Зеленски: "Грипен" са гордостта на Швеция, споделете ги с Украйна

Тестовите изпитания с украински пилоти вече били започнали
19 авг 2023 20:32, Анисия Иванова
174
Зеленски: "Грипен" са гордостта на Швеция, споделете ги с Украйна
Снимка: БГНЕС

Украйна работи за получаване на модерни изтребители, които ще помогнат на нейните въоръжени сили да преодолеят настоящото превъзходство на руските сили в украинското небе, предаде Укринформ. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Швеция, където разговаря с шведския премиер Улф Кристершон.

"Нямаме въздушно превъзходство, нямаме модерни самолети. Шведските "Грипен" са гордостта на вашата страна и аз вярвам, че премиерът може да сподели подобна гордост с Украйна", заяви Зеленски на обща пресконференция с шведския премиер.

Той допълни, че Украйна ясно разбира своите собствени слабости и сили в тази война с руския агресор. Украинските военни се сражават на своя територия и са много мотивирани, те правят всичко възможно и невъзможно в най-трудните райони на фронта, докато Русия отстъпва там или губи хиляди свои хора всяка седмица, посочи украинският президент. Зеленски обяви, че считано от утре той ще започне разговори с няколко лидери в тази насока.

"Сигурен съм, че заедно с нашите партньори ще направим всичко и ще постигнем подобаващ резултат в небето, така че руснаците да нямат това превъзходство. Когато те контролират небето за жалост ние не можем да се придвижваме бързо напред на терен. А ние се нуждаем от това", заяви Зеленски, цитиран от БТА.

На същата пресконференция украинският лидер съобщил, че тестови изпитания на "Грипен" с украински пилоти вече са започнали, предаде Ройтерс.

През юни шведското правителство заяви, че ще предостави на украински пилоти възможността да тестват "Грипен", но също така заяви, че се нуждае от всичките си изтребители, за да защитава територията си.

Днес на общата пресконференция Кристершон не спомена нищо за "Грипен". Той осъди руската атака по украинския град Чернигов, в която загинаха седем души и бяха ранени 90 души, предаде Ройтерс.

Украйна и Швеция подписаха споразумение, съгласно което Украйна ще започне производството на шведски бойни машини Си Ви 90.

Швеция помага на Украйна, като й доставя оръжия и оборудване като танкове, противосамолетни системи и бронирани пехотни бойни машини Тайп 90.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви днес, че правителството планира да изпрати нова военна помощ за Украйна на стойност 313,5 милиона долара, състояща се основно от боеприпаси и резервни части за доставени вече оръжейни системи. Това ще бъде тринадесетият пакет с помощи за Украйна от началото на войната на обща стойност 1,8 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Източват ни с тая псевдо война - колкото повече давате толкова повече ще ви искат и толкова повече см.ърт ще се сее. И това благодарение на всички вас които си мислят че не е ваш проблем
95
10
 
21
 
! Отговори
Мачкай Вова! преди 8 месеца
Мачкай Вова! България е с теб! Вече се вижда края на покраинския фашистки режим!
94
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За бицепсите ли му завиждате? А толупи русофилски? Като за наркоман, бая е нацепен.
93
8
 
0
 
! Отговори
Метролога преди 8 месеца
До Анонимен Хахаха, ниски били... да са ниски да са ниски... ама колко -КОЛКОТО *** ЛИ, ЧАК ТОЛКОВА НЕ СА НАЛИ? :) :) :)
92
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато искаха да му връчат призовка 2014 им се подигра в очите,не пожела да служи,сега само се гласи в тия военни дрехи-шут по душа,какво да се прави...
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хобити???!!!Завладели са ни неусетно...!!!
90
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
с тези самолети пак ще се оси......рате
89
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре бе но защо е толкова нисък този швед по нисък и от зелко нещо не е наред с тия управляващи. Един от друг по ниски сунак макрон и шолц и те .
88
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На САЩ и Великобритания няма да им хареса тая идея за грипените нито на Русия. Зелко се увлече доста в ролята прроста !
87
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре че поне Радев е среден на ръст да не ни е срам от тия евроизтърсаци.
86
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
говорете за мир оставете оръжията толкова млади хора се избиха заради печалбитена впк на запада ние искаме мир и добросъседство
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подкрепям колегата този е много нисък за швед , да не е седнал щото изглежда по нисък и от зеленски. Цялата сорросоидна *** шолц макрон сунак и нашего брата са много ама много низки сега и тоз швед и той , позор.
84
2
 
20
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Зелю така и НЕ разбра, хората не искат да Подаряват, искат да Продават и да Печелят!
83
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали Радев ги искаше тия самолетчета, но затова го обявиха за руски кавал!
82
15
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 8 месеца
В 10 часа сутринта нито един руснак не е бил трезвен!По това време и украинци с прашки да са дошли отнякъде пак е щяло да има поражения!
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо хубаво няма в това да се избиват два братски народа.
80
2
 
8
 
! Отговори
зелков: кроните преди 8 месеца
са гордостта на Швеция, споделете ги с Украйна и бункера както и шведките за окопите да подсилят морала както и вашите пришълци ни ги дайте на фронта
79
2
 
8
 
! Отговори
Ххс преди 8 месеца
Н тебе трябва да се дари едно кило конска с.***, да я кзпиеш да се задваиш и с пукнеш, ЕЙ НАРКОМАНСКИ *** ЩЕ Е.БА
78
1
 
10
 
! Отговори
Счетоводител преди 8 месеца
Покупка или подарък? И колко бройки - 200, 500, 1000?
77
2
 
14
 
! Отговори
Зъл Хохол преди 8 месеца
Министъра на отбраната на Укрите е подал оставка заради трагедията в театъра. 60 убити и 89 ранени досега. Търсят му заместник...