в Турция военослужещи на "Азов" ще получават на ДЕНОНОЩИЕ до 728 $ !!!! за жилище, храна и реабилитация и "лечението им ше се удължи от 14 до 90 дни. Сумата е многократно повече от приетите от правителството на Украйна 62 - 120 $ на ден. Всичко се дава за сметка на държавата. Да разбираме за сметка на данъкоплатеца от ЕС, включително България.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вие не познавате Русия.Ако наистина е имало опит за преврат кой ще прости на Пригожин такова нещо?Още повече че сега е в ръцете на Лукашенко и може да бъде арестуван лесно.Сам е в Беларус.При преврат руските лидери не прощават това е нещо като закон там.Това си е чист театър с някаква скрита цел.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лукашенко и Путин са с едни и същи виждания за света.
24
4
 
9
 
! Отговори
Карманов преди 11 месеца
Путин стана изгой - кой световен лидер би погледнал уважително на него след съботните събития и постоянните неуспехи на фронта? Дори афринакците му се подиграват. Да не говорим , че нито един обикновен гражданин не излезе в защита по време на пуча, напротив хората се снимаха с вагнер и гледаха на тях като освободители.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До27.Вие верно укрофилите сте гумени глави.Само как предсказвахте оня ден как дошъл края на Путин а то кво стана.То беше голяма укрофилска радост а накрая мъка.Че и с контраофанзивата така си фантазирате че била като при Херсон ама не е.Ще ви кажа една тайна много е зле и с много загуби тая контраофанзива.
22
4
 
2
 
! Отговори
Гумена глава преди 11 месеца
Друзята се правят на приятно разсеяни. Така беше и когато ВСУ превземаха херсон. В момента наблюдаваме Херсонския сценарий, като със сигурност на определни участъци от фронта ще видим и Харковския сценарий в скоро време.