Руските пенсионери срещу войната в Украйна, над 200 са арестуваните

Не въпрос на възраст, а на манталитет
172
Руските пенсионери срещу войната в Украйна, над 200 са арестуваните
Снимка: БГНЕС

От февруари 2022-а година досега за антивоенни акции в Русия са били арестувани над 200 души над 60-годишна възраст. Обвиненията към тях са различни – за участие в протести и митинги, за разпространение на "фалшиви новини" по отношение на руската армия или за нейната дискредитация. Кои са хората, които дръзват да протестират? Дойче веле разговаря с двама от тях.

30 000 рубли глоба за графити

"Естествено, би трябвало да се боя от преследвания. Но аз не се страхувам – нямам какво чак толкова да изгубя. На моята възраст е дори срамно да се страхуваш. Старая се с достъпните ми средства да протестирам против войната", казва пред ДВ Александър В. (името е променено, макар събеседникът да не е молил за това).
Александър е на 80 години. Живее в малко градче в европейската част на Русия и рисува антивоенни графити по стените на къщите. Това лято му бе наложена втора глоба за "дискредитация на руските въоръжени сили". Художникът е трябвало да плати 30 000 рубли. Предишната му глоба от 2022-а година е също за графити, които нарисувал на сградата срещу военния комитет.

Местните власти старателно крият антивоенните графити на Александър – те рядко се задържат и два дни. "Оцеляват тези рисунки, в които използвам езопов език. В тези случаи, общо-взето, хората разбират всичко, а властите няма как да предявят претенции", разказва мъжът.

Не въпрос на възраст, а на манталитет

Александър започнал да рисува графити след като се пенсионирал. Освен това се занимава с темата за репресираните от неговия район, опитвайки се да съхрани паметта за тях. "Баща ми е бил арестуван, брат му е бил разстрелян, дядо ми също е бил разстрелян. Когато установих жертва на какви репресии са били роднините ми, започнах активно да търся в архивите и да изучавам историята на политическите репресии", споделя художникът.

Макар медиите да твърдят, че в града наричали Александър "фашист", той казва, че отношението на местните хора към него е добро. "Тези, с които се срещам и разговарям, винаги се съгласяват с мен. За съжаление народът е пасивен. Дори някой да има собствено мнение, се старае да не го изразява – сега е опасно", отбелязва мъжът.
Макар мнозина по-възрастни руснаци да одобряват руската държавна политика, Александър казва, че тази позиция "зависи не от възрастта, а от манталитета". И недуомява как така неговото поколение може да поддържа действията на Русия в Украйна – та нали един от основните лозунги, под които са били възпитавани по съветско време гласи "Мир за света". Според художника ключов елемент за успеха на държавната пропаганда е станал контролът над медиите.

Наказателно дело за публикации в социалните мрежи

Против войната в Украйна активно се обявява и пенсионерът Илдар Б. (името е променено). Той е доста над 70, живее на село. В акаунта си в една от социалните мрежи той пише за престъпленията, извършвани от руския режим в Украйна. Първото, което се вижда на неговата страница, е цитат от известния съветски поет дисидент Александър Галич: "Граждани, родината е в опасност. Нашите танкове са на чужда земя".

За една от публикациите си от самото начало на инвазията Илдар бил обвинен в "дискредитация" на руските войски и бил глобен с 30 000 рубли. Година по-късно срещу него било заведено наказателно дело за повторна "дискредитация" - за пост, в който призовавал руснаците да излязат на протести, за да спрат войната. Втората глоба вече била за 100 000 рубли.

"Знаех какво правя и го правех съзнателно. И макар в присъдата да се казваше, че съм признал вината си, доказвах пред съда обратното. Това е сталинско-путиновата система – за нея е важно да пречупи човека. Затова казвам – не, не се смятам за виновен", подчертава Илдар.

Той е свикнал да изразява открито мнението си още от времената на политическата дейност по време на перестройката – тогава бил активист на Демократичната партия на Русия, участвал в организирането на митинги. Впоследствие се разочаровал от политиката – казва, че много от приятелите му предали както него, така и идеалите на демокрацията.

