Зеленски видя гаранции от Запада за сигурността на Украйна

Според него има дипломатически успех
139
Зеленски видя гаранции от Запада за сигурността на Украйна
Снимка: БГНЕС

Украинското ръководство заяви, че вижда напредък в търсенето си на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия. Това каза в традиционното си вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Той заговори за „дипломатически успех“ и отбеляза, че 18 държави са се присъединили към декларацията на Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) за осигуряването на подобни гаранции, но не навлезе в конкретика.

В посланието си Зеленски отправи поглед и към предстоящия в четвъртък Ден на независимостта на Украйна, посочвайки в тази връзка, че страната му е направила стъпка напред към това да се превърне в една от най-силните държави в света. Раздираната от война Украйна се отбранява вече 18 месеца със западна помощ срещу Русия, която на 24 февруари миналата година предприе пълномащабно нахлуване на нейна територия.
На Деня на независимостта тази година ще се навършат точно една година и половина от началото на военния конфликт, отбелязва ДПА.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак обяви в социалната мрежа Телеграм, че се водят преговори за гаранции за сигурност със САЩ и Великобритания.

Още по темата

Очаква се да започнат контакти по въпроса и с другите страни от Г-7. Първите двустранни споразумения би трябвало да бъдат сключени до края на годината, каза той.

Въпросът опира до това след края на руската инвазия да не се допусне нова война или повторение на агресията на Москва, добави ръководителят на украинската президентска канцелария.

Зеленски и Ермак подчертаха, че работата по „формулата на мира“ продължава. Една от основните цели е да бъдат изтеглени руските войски преди каквито и да било преговори. Русия отхвърля подобна възможност като нереалистична.

Според Зеленски 63 дипломатически мисии в момента работят по тази „мирна формула“. Броят на участващите в тази дейност посланици от различни държави става все по-голям, добави Ермак. Той очаква до един месец да има ново заседание на тези страни във формат съветници по сигурността, което да подготви свикването на миротворческа среща на върха.

Според предишно изказване на Ермак лидерският форум би трябвало да бъде организиран до края на годината, като в момента се обсъжда мястото, където да се състои.

След първата среща на върха е планирано да има втора, в която участие вече да вземе и Москва.
Президентството в Киев заяви, че се надява дотогава Русия да е капитулирала. /БТА, Владимир Сахатчиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква е тая карта в нета с разделението на украйна от Запада по региони според военната помощ която са давали. Гаранция Франция и прочие Запада.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има само една страна която може да гарантира сигурността на страните в региона но тази страна е на изток а не на запад зеле .
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най силната страна на света е македония че едва тогава идва украйна.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опитай се да цитираш бандера на чист руски език в братска Полша да видим какво ще ти се случи драги украинец. Намерихте прекалена свобода в България но злоупотребявате с нея.
109
1
 
1
 
! Отговори
Гаранцията преди 9 месеца
за сигурност на остатъчна Украйна, е Зеленски да бъде назначен до живот за Президент на безлюдния Змийски остров.
108
0
 
1
 
! Отговори
Някой трябва да преди 9 месеца
му каже да спре вече с невнятното си дърдорене,стана мегадосаден.А и медиите прекаляват:с повод и без повод,като стане дума за Украйна,и този цъфва с гъгнивия си глас да раздава присъди и дава указания на чужди държави,от които зависи,без които не може.Неприятно и отблъскващо,ефектът за Украйна е отрицателен,негативите са повече от позитивите.Да се маха,да си назначи някакъв приемлив говорител,никой не иска да слуша стара изтъркана плоча хиляди пъти.
107
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 месеца
Фенитрила му е в повече.Зеле Наркомана вече халюцинира.
106
0
 
1
 
! Отговори
52847 преди 9 месеца
Жалкия комик -еврейн търси гаранции в грешната посока.Оссрайнината ще бъде изравнена и е въпрос на време това да се случи.Колкото по-скоро ,толкова по-добре за целия мирен свят.Фашизма няма място под Слънцето.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мисля, че е време да престанат експериментите със Зеленски - всички видяха, че наркотиците, която тестват върху него, са много добри.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Зеленски видя гаранции от Запада за сигурността на Украйна" -------------- то като дръпне две линии, какво ли не му се привижда на човек
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стигнах докъдето според Зеленски "страната му е направила стъпка напред към това да се превърне в една от най-силните държави в света" и спрях да чета. То даже вече не е и смешно.
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинската армия напредва в контраофанзивата си към окупирания от руснаците важен град Токмок, който е на пътя им към град Мелитопол в Запорожка област.Руски блогъри заявиха в четвъртък в интервю, че украинските войски са пробили минното поле на руските сили северно от Токмок и вече са достигнали до първата отбранителна линия на руснаците, с която те са укрепили града.
101
6
 
4
 
! Отговори
Белия прах преди 9 месеца
има халюциногенно въздействие. Резултата е вече видим!
100
6
 
1
 
! Отговори
Нова киевска тактика преди 9 месеца
Ето резултати от рекламираната нова тактика на украинската армия: Руските бойци от групировката "Днепър" унищожиха отряд на Въоръжените сили на Украйна състоящ се от около 150 души, който са се опитали да се закрепят на левия бряг на Днепър. Украинската военна част, състояща се главно от наемници, е била допусната да слезе на брега и след това разтоварващите лодки са били обстреляни с артилерия. В резултат на боевете руската армия е заловила десетки образци чуждестранно оръжие и боеприпаси.
99
5
 
3
 
! Отговори
Да си припомним преди 9 месеца
Да си припомним, че Русия изтегли войските си от Киев през пролетта на 2022 г. по искане на украинските власти за сключване на окончателно споразумение, но след това те се отказаха от всички споразумения. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с лидерите на африканските държави за Украйна в Санкт Петербург, цитирана от официалния сайт на Кремъл.
98
5
 
5
 
! Отговори
Рано е за мир преди 9 месеца
Прочетете последното изречение на статията: "Президентството в Киев заяви, че се надява дотогава Русия да е капитулирала". От Киев показват поразителна липса на здрав разум. Какви преговори с Украйна? Преговори за края на войната трябва да има между Русия и САЩ. С Киев е безмислено да се преговаря.
97
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили вие ако имахте мозък в кратуната си... нямаше да сте русофили...
96
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "Русофили невежи вие сте толкова т_пи и елементарни , че за вас всяка публикация която ви изнася е "истина", а всички останали са пропаганда на Запада и Украйна..." И затова ли Брюксел Цензурира руската "Пропаганда". Атлантиците май повече ви е страх от Истината!!!
95
7
 
5
 
! Отговори
Да дойде Превратът преди 9 месеца
На тва ШмуцигГрюненШайзе има какво да му предявът след дебелата черта: Опропастени >200 милярда$ и >150 милярда Евро от бюджетите на натовските държави;злоупотребите с оръжията и боеприпасите които продадоха на азиоафриканите и не малка част прехвърлиха през оградата на Опълченците; чудовищната многолетна 3D инфлация вЕвропа и превръщането на>150 000 укр граждани в пушечно експортна месо и овесването на Европейската шия на >15 милиона нахални, мързеливи и подли укродрисняри. АтентатПревратКуршум
94
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили невежи вие сте толкова т_пи и елементарни , че за вас всяка публикация която ви изнася е "истина", а всички останали са пропаганда на Запада и Украйна...