Външно: Навлизането на руски военни кораби в БГ зона е недопустимо

МВнР е изразило тази позиция на консултациите в Джеда
7 авг 2023 13:40, Стела Стоянова
472
Външно: Навлизането на руски военни кораби в БГ зона е недопустимо
Снимка БГНЕС, архив

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани.

Това бе изразено от българска страна по време на консултациите по основните принципи за постигане на мир, които се проведоха в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, съобщиха Министерството на външните работи (МВнР).

Само преди дни стана ясно, че Русия е удължила военното учение, при което се засяга изключителната икономическа зона на България. "Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневният срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни”, обяви военният министър Тодор Тагарев.

Още по темата

Малко по-рано в безпрецедентно изяление НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно и изрично подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса. “Новата морска зона на повишена военна заплаха, създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

България участва в срещата в Джеда за пръв път в този формат както виртуално, така и на място. „Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започнатата от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна“, се посочва в съобщението на МВнР.

От българска страна е било подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военнитедействия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир.

„България осъжда решението на Москва да се оттегли от т. нар. зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции. Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона“, е посочено от българската страна в рамките на срещата.

Консултациите по основните принципи за постигане на мир, проведени в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, бе на равнище съветници по национална сигурност и политически съветници. Срещата е продължение на предходните дискусии във формат Г-7, ЕС, Украйна и страни-партньори, проведени в Хирошима (19-21 май 2023 г.) и Копенхаген (24 юни 2023 г.).

„България остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, включително през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност“, допълват от МВнР.
 


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Айде стига се вманиячавайте - станахте за смях с вашата "икономическа зона " ! Икономика нямаме , но" зона " имаме !
442
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Г-да от МВнР, обърнете се към МО. България има в Черно море 4 крайцери и 6 подводници, така че мин.Тагарев и акад.Денков да издадат заедно командата 'Fire'!
441
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Начин за Черноморско транспортиране на Украинско зърно е да се обяви транспортен коридор, който да се следи от спътници. Всеки опит за обстрел на коридора да последва унищожаване на източника на атака чрез лазерни лъчи от спътниците.
440
3
 
3
 
! Отговори
Зеленски предупреди преди 3 месеца
рашисткатаСБИРЩИНА, ЧЕ АКО НЕ ПРЕСТАНАТ ДА ОБСТРЕЛВАТ УКРАИНСКИ ПРИСТАНИЩА, КОРИТАТА ИМ В ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ ПРАВЯТ КОМПАНИЯ НА КОРИТОТО МОСКВА
439
3
 
5
 
! Отговори
АЛОватенките преди 3 месеца
ПО ДАЛЕЧ ОТ ТЕРИТОРИАЛНИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКАТА НИ ЗОНА ВОДИ, ЧЕ МОЖЕ СЛУЧАЙНО ДА ВИ СЕ ЗАЛЕПИ ЗА КОРИТАТА ПО НЯКОЯ СТОМАНЕНА ЗЕЛКА С РОГЧЕТА ОТ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ, И ДА СЕ ВЪЗНЕСЕТЕ В ИМЕТО НА ВЕЛИКОрускотоДЖУДЖЕ
438
3
 
5
 
! Отговори
БългарскиМорскиДрон преди 3 месеца
да думне рашисткоКОРИТО. Кремълските пирати разбират само от един вид дипломация: ритник в суратя
437
4
 
9
 
! Отговори
Клеций II преди 3 месеца
"По-притеснителното е, че 10-дневният срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни" Не, притеснителното е, че и още 100 дена да бъде удължена, ние пак ще гледаме като зайци на автомобилни фарове. Притеснителното е, че имаме президент и главнокомандващ, който е руски полит-инженерен проект и всъщност обслужва руските интереси, а не българските. За това просто регистрираме по унизителен начин провокациите на Русия. Това е унизително положение за цяла България, срам за нас
436
2
 
