Русия заяви, че осъжда израелските удари в Сирия

Подобни действия може да има опасни последици
13 окт 2023 08:47, Елка Василева
94
Русия заяви, че осъжда израелските удари в Сирия
Снимка: архив, БГНЕС

Руското външно министерство заяви, че осъжда израелските удари по двете основни летища в Сирия, предаде Франс прес.

Според руското ведомство ударите са "сериозно посегателство върху суверенитета" на Сирия и "нормите на международното право".

Още по темата
Москва смята, че подобни действия "могат да има изключително опасни последици" в контекста на конфликта между Израел и "Хамас", "тъй като могат да провокират военна ескалация в региона", се казва в изявление на руското външно министерство.

По-рано вчера сирийската държавна осведомителна агенция САНА съобщи, че летищата на Дамаск и най-големия по население град в Сирия Алепо са били извадени от строя при израелски въздушни удари, предаде Ройтерс.

Преди това държавната телевизия на Сирия съобщи за атаките, без да даде подробности. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по свързани според него с Иран цели в Сирия, включително по летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според цитирани от Ройтерс източници атаките срещу летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското влияние се засили след избухването на сирийския граждански конфликт. Иран наред с Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Вчерашните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия, допълва Ройтерс.
(БТА, Божидар Захариев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Не знам кое е по-голям ***, руската идеология или радикалния ислямизъм. И за двете заболявания лечението е едно.
79
6
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 6 месеца
ЕС , САЩ и НАТО осъждат агресивна Русия .Не само осъждане , и бой трябва.
78
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До няколко години от тази държава Русия няма да и помен. Дотук беше.
77
7
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Никой не е искал мнението на руските лицемери. Преди 3 дни Хамас обявиха, че ще убиват по един заложник на ден. За такива лечението е само едно, трайно.
76
3
 
5
 
! Отговори
прибързали са преди 6 месеца
да развалят летището . Явно са се объркали че ги нападат 4 държави . има бг поговорка ще дойде мачка за ... Приключенски подход . ще видим .
75
16
 
14
 
! Отговори
ВОЕННОПРЕСТЪПНИК Е.. преди 6 месеца
ЗА ВОВАТА ГОВОРЯ.... ТОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОСЪЖДА - САМИЯТ ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН....
74
12
 
12
 
! Отговори
12345 преди 6 месеца
От самолет си личи, че Русия не е на мястото си! Още като и видиш съюзниците и ти става едно жалко! Сама се докара да е партньор с джихадисти, диктатори, фанатици! Дано си вземе поука и в бъдеще да не се съюзява с лузари!
73
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия напред с православните чеченци, северно корейци сега и Хамаси. Никва разлика с терористична държава от третия свят.
72
4
 
7
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 77 "Летището е граждански обект" Граждански обект ползван за военни доставки на ислямските терористи.
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Летището е граждански обект, Сирия е суверенна независима страна, западът и ционизма се скъсаха да бомбят из Сирия... това не е законно ама те си го правят.
70
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хаха, а осъжда ли атаката на Хамас срещу Израел? И как биха могли да осъдят нещо, което субсидират. Много е тъжно, че Русия се обръща към тероризма. Това вече не е същата държава.
69
14
 
9
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Путин е слаб политик! Всички хора които имаха капацитет избягаха от родината му! Останаха само страхливите и зомбираните! Как позволиха, два братски народа да се избиват е направо мистерия за мен!
68
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сащ бъркат всичко в близкия изтока всички джихадистки движения са благодарение на тях и алкайда се появи с тяхна помощ и ислямска държава
67
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия вече нищо не мачка, мачкаше на приказки ама преди две години!
66
12
 
7
 
! Отговори
До 69 преди 6 месеца
А искаше ли кратуно, Вова да излезе от бункера и отиде в Южна Африка? Искаше, но му казаха по-добре да не стъпва. И Южна Африка е държава от Брикс, за който си фантазираш да станеш военен съюз. Никой не се коалира с лузъри, каквито са любимите ти рашисти. Дори другарят Ким вече гледа отвисоко жалкият Вова. Другарят Ким може да пътува без страх че ще го арестуват. А Вова трябва първо да попита.
65
15
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 6 месеца
Преди да осъди израелските удари в сирия,руските фашисти осъдиха и нападенията на Украйна над себе си като ги нарече терористични.Нищо ново под слънцето от нейна страна.Фашистите могат да бъдат само фашисти и нищо друго.
64
1
 
14
 
! Отговори
Сорос къде си преди 6 месеца
Арабите под директната власт на Израел вътре в страната са се увеличили над 5 пъти, преминаха 20% от населението на страната и продължават да се увеличават и като брой, и като процент. До степен, до която в Израел отдавна съществуват сериозни притеснения, че евреите може да станат малцинство.
63
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
67 путин ходи навсякъде където е нужно. Между другото дойде предложение от азиатските страни към Русия да превърнат брикс и във военен съюз. Жална ти укропитешка.
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
62 значение има. Израел ако иска да влиза във война с всички наоколо означава че си е подписал края. Защото зад тези всички стоят и други. В Сирия е и Турция. Ако ердоган запука евреите жална им юда.
61
7
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 6 месеца
В колко държави може да отиде още Вова без да го заключат още на летището като престъпник.