Не е поражение, нито провал: Избягали руснаци се връщат, но защо?

Емигрантите се лутат
23 сеп 2023 21:26, Александър Попов
147
Не е поражение, нито провал: Избягали руснаци се връщат, но защо?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През 2022 година до 800 хиляди души напуснаха Русия, след като тя нахлу в съседна Украйна и обяви у дома частична мобилизация. Сред избягалите руснаци има и такива, които се връщат. Защо? "Дойче Веле" разговаря с някои от тях.

През февруари 2022 г. Алина (имената на събеседниците са променени – бел. ред.) почти всеки ден е обсъждала с приятелите си дали да не напусне Русия. "Винаги съм подкрепяла заминаването. На 24 февруари отидох в пекарната за кифла. Всички около мен говореха само за това кой за кое място си купува билети", разказа момичето пред ДВ.

Алина заминала за Грузия почти веднага след като Русия нахлува в съседна Украйна. Нейната приятелка Кира направила същото. След това Кира се премества в Израел.

През пролетта на миналата година друга рускиня - Анна - започнала да чувства, че "не може да го издържи, не може да се справи, не може да го приеме" и заминала за Армения. Програмистът Юрий пък напуснал спешно Русия през есента и отишъл в Казахстан след обявяването на мобилизацията.

Между всички тях има две прилики. Те не подкрепят войната, която Русия води срещу Украйна. Въпреки това обаче всички се завърнали у дома.

Обратно в Русия от Грузия

Алина, която е на 27 години, е изследователка в областта на социалните науки. В Грузия тя споделяла квартира с четирима свои приятели. "За мен беше трудно, бях в много угнетяваща атмосфера, приемах тежко новините." Жената си спомня как е плакала всеки ден.

Алина не се чувствала у дома си в Грузия, нямала и работа. A възможността да се отиде някъде и да се общува с колеги е важна за нея. Била е доброволка, изпращала е хуманитарна помощ за Украйна, правела е дарения. Продължава да го прави и от Русия.

"Най-много от всичко исках да изчезна. Фактът, че и аз бях носителка на тази колективна вина, ме разяждаше отвътре", казва Алина. Преди година тя се е завърнала в Русия. Признава, че като цяло е постъпила неправилно: "Русия не става по-демократична, води се война, а аз работя тук и плащам данъци в хазната. А това не е много добре, изхождайки от политическите ми възгледи. Чувствам, че съм сключила сделка със съвестта си. Но се оказа, че за мен и психическото ми здраве сега е по-добре".

Алина е получила работно място в руски университет. Макар да знае за многото проблеми, пред които са изправени социалните науки и академичните изследвания в страната, тя нарича своя университет "остров на стабилност и щастие".

"Често ми се иска просто да си затворя очите"

Кира, която също е на 27 години, се занимава със събиране на дарения за различни проекти. Обяснява заминаването си за Грузия през пролетта на 2022 г. така: "Беше невъзможно за мен да бъда в Русия по това време. Дълго време след това просто не разбирах как хората се връщат в тази страна".

От Грузия Кира заминава за Израел, където следва във висше училище. Там тя живеела в общежитие и получавала стипендия. Но това лято намалили парите наполовина, а момичето нямало право да работи в страната. И се явила на конкурс за работа в руска организация. "Искам да се развивам професионално и ми дадоха такава възможност. Реших, че трябва да я приема", казва тя.

"Лекувам емоционални рани, опитвам се да не ходя в големите градове. Имам голяма (вътрешна - бел. ред.) съпротива относно Русия. Често ми се иска просто да си затворя очите. Но Израел също се оказа трудна страна за мен", признава Кира.

Армения като "бягство от себе си"

"Армения беше импулсивно решение. Там осъзнах, че не става въпрос за това, което искам да бъда в тази страна, а за бягство от себе си." Така Анна коментира заминаването си от Русия през април 2022 година. Тя е на 31 години и е можела да работи дистанционно. След няколко месеца обаче решила да се завърне от Армения. "Разбрах, че съм готова да изтърпя всичко, което се случва. Не казвам, че това е нормално, а за да съм честна. Да се върна и да призная, че всъщност да, това е и моя отговорност. И ето ме тук".