3
 
! Отговори
Глок преди 3 месеца
До Мижави държави :) Не смеши моя искандер-САЩ къде?Германия!!!Срещу тях е СССР,15 държави плюс САЩ,Великобритания,Канада,Австралия.Франция???Когато бягат от Москва и руската зима унищожава прибиращата се армия на Наполеон.Япония?Руско-Японската война приключва с унищожение на целият тихоокеански флот на Русия
435
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Политиците ни ястреби са толкова верни на американците колкото и Дянков, сега висш шеф на руска банка... Откъде ги избирате такива политици - хем да резилят българо-американските отношения хем па вие си ги търпите... ей това с паметника е пълно дъно...
434
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАЛИ СТЕ СИЛНИ НАЛИ СТЕ НАТО ИЗГОНЕТЕ ГИ ДЕ
433
1
 
8
 
! Отговори
без име преди 3 месеца
къде е възраждане да се изкаже за българския национален интерес
432
6
 
12
 
! Отговори
Учуден преди 3 месеца
Гледкам,че РУБЛОФИЛИТЕ пак са се разщъкали из сайта?!Все виете,все плюете,все ЗАБОЛОТНАЯ е най ВЕЛИКАТА ,най МИРНАТА,най НАПРЕДНАЛАТА,най ВСТРАДАЮЩАЯ?!И се чудя толкоз ли сте диви,толкоз ли сте долни,толкоз ли сте продажни и нямам думи как да ви нарека?!Наричате американците кравари,а ако не бяха те,нямаше да има ни интернет,ни гугъл,ни уиндоус,ни макинтош,нито т,ролери?Пените се в полза на б,латните от,качалки дето някой ден,някоя пияница ще натисне някакво копче и ще з,асере целия свят???????
431
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българийка има вредно за нея правителство, избрано от балканското стадо. Превратът в Нигер -- страната притежава 70 % от световните запаси на уран.Смятате ли, че там ще избухне конфликт между революционерите и външни интервенти, плащани от сащ и/или франция?
430
4
 
3
 
! Отговори
Мижави държави :) преди 3 месеца
До ГлокСАЩ, Германия, Франция, Япония :)А по повод на мижавите държави - може би ако спрът да са маша в ръцете на други, ще живеят по-спокойно. Примерно Финландия имаше такъв период от 7г. но и бе скучно и реши да раздвижи нещата. Да видим дали ще се чувстват по-добре отколкото предишните 70г ;-) То да видим как ще се чувства и Германия, също решиха да сменят парадигмата, да видим до къде ще ги доведе :)
429
5
 
4
 
! Отговори
Дерсу Узала преди 3 месеца
Браво, дядо Иван пак идва. Ще nлющим евроатлантическите джеHдори...
428
5
 
12
 
! Отговори
Да поясним преди 3 месеца
Изключителната икономическа зона и териториалните води на една държава, в т.ч. и България са две различни работи. На териториалните води се разпространява суверенитетът на крайбрежната държава, т.е. те са част от нашата територия. Без съгласието на България там чужди кораби не могат да влизат. Докато изключителната икономическа зона е друго нещо Там всички могат да влизат, но без наше разрешение не могат да ловят риба или да добиват нещо. Така че Русия не е нарушила нищо. Само си чешат езиците.
427
4
 
9
 
! Отговори
Див Петел преди 3 месеца
Къде са "националистите" сега да се изкажат? Тези интернационални предатели са толкова националисти, колкото путин е висок.
426
5
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Смъкнахте си гащите,роклите,надупихте се,готови за американските моряци.М.Габриел,пенсионера министър на войната,ще отговаряте пред съвестта си,ако е останало поне малко от нея.
425
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има вероятност морските дронове, с които Украйна удари два руски кораба преди два дена, да са били пуснати от румънски или български бряг.
424
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕТО НИ ГИ ПРИЯТЕЛИТЕ С ВИЗОВИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ПАК НА ЛИНИЯ Резолюция за честване на македонския език, култура и история бе предложена в американския Сенат. Тя бе представена от сенатора републиканец Майк Браун, който е член на комисията "Приятели на Македония и македонските американци" в Конгреса на САЩ.