Дийпфейк видеата са част от войната между Русия и Украйна

Изследвани са над 4800 публикации в "X"
31 окт 2023 21:30, Нели Христова
41
Дийпфейк видеата са част от войната между Русия и Украйна
Снимка: Facebook

Дийпфейк (дълбок фалшификат - бел. ред.) видеоклиповете в социалните медии са се превърнали в оръжие, подкопавайки доверието и подклаждайки теории на конспирацията по време на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, според ново изследване на учени от University College Cork в Ирландия.

"За първи път видяхме пропаганда и дезинформация чрез дийпфейкове, които се опитват да повлияят на война", се казва в доклада на екипа, ръководен от Джон Туми, съобщава "Киев Индипендънт".

Дийпфейк е видеоклипо, създаден от изкуствен интелект, за да манипулира зрителите. Целта е последните да повярват, че са се случили събития, които всъщност не са се случили. Макар и фалшиви, видеоклиповете изглеждат убедителни и често са произведени с намерение да имитират истински човек.

Туми и колегите му са изследвали над 4800 публикации в "X", в които става дума за фалшиви съобщения през първите седем месеца на 2022 г., използвайки метод, известен като качествен анализ.

Екипът установява, че дълбоките фалшификати подкопават доверието на хората в автентичността на свързаните с войната кадри, което води до загуба на доверие в цялото съдържание.

"За съжаление, по-голямата част от този тип дискурс по време на войната се състоеше от нездравословен скептицизъм, подхранван от дийпфейк", се казва в проучването.

Един важен фалшификат, използван в разгара на войната, беше видео, което лъжливо показваше как президентът Володимир Зеленски се предава на Русия. Друг изобразява руския диктатор Владимир Путин, обявяващ мир. Изследователите споменават и кадрите на "Призракът на Киев", за които се твърди, че показват украински пилот на изтребител, но всъщност са взети от видео игра.

Проучването предупреждава, че дълбоките фалшификати като тези подкопават доверието в легитимните видеоклипове, като зрителите по-често погрешно етикетират автентичните медии като "фалшиви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
11
 
! Отговори
от 13 преди 6 месеца
до 12 Друг фейк на украинските скаааапаняци беше че имали някакъв украински пилот дето го наричаха Черния ангел на киев и дето свалил десетки руски изтребители. Друг фейк е на украинските скааааапаняци е когато твърдяха , че руснаците са избили всички украински служители 7 на брой на Змийския остров в Черно море, а то се оказаха че всичките са живи и здрави. Разбра ли вееее, кравар какво е всъщност фейк от първо украинско лице множествено число?????
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак със фантасмагориите ...
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 12 Какво е фейк ли кравар? Фейк е където показаха украинските фашисти снимки и кадри от Буча в началото на войната, където УЖ руснаците избили 400 мирни жени, деца старци и баби за един ден. Разбра ли вееее, кравар?
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво е фейк? Да твърдиш, че руски самолети били гасили пожарите в Гърция, а всъщност не е имало такива там. Направи сметка колко *** е руската пропаганда.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Христо Христов Ти си ***.
6
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо спряха от два месеца дийп фейковете затова как украинските войници мачкат руснаците на фрона в този краварски сайт? Кажете, кравари? К'во им пречи да си пускаха фейк новините за великата украинска контраофанзива на краварите от екипа на сайта? Много просто- защото нещата за украинската армия са плачевни и даже и до фейкове не им е на краварите от екипа на сайта.Една Нелчето Христова от този сайт редактор, която бълваше постоянно фейк новини срещу Русия, сега се обърна даже срещу наркомана
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво ве, сайта, браво бе, Нелке...."велика" снимка си сложила, където тоя вляво и слепец ще разбере, че не е Том Круз. Къртите мивки от проооостотия, честно!
4
1
 
18
 
! Отговори
До 3 преди 6 месеца
Хахахахахаха Дийпфейк ли беше видеото с боя на Денков в подлеза? А боя на Киро със снежни топки на Шипка също ли беше Дийпфейк?
3
12
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Дийп-фейк фалшиво видео беше и това с Лена Бориславова и Кирил Петков!!!
2
16
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Целият евроатлантизъм с всичките му ценности е един голям фейк!
1
9
 
19
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
съобщава "Киев Индипендънт".