Бягство от Русия след мобилизацията

Програмистът Юрий разказва, че не е изпаднал в паника, когато войната е започнала. По думите му мобилизацията също не го уплашила. Юрий прекарал няколко месеца в Казахстан, а след това и още няколко в Киргизстан.

"Мислехме, че ситуацията скоро ще се изясни, чакахме втората мобилизационна вълна. Живеех с шестима мъже в апартамент под наем. За шест месеца нищо особено не се промени. Но рублата падаше, животът ставаше все по-скъп, а хората около мен се връщаха в Русия", спомня си мъжът.

По думите му през цялото това време не чувствал нищо, просто му доскучало: "Русия не ми липсваше. Но исках именно у дома, в квартирата ми." И през зимата мъжът се върнал в родината. В Русия са неговите родители, има и брат, както и приятелка, с която имат връзка от 13 години.

Емигрантите се лутат

През 2022 г. по оценката на демографи между 500 000 и 800 000 души са напуснали Русия. Заключението е направено на базата на статистиките на приемащите руски граждани страни и изявления на официални лица.

"Голяма част от тях отидоха не в страните, които искаха. Мнозинството след това смениха поне една страна. Максимумът, с който съм се сблъсквала, е една млада семейна двойка, която е сменила шест държави", заяви за ДВ социоложката от Москва Любов Борусяк. Според нейно изследване забележимо повече са онези, които са отишли в страна, в която никога не са си мислели, че ще попаднат, на практика без документи и с много недостатъчни финансови средства. А социолозите от проекта OutRush, който е посветен на руската емиграция, твърдят, че 16% от напусналите държавата след 24 февруари са се завърнали. Две трети от тях заявяват, че това е временно положение.

"Това не е поражение"

"Представата на хората за света е разрушена, те се оказват напълно дезориентирани в една нова страна", казва психоложката Юлия Морозова. По думите ѝ така хората попадат в хватката на един живот, който не е техният, у тях се засилва чувството, че не са автори на собствения си живот.

"Това, че някои се завръщат, не е нито поражение, нито провал. И съвсем пък не означава съгласие с политическата система на страната", уточнява Морозова. Важно е това, което е най-добре за тях и техните семейства при така създалите се обстоятелства, допълва руската психоложка.

Юрий признава: "Бихме искали да живеем в Русия, но проблемът е режимът." След завръщането си Анна е била много фрустрирана, че хората просто продължават невъзмутимо живота си. Дала си е година, за да напусне отново Русия. Дестинациите, между които тя избира, са Берлин и Бали. За Кира вариантите са САЩ, Канада, Великобритания или Германия. А Алина кандидатства за докторантура в университети в Европа.


147
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
6
 
9
 
! Отговори
ЯА преди 2 месеца
В Руzия има опозиция, тя е демократична държава! Само, че защо всички опозиционери имат странни хобита например да летят от балкони, да падат в пропасти, да пият отрови, да загиват във самолетни катастрофи, да ги боцкат със чадъри, милиардери убиват семействата си на почивка в Турция и куп други странни хобита. Странно....
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
какво ни занимавате с някакви кифли
113
7
 
5
 
! Отговори
Татаробулгар преди 2 месеца
За кеф на северо македонците се пиша татаробулгар. Макар че не съм Mypгaв като Тиквата или ленчemo&npocmoKupo. На проблема на руснаците: ми и яз съм кат тех: Не можах да остана под грижите на Tъnume кирчо и лена от Оная стая и Тиквоний. Те са дори под. дъното на Пymя Хирурга.
112
3
 
