Сделката между Северна Корея и Русия: Какво ще поиска Ким Чен Ун от Путин?

Бруталността на конфликта може да ескалира с появата на севернокорейски оръжия
8 сеп 2023 07:00, Нели Христова
161
Сделката между Северна Корея и Русия: Какво ще поиска Ким Чен Ун от Путин?
Снимка: БГНЕС

Сделката между двамата лидери се свежда до това Москва да предложи на Пхенян хуманитарната помощ, от която той отчаяно се нуждае, в замяна на артилерийските снаряди, с които Путин иска да продължи войната си в Украйна.

Според американски официални лица севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще направи рядко пътуване до Русия този месец, за да се срещне с дългогодишния си съюзник Владимир Путин и да обсъди потенциална военна помощ за войната на руския президент в Украйна.

Срещата между двамата авторитарни лидери, която звучи като нещо, излязло направо от филм за Бонд, се очаква да заздрави сътрудничеството между двете държави и да помогне както на Ким, така и на Путин.

От една страна, Путин се нуждае от артилерийски снаряди за инвазията си в Украйна, които Северна Корея има възможност да произвежда, казва Фьодор Тертицкий, старши научен сътрудник в университета Кукмин (Сеул) и експерт по севернокорейска история и военно дело.

От друга страна, Северна Корея отчаяно се нуждае от хранителни и хуманитарни помощи, тъй като изолацията ѝ по време на пандемията е довела до опустошителен недостиг на храна в страната, каза Тертицкий.

Очаква се оръжията и хуманитарната помощ да бъдат основните въпроси на срещата между двамата лидери. Но какво означава това за войната на Русия в Украйна? Може ли едно споразумение между Северна Корея и Русия да промени скоростта или дори посоката на инвазията?

"Нищо няма да се случи" без одобрението на Си Дзинпин

Тертицкий се съмнява, че срещата между Ким и Путин изобщо ще се състои - и че ако се състои, двамата лидери ще могат да сключат значима сделка.

"Всъщност не съм сигурен, че те ще се споразумеят за нещо", каза той пред Euronews.

Тертицки смята, че има граница, до която стига сътрудничеството между Пхенян и Москва - граница, която се казва Си Дзинпин, президентът на Китай.

"Нищо няма да се случи, ако Си Дзинпин не даде зелена светлина", каза той. "Но ако все пак се случи и те сключат сделка, тя ще бъде свързана с войната в Украйна".

Според Тертицки "целта на Северна Корея ще бъде да получи поне нещо от Русия, защото ако погледнете реалния търговски баланс за 2022 г., той е нулев", каза той. "В момента Северна Корея има голяма нужда от различни видове помощ, на първо място от храна".

През последните 20 години Русия следваше примера на Китай по отношение на Северна Корея, като Путин подкрепяше Си Дзинпин в решенията му относно санкциите срещу Пхенян.

Северна Корея също така няма реални търговски отношения с Русия и въпреки публичната му подкрепа за нахлуването в Украйна и признаването на независимостта на Крим през 2014 г., Пхенян не е извлякъл реална икономическа полза от това, че е застанал на страната на Москва, казва Тертицкий.

Китай все още осигурява по-голямата част от икономическата търговия, от която зависи Северна Корея.

Тристранната коалиция между Северна Корея, Китай и Русия срещу Запада (и Южна Корея), за която Ким Чен Ун може би мечтае, засега му се изплъзва, тъй като Пекин и Москва поддържат тесни връзки, а Пхенян остава силно зависим от Пекин.

Срещата с Путин през този месец може да бъде шанс за севернокорейския върховен лидер да получи известно влияние върху ключов съюзник, а косвено и върху Пекин.

Това, от което се нуждае Русия в замяна на хуманитарната помощ, са боеприпаси за инвазията ѝ в Украйна, а Северна Корея може да ги произвежда в "големи количества", казва Тертицкий.

"Северна Корея има огромна военна индустрия. Те разполагат с много и различни неща, които военната индустрия постоянно произвежда. А артилерията е много важна за Северна Корея, така че смятам, че те вероятно биха доставили нещо директно на Русия, особено като се има предвид, че Русия използва доста остаряло оборудване", каза той.

Това означава, че севернокорейската артилерия - голяма част от която вероятно е копие на съветски боеприпаси - би била съвместима с руските остарели съветски системи и не би се нуждаела от сложни настройки. Това, от своя страна, би помогнало на Русия да попълни артилерийския си запас, който изчерпва в Украйна.

Тертицки смята, че сделка между Пхенян и Москва "едва ли ще промени съществено хода на войната в Украйна, защото готовността на Северна Корея да помогне на Русия ще стимулира Запада да подпомага Украйна в по-голяма степен".