Илдар се натъква на голямо одобрение в коментарите към публикациите си. Въпреки това разбира, че само малцинството руснаци споделя неговата позиция. "Изобщо не се лаская – хората като мен в Русия са малко, за съжаление. Но вече нямам какво да губя. Трябва да се върви във вярната посока", смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Русияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
1
 
! Отговори
Коко преди 7 месеца
Каквото и да пишете,Украйна е обречена.САЩ и ЕС са с основна вина за разпадането на тази държава.Трябваше 1990г да стопират амбициите си за монопол върху света.Сега процеса на преразпределение е необратим.Жалко за народа на Украйна.
129
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските пенсионери платени алкохолици са арестуваните . То и в България има надрусани безделници които плачат на чужд гроб срещу пари но не ги арестуват понеже са слуги на Брюксел.
128
3
 
5
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 7 месеца
Много ми харесва това : Граждани , родината е в опасност. Нашите танкове са на чужда земя.
127
4
 
4
 
! Отговори
Дойче Зеле леле леле преди 7 месеца
Тия като изпуснат нещо защо винаги вони?
126
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рашките се окензаха пак, ченякой написа че не са перфектни
125
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин чакал Тръмп да спечели изборите догодина , че с негова помощ да спечелил войната ... ''Трай коньо за зелена трава '' .... Все едно Хитлер да е чакал да се смени президента в Америка , че да превземе Москва ... Бълнуванията на изкуфелия пенсионер Путин , който даже не си спомня на коя ръка са му сложили часовника сутринта ...
124
4
 
7
 
! Отговори
Вервайте ми преди 7 месеца
Най-достоверната и проверена информция както винаги идва точно от Дойче Зеле
123
2
 
14
 
! Отговори
Ханко преди 7 месеца
До АнонименНяма и да има. Ако в русия имаше гражданско общество, сега нямаше да са във война, а джуджанка отдавна да е свалена. В русия дори няма общество или народ. Има жалко окаяно население.
122
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да нападнеш 25 пъти по-малка държава, да не можеш да превземеш столицата и вече година и половина и в същото време да се биеш в гърдите колко велика армия имаш и и как малката държава не можела да се мери с теб, си е комплексарщина и идиотизъм.
121
3
 
13
 
! Отговори
Ханко преди 7 месеца
До Христо ХристовАко в русия имаше гражданско общество, сега нямаше да са във война, а джуджанка отдавна да е свалена. В русия дори няма общество или народ. Има жалко окаяно население.
120
4
 
6
 
! Отговори
Дойче веле преди 7 месеца
то в Германия доста повече са арестуваните за про-руски изяви! И ко праим сега?
119
9
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 7 месеца
Тези които протестират, да ги въдворят временно в Донбас, за да си получават пенсиите там и ги обстрелва украинската армия. Тогава сигурно ще си променят мнението за това дали войната е нужна или не.
118
3
 
4
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
При 180 мил - 200 души не подлежи на коментар !
117
6
 
8
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 7 месеца
Нормално е повече от пенсиите да протестират, държавата им дава стотинки, за да живеят, а хабят милиарди, за да трепят хората в друга държава.
116
7
 
11
 
! Отговори
... преди 7 месеца
ми рашистан си е тоталитарна държава! такава бехме и ние преди 89г. Макар, че сега малко от малко сме тръгнали напред, то се вижда, че рашистан в лицето на продажната путинофилия тука се опитва да ни върне в ония мракобесни времена! Та в една тоталитарна държава ако кажеш нещо против царя ти подлежиш на разтрел с оръдие или друга смърт! вижте северна корея вижте рашистан! Та така!
115
5
 
3
 
! Отговори
Макрон преди 7 месеца
Аз задържам по 700 на ден . Джуджето не може да ме стигне .
114
10
 
4
 
! Отговори
Гост преди 7 месеца
Анонимния >много си осведомен бе пич Явно получават инфо. директо о РФ или от прекрасния ЕС колко си *** уважаеми .А тия псевдо патриоти нациски от У краина Знаешли каде са ами отиди на КПП Малко Търново И ще ги видиш и скакви коли минават. Щом си толкова отворени виж още ка на постовете на МВР им козируват
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Грух 35 000 000 НЕ ЖИВЕЯТ В РУСИЯ, МИЛИОНЕРИ, МИЛИАРДЕРИ И ДЕЦА, ЖЕНИ И ЛЮБОВНИЦИ НА ДЕДКОВЦИТЕ ОТ КРЕМЪЛ СА В ТОЯ ЛОШ ЗАПАД- БУРЛЕСКА СИ Е ...АМА ТОВА Е КАРТИНАТА.
112
17
 
10
 
! Отговори
Грух преди 7 месеца
200 арестувани и то за година и половина от 145 милиона.. Ми не е много, даже е нищо.. Жалката западна пропаганда се чуди какви тъпотии да измисли, че да замаже чутовния крах на укрите на фронта. Тъжна история..
111
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Я, руските пенсионери се усетиха преди нашите пенсионери.