2
 
! Отговори
Татаробулгар преди 2 месеца
За кеф на северо македонците се пиша татаробулгар. Макар *** не съм *** като Тиквата или кенчета&простоКиро. На проблема бна руските: ми и яз сън кат тех: Не можах да остана под грижите на Tъnume кирчо и лена от Оная стая и Тиквоний. Те са дори под. дъното на *** Хирурга.
111
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Накратко върнали са се тези без пари... С този курс на рублата...
110
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Усманов,Дерипаска,Милер,Абрамович, Авен,Ротенберг,Векселберг,Чорни ,Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
109
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България и в останалите европейски страни да не би да няма опозиция на властта и управляващите. Има опозиция. Русия не е по различна от останалите страни в Европа. Има опозиция както навсякъде.
108
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безполезна статия! Гола вербалистика! Който иска да бяга, който иска да се връща! Ето това е демокрация, а и както виждате Русия приема с отворени обятия всякакви решения!
107
0
 
0
 
! Отговори
Емииии преди 2 месеца
Не учат БГ ,Възражсане закон прокара по въпроса!
106
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
Ами като свършат кинтите......
105
4
 
10
 
! Отговори
Големия памперс преди 2 месеца
Робърт Менендес е името на корумпирания американски сенатор. Същият зад*ник, надал вой, че в БГ имало корупция. Впрочем, открили са в дома му златни кюлчета......
104
10
 
13
 
! Отговори
Големия памперс преди 2 месеца
До анонимника 117: Престъпността и корупцията в СРАЩ са многократно по-високи от тези в Русия. След рухването на СССР беззаконието и анархията в Русия през 90-те постепенно отмират. Руснаците знаят как да решават проблеми, които са стратегическа заплаха за тях. В същото време в СРАЩ има огромни гета, където държавата отцъства (Някакви прилики с нашата действителност?) защото престъпността е извън контрол. Вчера излезе инфо за някакъв висш американски зад*ник че е корумпиран до ушите, но плюе по
103
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видяха че запада пропада и се ислямизира и е в пъти по-зле от Русия. Скъпотия, безработица и гета от буклуци и наркомани.
102
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вероятно се връщат защото не са успели да се реализират в чужбина. А и отделно примерите са от страни които имат подобен или по нисък стандарт от Русия. Дали има много върнали се от Швейцария или Германия?
101
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Престъпността в блатная както и корупцията са на доста високо ниво но това в една диктатура естествено се прикрива от властите за да не подриват авторитета на джуджака, не че не му се смее вече цял свят де, ама поне техните там да не мрънкат и да стоят като мирни азиатски оФчици. Но да правят кавото си искат, не знам нас какво ни интересува това като хора живеещи в Европа? Що не напишете и за някави хора от Еритрея нещо, те имат предполагам горе-долу еднакви житейски проблеми като чебурашките?
100
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е,че чебурашките не ги искат никъде, третират ги като хора втора ръка. Не, че в блатная ги третират по-добре но поне им дават някава работа и имат някави сродни души. Иначе мизерията е посевместна там. Към курса на долара средната заплата в Москва е 1200лв. Всички вносни стоки са по скъпи от тук, местните стоки не струват като качество, но скоро и те ще поскъпнат. Факт е, че нито една тукашна копейка не иска да отиде там, в рая за таях за разлика от 2мил българи отишли в прогнилия запад
99
10
 
33
 
! Отговори
цайса преди 2 месеца
От тази "статия" се изгражда психологически портрет на напусналите Русия и той е на психично нестабилни хора (нездрави) и неудачници. Също се обяснява и как тази дива диктаторска, азиатска страна както я наричат (не)умнокрасивите приема обратно тези заблудени души, дава им работа и по никакъв начин не ги преследва. Въпооса ми е как ли в демократична и либерална украйна биха приели украинци завърнали се от Русия?
98
8
 
33
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 2 месеца
На тез, които не им харесва режима в Русия им препоръчвав да дойдат в България. Всички политици са усмихнати. Гъста мрежа от п.дали.
97
26
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е, че Русия и Беларус са най-добрите държави за живеене в момента. Най-малко престъпност, безплатно образование и здравеопазване, идеална инфраструктура, която се подобрява с всеки изминат ден, пълни магазини с качествени и относително ефтини стоки, всичко се прави за човека. В същото време в центъра на Париж са разпънали лагер за мигранти-*** се развихря в западна Европа. Ама проверете, не си говорете само по опорките.
96
14
 
18
 
! Отговори
Колю преди 2 месеца
Не ме интересуват, да вървят където искат само не тук