Зеленски: "Грипен" са гордостта на Швеция, споделете ги с Украйна

Тестовите изпитания с украински пилоти вече били започнали
19 авг 2023 20:32, Анисия Иванова
174
Зеленски: "Грипен" са гордостта на Швеция, споделете ги с Украйна
Снимка: БГНЕС

Украйна работи за получаване на модерни изтребители, които ще помогнат на нейните въоръжени сили да преодолеят настоящото превъзходство на руските сили в украинското небе, предаде Укринформ. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Швеция, където разговаря с шведския премиер Улф Кристершон.

"Нямаме въздушно превъзходство, нямаме модерни самолети. Шведските "Грипен" са гордостта на вашата страна и аз вярвам, че премиерът може да сподели подобна гордост с Украйна", заяви Зеленски на обща пресконференция с шведския премиер.

Той допълни, че Украйна ясно разбира своите собствени слабости и сили в тази война с руския агресор. Украинските военни се сражават на своя територия и са много мотивирани, те правят всичко възможно и невъзможно в най-трудните райони на фронта, докато Русия отстъпва там или губи хиляди свои хора всяка седмица, посочи украинският президент. Зеленски обяви, че считано от утре той ще започне разговори с няколко лидери в тази насока.

"Сигурен съм, че заедно с нашите партньори ще направим всичко и ще постигнем подобаващ резултат в небето, така че руснаците да нямат това превъзходство. Когато те контролират небето за жалост ние не можем да се придвижваме бързо напред на терен. А ние се нуждаем от това", заяви Зеленски, цитиран от БТА.

На същата пресконференция украинският лидер съобщил, че тестови изпитания на "Грипен" с украински пилоти вече са започнали, предаде Ройтерс.

През юни шведското правителство заяви, че ще предостави на украински пилоти възможността да тестват "Грипен", но също така заяви, че се нуждае от всичките си изтребители, за да защитава територията си.

Днес на общата пресконференция Кристершон не спомена нищо за "Грипен". Той осъди руската атака по украинския град Чернигов, в която загинаха седем души и бяха ранени 90 души, предаде Ройтерс.

Украйна и Швеция подписаха споразумение, съгласно което Украйна ще започне производството на шведски бойни машини Си Ви 90.

Швеция помага на Украйна, като й доставя оръжия и оборудване като танкове, противосамолетни системи и бронирани пехотни бойни машини Тайп 90.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви днес, че правителството планира да изпрати нова военна помощ за Украйна на стойност 313,5 милиона долара, състояща се основно от боеприпаси и резервни части за доставени вече оръжейни системи. Това ще бъде тринадесетият пакет с помощи за Украйна от началото на войната на обща стойност 1,8 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 8 месеца
Признават за един повреден самолет.
75
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руското военно министерство призна в официалния си канал в Телеграм, че е имало успешна атака с дрон срещу военно летище в Новгородска област.Според написаното от министерството, ударът е станал в 10:00 часа сутринта - дори не е било нощна атака. Използван е дрон тип квадрокоптер.Което е още по-изненадващо, руснаците си признават за поражения - пожар на стоянките на самолетите, както и повреди по много от тях.
74
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разпространява се карта с разпределяне на районите от Украйна към коя страна ще отидат. Много бързо я дадоха, помня само, че Одеска област - за Швейцария.... Разпределянето на териториите е сред далите оръжие. Но в списъка България я нямаше.
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски,кихна,кашля и фърди.Нещо се изморихме.Да сяда да преговаря и да се спре този ад за украинците. Ама онези отвъд океана не разрешават,защото са си купили земята на Украйна .
72
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мощен взрив ликвидира украински склад за боеприпаси. Мащабът на пожара е засечен от сателити наНАСА
71
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На света му писна от Украйна! Факт. Сякаш други проблеми няма. Колкото и да се опитват да влияят чрез медиите, хората разбират по бита си абсурда и унижението , в което ги поставят и недоволстват. Например в Германия, в Мюнхен са освиркали Шолц, в пресата им пише, че общините готвят бунтове заради квартири на мигранти , ...
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Грипен нема - само грип и спин за тебе :)))
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, тоя знае ли ония колко самолета имат и почти не ги използват, и цяла Европа да изпрати всичките си изтребители файда няма.
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гордостта на Швеция са шведските тройки :)))
67
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За просията няма почивен ден!
66
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама как така да ги споделят? На заем ли ги искаш, бе Зе"льо? Нали знаеш, че назаем брашно тъпкано се връща? От къде ще ги върнеш? Да ги споделят се казва ако ще ги ползвате двете държави едновременно или да се редувате. Нали се сещаш, че тези грипени ще ги направят на компот с ракетите? Задлъжнял си за 2 000 г. напред имаш борчове.
65
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде го намериха този нисък швед? Всички ниски: Шолц, Мелони, Урзула, Макрон, Сунак, че нашия Д.
64
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Старамлинавка е на 6 км от Урожайна а щабът на рашките е на 25 км от Старамлинавка в Красна поляна .Окопите не работят касетките са много ефективни ужасът е факт .
63
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дърводелеца Шойгу се оказа дърт просяк който снове от Иран до Северна Корея да проси оръжия и боеприпаси за руския башибозук.
62
12
 
10
 
! Отговори
Зеленски ебаМамата преди 8 месеца
на кремълския пcиxoпат и шайката му бандити!
61
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просяк! Аз не съм чула в цялата история на човечеството по време на война някой да е просил оръжие или пари, но Зеленски се превърна в символ на просещите. То бива, бива да се поиска нещо, ама да искаш ежедневно милиарди, си е чиста наглост.
60
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Коментар 2 на седмицата: Най-голямата руска лъжа за Украйна: Толкова е смешна, че е много тъжно... Една от най-важните задачи на "специалната военна операция" в Украйна е да бъдат освободени руските военнослужещи, попаднали в украински плен. Това каза руският военен министър Сергей Шойгу. Ха-ха-ха!
59
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И без самолети украинците ломат рашистката *** .
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Депутатите във Върховната рада на Украйна обявиха, че са събрали достатъчно подписи за законопроект, който ще декриминализира производството на порнография.
57
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както тук често пише един вмиpиcaнТъп русофил, само с писане на глупости и лъжи Украйна не може да бъде победена... Трябва да се запишете доброволци в руския башибозук, копейки *** и мaлoyмни ! Изписали сте хиляди глупости, а резултат няма... Ха-ха-ха!