Но бруталността на конфликта може да ескалира с появата на севернокорейски оръжия на бойното поле.

Джулия Карбонаро, „Евронюз“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кво може да поиска Ким Чен Ун от путанака освен да му врътне една тутурутка
129
0
 
1
 
! Отговори
Смешни гръци преди 7 месеца
Това за Токмак сега ли го измисли,или ти се ще да е така?Пълни измислици,укрозомбитата,дори и не стигат до първата линия,още са на минните заграждения!РА ги събира в чувал и ги убива масово!
128
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента ВСУ преминават втората защитна линия на руснаците и заобикалят ТОКМАК. След ТОКМАК теренът е песъчлив и есенните дъждове няма да попречат на излаза на Азовско море и отрязването на логистичните връзки къв Крим и Югозападната руска групировка, които се оказват в оперативен чувал.
127
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единият праща раята за ПУШЕЧНОмесо, а другият мори раята от глад
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 129 както винаги прокрарна си пее едно също всеки ден и не зависи от темата - чиста хамерска подметка
125
1
 
4
 
! Отговори
Бах мама му. преди 7 месеца
Путин е хули-*** , а Кимчо бандит.
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
2 плужека
123
3
 
6
 
! Отговори
дяконЪ преди 7 месеца
803:1908.09.2023Докладват от поста поредният укропитек ....Скоро ОдесаЛека му пръст на Виталик Сверский, айде пак със здраве ..Довечера сме пак на ловен излет. ..
122
1
 
5
 
! Отговори
дяконЪ до 111 преди 7 месеца
802:19Скоро Одеса, а за натовските войници го разправяй на онези, на които сме им събрали инсигниите . Ей на завчера и един аржентинец сдаде фира, че и името едно хич не е арийско, а татусите ама хич не са с пречупени кръстове и имперският орел, който беше на крака му ...12 метра от тялото му .., та лека му пръст на Алехандро Мюлер Рохас ..ай сиктир, опс същият е бил някога кадровак в Испания, но някога ....
121
1
 
6
 
! Отговори
Ким преди 7 месеца
С вазелин или без вазелин.
120
4
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 7 месеца
Според мен, Русия няма да получи пари на заем от Северна Корея. Също така няма да получи оръжия изисквщи висока точност на обработката на детайлите - напр. цеви. Високоточните машини са ембаргови. Също и процесорите. Преди Русия, вероятно и Китай са били канали за снабдяване с ембаргови стоки на С. Корея. Сега всички са под ембарго и износените компоненти на машините - шпиндели, лагери и др. е трудно да се възстановят.
119
3
 
6
 
! Отговори
Ду. Пе. преди 7 месеца
Ще му поиска !
118
4
 
3
 
! Отговори
Ще му поиска преди 7 месеца
Ду *** !
117
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руската Федерация е на първо място на глава от населението в Азия и Европа по болни от спин,сифилис,убийства и загинали на пътя.От създаването си през 1991 година населението е намаляло с 20 милиона.В момента под 60 процента са християни,останалите хвалят Алла в най-голямата джамия в Европа на центъра на Москва!
116
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хората му сигурно по 60 кг то наядено до безобразие
115
1
 
7
 
! Отговори
ще поиска... преди 7 месеца
1) ракетни двигатели - да стига зад Атлантика ако трябава да помага на европейската сцена 2) стелт покритие за атомни подводници. Малко неща са :):):)
114
14
 
20
 
! Отговори
хе хе хе преди 7 месеца
Защо всички си мислят, че срещата има нещо общо с Украйна. Вижда се, че Русия чудесно си се справя и сама в това направление, срещу целия Запад. Ако ще си говорят нещо, вероятно ще е за инфраструктурни проекти, друг вид взаимопомощ и така нататък. Или пък ще обсъдят бъдещето на САЩ след СВО. Понеже се вижда, че онази територия в Северна Америка се управлява недемократично и крайно неудачно. Може би трябва намеса, за възстановяване на конституционния ред в САЩ:)
113
13
 
7
 
! Отговори
Микроби преди 7 месеца
Западните лидери са вредни микроби - в прак и преносен смисъл!
112
10
 
6
 
! Отговори
Ако съм Путин преди 7 месеца
Ще дам като бонус ракетни технологии с обсег 15 000 км! Това е предостатъчно ! :):)
111
13
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 7 месеца
Не е проблем Русия да изхранва цялата Северна Корея - в момента Русия е най-големият производител и износител на храни в света. Ким вече предложи много неща, включително войници. Ще се договорят.