Дийпфейк видеата са част от войната между Русия и Украйна

Изследвани са над 4800 публикации в "X"
31 окт 2023 21:30, Нели Христова
41
Дийпфейк видеата са част от войната между Русия и Украйна
Снимка: Facebook

Дийпфейк (дълбок фалшификат - бел. ред.) видеоклиповете в социалните медии са се превърнали в оръжие, подкопавайки доверието и подклаждайки теории на конспирацията по време на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, според ново изследване на учени от University College Cork в Ирландия.

"За първи път видяхме пропаганда и дезинформация чрез дийпфейкове, които се опитват да повлияят на война", се казва в доклада на екипа, ръководен от Джон Туми, съобщава "Киев Индипендънт".

Дийпфейк е видеоклипо, създаден от изкуствен интелект, за да манипулира зрителите. Целта е последните да повярват, че са се случили събития, които всъщност не са се случили. Макар и фалшиви, видеоклиповете изглеждат убедителни и често са произведени с намерение да имитират истински човек.

Туми и колегите му са изследвали над 4800 публикации в "X", в които става дума за фалшиви съобщения през първите седем месеца на 2022 г., използвайки метод, известен като качествен анализ.

Екипът установява, че дълбоките фалшификати подкопават доверието на хората в автентичността на свързаните с войната кадри, което води до загуба на доверие в цялото съдържание.

"За съжаление, по-голямата част от този тип дискурс по време на войната се състоеше от нездравословен скептицизъм, подхранван от дийпфейк", се казва в проучването.

Един важен фалшификат, използван в разгара на войната, беше видео, което лъжливо показваше как президентът Володимир Зеленски се предава на Русия. Друг изобразява руския диктатор Владимир Путин, обявяващ мир. Изследователите споменават и кадрите на "Призракът на Киев", за които се твърди, че показват украински пилот на изтребител, но всъщност са взети от видео игра.

Проучването предупреждава, че дълбоките фалшификати като тези подкопават доверието в легитимните видеоклипове, като зрителите по-често погрешно етикетират автентичните медии като "фалшиви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
,,Dnes.bg, оправете си заглавието към коментарите! Към станицата с коментарте? Хе...к'во каза? Пак е спал някой!
30
2
 
6
 
! Отговори
русофил преди 5 месеца
До Анонимен... Но пък още помним левашкото видео правено от украинци как Айфеловата кула я взривява Червената Армия... и "мърдащите трупове" в Буча дето ги снима ВВС... и как язивирна стена беше взривена с ДВА варела взрив с прикрепена с тиксо противопехотна мина в Жигулка с изрязан покрив.. А аз лично не спирам да се смея на клипа правен от украински войници, как с гранично колче в ръце скитаха по една поляна и като се измориха го забиха и си направиха селфи как стигнали руската граница хахаха.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
русофилите услужливо забравиха видеото на Зеленски, който се предава правено от руснаци...
28
7
 
9
 
! Отговори
Нострадамуса преди 5 месеца
Вече се видя че Запада и САЩ изоставят Зеления наркоман и от няколко месеца помощите за Украйна намаляват постоянно. Вниманието на Запада се насочи към Израел и укрите скоро ще бъдат изоставени на руснаците. Та затова са тия сърцераздирателни сценки дето ги разиграва Зе Клоуна и компания. Нашите *** и тролейчета както винаги ще го разберат последни. Че Ковид не е актуална тема в БеГе-то се разбра със 3 месеца закъснение.Същото ще е и с Украйна. "Слава Украину" ще изчезне до края на годината.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо добро от Украйна! Само фейкове и измами! Най лъжливи са мисирката от днес.бг
26
2
 
2
 
! Отговори
КАРТОФЕНА ЧУМА преди 5 месеца
КАКВО, АЙРИШИТЕ ПРАВЯТ ФАЛШИВИ НОВИНИ???!!...
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинското джудже наркоманче и бункерно диктаторче само лъже и унищожи Украйна и сега запада го хвърля на ***! Безполезни форумни диванни уркофили!
24
6
 
9
 
! Отговори
??? преди 5 месеца
Руския диктатор Путин..............хаха..............ще умра от смях, бе..................***, как разбра че диктатор?Нали имаш само две гънки в малкото мозъче???
23
10
 
7
 
! Отговори
Роко преди 5 месеца
Трябва да си много *** след като представяш руския разбойник за жертва и да си мислиш че и болшинството са прости та да не виждат кой е разбойника който може да подпали тсв
22
11
 
7
 
! Отговори
Роко преди 5 месеца
Само червените *** вярват че този болшевишка ислямски сбирток който се деформирали като путин забуксува в украйна ще донесе нещо добро.Путин е готов да се съюзи и с дявола само да отърве военната хунта около него от линч
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На много погрешна страна сме. Америка е бита карта, а Евлопа с огромните мусюлмански общности, въобще не е Европа.
20
7
 
1
 
! Отговори
МАЗОХ от ЛВОВ преди 5 месеца
ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ на 29 юни ПЕТРОВДЕН подпалва и изгаря до основи родният дом на Леополд фон Мазох......ИСТИНСКАТА БИОГРАФИЯ му е че е от семейство на ЧЕНГЕТА знаещ за фалшивият садизъм на Маркиз дьо Сад и създава ФАЛШИВ МАЗОХИЗЪМ.......ФОН САХАРА посланията на Мазох към Франция са че били съгласни да бъдат изтребени от аристокрацията си КОГАТО се страхували от ТУРЦИТЕ а като престанали да се страхуват от ТУРЦИТЕ пречукали "АВСТРИЙКАТА"......После МАЗОХ хвали руските мъже за ЕКАТЕРИНА камшикДОЙЧ
19
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази нощ в центъра на Москва са влезли няколко десетки танка на влекачи. Вероятно ще вадят джyджето от фризера и злодеите в Кремъл се притесняват от преврат.
18
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми то от РУсия няма да видим нещо хубаво, като например нов телефон с модерни свръхвисоки технологии и от неможене ни заливат с лошотия, вместо да си вложат енергията в нещо позитивно...
17
1
 
22
 
! Отговори
ДийпФейк преди 5 месеца
Дийпфейк (дълбок фалшификат - бел. ред.)"/// "Дълбок Фалшификат"??? Изтрепахме Инглиш идиомите! Нямате ли свястни переводчици в България, че бичите свободни преводи.
16
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Израелските военни престъпления трябва да бъдат осъдени по същия начин както беше издадена заповед за арест на Путин. Нещо по темата, месирки ?
15
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ааа не моля ви се! Украйна да води пропаганда и да използва дийпфейк видеа.Не абсурд, моля ви се спазвайте директивата спусната от запада!
14
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Видеата дийпфейк са режисирани от О. Зеленски жената на Зе"лю. Има си студио и огромен екип. Печатницата за Дийпфейк видеата са спонсорирани от помощите за Украйна.
13
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дийпфейк беше видеото в Мариупол с търкалящи те се трупове, с бели превръзки на ръцете. Кметът (преди да излезе видеото) на предишния ден даде интервю - всичко беше спокойно. Видеото се появи ден по-късно.
12
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зелята - нормален човек , ето това е тотален фейк ! Няма как наркозависим да е нормален !