Зеленски: "Грипен" са гордостта на Швеция, споделете ги с Украйна

Тестовите изпитания с украински пилоти вече били започнали
19 авг 2023 20:32, Анисия Иванова
174
Зеленски: "Грипен" са гордостта на Швеция, споделете ги с Украйна
Снимка: БГНЕС

Украйна работи за получаване на модерни изтребители, които ще помогнат на нейните въоръжени сили да преодолеят настоящото превъзходство на руските сили в украинското небе, предаде Укринформ. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Швеция, където разговаря с шведския премиер Улф Кристершон.

"Нямаме въздушно превъзходство, нямаме модерни самолети. Шведските "Грипен" са гордостта на вашата страна и аз вярвам, че премиерът може да сподели подобна гордост с Украйна", заяви Зеленски на обща пресконференция с шведския премиер.

Той допълни, че Украйна ясно разбира своите собствени слабости и сили в тази война с руския агресор. Украинските военни се сражават на своя територия и са много мотивирани, те правят всичко възможно и невъзможно в най-трудните райони на фронта, докато Русия отстъпва там или губи хиляди свои хора всяка седмица, посочи украинският президент. Зеленски обяви, че считано от утре той ще започне разговори с няколко лидери в тази насока.

"Сигурен съм, че заедно с нашите партньори ще направим всичко и ще постигнем подобаващ резултат в небето, така че руснаците да нямат това превъзходство. Когато те контролират небето за жалост ние не можем да се придвижваме бързо напред на терен. А ние се нуждаем от това", заяви Зеленски, цитиран от БТА.

На същата пресконференция украинският лидер съобщил, че тестови изпитания на "Грипен" с украински пилоти вече са започнали, предаде Ройтерс.

През юни шведското правителство заяви, че ще предостави на украински пилоти възможността да тестват "Грипен", но също така заяви, че се нуждае от всичките си изтребители, за да защитава територията си.

Днес на общата пресконференция Кристершон не спомена нищо за "Грипен". Той осъди руската атака по украинския град Чернигов, в която загинаха седем души и бяха ранени 90 души, предаде Ройтерс.

Украйна и Швеция подписаха споразумение, съгласно което Украйна ще започне производството на шведски бойни машини Си Ви 90.

Швеция помага на Украйна, като й доставя оръжия и оборудване като танкове, противосамолетни системи и бронирани пехотни бойни машини Тайп 90.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви днес, че правителството планира да изпрати нова военна помощ за Украйна на стойност 313,5 милиона долара, състояща се основно от боеприпаси и резервни части за доставени вече оръжейни системи. Това ще бъде тринадесетият пакет с помощи за Украйна от началото на войната на обща стойност 1,8 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Levski преди 8 месеца
До АнонименВСУ системно ЧИСТИ украински народ! Министри, военни комисари си купуват вили и скъпи коли, пълен грабеж от разно естество!
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересен глагол. Споделям. Нещо, което ще върнеш на части, в най-добрия случай, не е е точно "споделено".
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до Зельо - А не искаш ли премиерът да сподели с теб и леглото си, може и жена си. Нахалник, жалкоподобен просяк!
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви са тия ниски/низки управници в момента в Европа. Те като че ли се надпреварват кой е най нисък Шолц Макрон Сунак или тия двамата от фотото.
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелето скоро ще втаса. Подготвят му смяната.Слийпи джо ще замрази конфликта преди изборите......само дето рашките хич не мислят за замразяване докато не вземат Одеса, а границата не стане Днепър
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Антакаааа и кво прайми сега? Когато Радев искаше да вземе Грипени, ГЕРБ и тогавашното ДБ нададоха вой до небесата и развалиха сделката. Сега дали ще имат съвестта и смелостта да кажат на своя идол, поне така изглежда от изявленията им, Зеленски, че греши с Грипените.
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така наречената територия на Украина само военните там са украинци в тези градове като Криматорск например.Време е Украина да се изтегли от руските територии
129
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСУ системно ЧИСТИ СВЕТА от путинисти
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А нашите евроатлантици разправяха, че Грипените за нищо не ставали.
127
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БЪЛГАРИЯ СЕ ЧИСТИ ОТ русоРОБИкомунисти
126
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
руско корито се носи и БУМ, Черно море го погълна със шум
125
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когда между хлебом и свободой народ выбирает хлеб, он потеряет все, в том числе и хлеб. Если же народ изберет свободу, он обретет и хлеб, который вырастит сам, и никто его у него больше не отберет ! Степан Бандера
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абдали от по цивилизованите държави,ще отговаряте със задниците си,когато се зададе дебелия за вас.
123
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя пак проси
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще са още по голяма гордост като почнат да се разбиват в жилищни комплекси. Ще е страхотен имидж за сестрите шведи
121
0
 
6
 
! Отговори
нема такъв наглец! преди 8 месеца
що не поиска американски самолетоносач? логиката за споделяне е същата!
120
3
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 8 месеца
Отговор на 1. Какъв ти запад, какви американци. Преди 1989г. имах колежка, която се дразнеше, когато казвахме че е рускиня, защото е украинка. При едно плаване с яхта, счупихме мачта и ни изтеглиха на буксир в Севастопол, тогава закрит град. Домакините, военни, разправяха такива работи за руските престъпления и то по времето на СССР, че бях изумен. Дори имаха канал за прехвърляне на хора без паспорти. Не искат да са васали на Русия, за това искат самолети и оръжия.
119
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На ВСЯКО оръжие получено от украйна като дар Русия ще извади СВОЕ реципрочно и победоносно - кое не е ясно тук??? Победа над Русия е НЕВЪЗМОЖНА. Воетто пешение да Украйна НЯМА! Сядай на масата и води преговори защото другото е заличаванена Украйна от картата!!! Тръгнал грипени да проси-цирка джи я
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Карл XII е сърбал и парил от украинска супа, вече 300г им държи на шведите. Цялата тази военна помощ заминава като вода в пясък. Да са живи и здрави руснаците, да показват на света как се отстояват интереси. Горката Украйна!
117
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Грипените бяха по добрия избор и за нас обаче когато си роб и не можеш да вземаш самостоятелно решение купуваш какво ти заповядат. Нашите F16 които закупихме и които никога няма да видим дори не са и бойни самолети а Police airplane полицейски самолети които служат за ескорт ето това сме купили. Скъпоструващи безполезни самолети изискващи скъпа подръжка и специална писта. А този клоун на снимката няка какво да го коментирам той продължава да мисли, че всички са му длъжни.