Русия заяви, че осъжда израелските удари в Сирия

Подобни действия може да има опасни последици
13 окт 2023 08:47, Елка Василева
94
Русия заяви, че осъжда израелските удари в Сирия
Снимка: архив, БГНЕС

Руското външно министерство заяви, че осъжда израелските удари по двете основни летища в Сирия, предаде Франс прес.

Според руското ведомство ударите са "сериозно посегателство върху суверенитета" на Сирия и "нормите на международното право".

Още по темата
Москва смята, че подобни действия "могат да има изключително опасни последици" в контекста на конфликта между Израел и "Хамас", "тъй като могат да провокират военна ескалация в региона", се казва в изявление на руското външно министерство.

По-рано вчера сирийската държавна осведомителна агенция САНА съобщи, че летищата на Дамаск и най-големия по население град в Сирия Алепо са били извадени от строя при израелски въздушни удари, предаде Ройтерс.

Преди това държавната телевизия на Сирия съобщи за атаките, без да даде подробности. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по свързани според него с Иран цели в Сирия, включително по летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според цитирани от Ройтерс източници атаките срещу летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското влияние се засили след избухването на сирийския граждански конфликт. Иран наред с Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Вчерашните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия, допълва Ройтерс.
(БТА, Божидар Захариев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
9
 
! Отговори
Ужаст преди 6 месеца
Русия осъжда нещо е само по себе си виц. Само слабоумните сектанти все още си вярват, че РАШИСТан е някакъв фактор в международната дипломация. Направо са се уплашили Израел. Колкото се уплаши Азербайджан да екзекутира руски "миротворци" в Карабах. Какво направи могучая след това. Поциври малко от бункера Вова и толкоз .
59
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Укропитек, Русия смачка точно твоята нациманерка куха и не и дреме колко се посирали американците.
58
0
 
3
 
! Отговори
Сорос сорос преди 6 месеца
Арабите под директната власт на Израел вътре в страната са се увеличили над 5 пъти, преминаха 20% от населението на страната и продължават да се увеличават и като брой, и като процент. До степен, до която в Израел отдавна съществуват сериозни притеснения, че евреите може да станат малцинство.
57
14
 
11
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Ей, тая Украйна изяде главата на Русия! Преди 2 години, всички включително и американците имаха страх от Русия, но с тая агония в Украйна, лъсна истината! Държави, като Азербайджан и Турция са в пъти по страшни в момента, за Китай да не говорим! Много грешен ход на Питин, беше войната с Украйна! Излезна слаб политик и руснаците го знаят това, но нищо не могат да направят!
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 60преди 21 секунди 1 0Нещо се обърках. Къде е ивицата Газа, къде е Сирия///Кво значение има, ракетен обстрел срещу Израел има и от Сирия. Хизбула даже не го крие.
55
3
 
3
 
! Отговори
Доктор Живаго преди 6 месеца
Само че руснаците си имат жени и любовници и не са емили тротинетката.
54
2
 
6
 
! Отговори
Неразбрал преди 6 месеца
Нещо се обърках. Къде е ивицата Газа, къде е Сирия? Това не са ли съвсем различни територии, че даже и държави?
53
4
 
5
 
! Отговори
Е, КЕФ ЗА РУСОФИЛА. преди 6 месеца
....тъкмо докато пътуваш до Сибир , ше се изкъпеш У влака, та да те изкецат по "братски"...ЩОТО пътя е дълъг и скучен!!!
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израелтянка:Нетаняху спонсорира Хамас
51
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вова, вече никой не те бръсне за слива! Осъждай си който искаш! Виж на кой самолетоносача е там! Хората действат, не приказват!
50
2
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 месеца
РУСКИЯ "ГЕНЕРАЛ-АРМИЯ" -- ОТ ШАНТАВО, КЬРАВО И САКАТО--"ВСИЧКИ НА ФРОНТА"----ВЕЧЕ НЕ ВЪРШИ РАБОТА!!!!...КАСЕТКИТЕ , ПРЕВРЪЩАТ ВСИЧКО В СВИНСКА РУСКА КАЙМА , НО БАЛАМИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УМИРАТ ТИХО И КРОТКО....ХАХАХА...
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 52 Какво ве rуснак. След нападението на приятелите ви от хамас, загубихте. Вашата кауза е загубена и света ще се отърве от такива античовеци. Нека Българите добре видят какво искате за България. Руски подметки
48
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каквото и да ми думате, ама Русия в момента е в бум. Строи се с бесни темпове-пътища, модерни квартали, детски и спортни площадки, паркове. Това въввсички градове, не само в Москва. А влаковете им не само имат широки тоалетни, а и душове. Лични впечатления. Краденето на унитази го забравете като опорка веднъж завинаги. Ако им липсват унитази да си ги откраднат от влаковете. Ама може би да ги откраднат от нашите влакове?
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Укропитек, не бяха ли 200 000 жертви. Тия глупости иуниан вече не ги дриска и няма статии от униан защото са лъжи
46
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евреите разбили пистата на летището и затруднили една визита. Такива неща не се правят без да питат руснаците.
45
4
 
7
 
! Отговори
Хабибито преди 6 месеца
Израел планира да отцепи и парчета от Сирия... Затова се правиха,че незнаят за атаката на палестинците ...
44
4
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ , УМНИЯ..... преди 6 месеца
...ДЕ КАЖИ КЪДЕ ОТИВАТ 12,000-РУСКИ ЖЕРТВИ, ОТ АВДЕЕВКА....ХАХАХА....НА КОНЦЕРТА НА КОБЗОН ,ЛИ??
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бедна Русия отдавна не е никакъв фактор.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Панелките в крайна са си руски.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бай ДрънРуsорoбите не сте от най-грамотните. Прости ватенки. Скъсаняци