Руски лекари искат Путин да пусне от затвора болната Саша, протестирала срещу войната

Дамата е известен художник
18 ное 2023 21:30, Стела Стоянова
63
Руски лекари искат Путин да пусне от затвора болната Саша, протестирала срещу войната
Снимка БГНЕС, архив

Над 100 руски лекари с отворено писмо настояват президента Владимир Путин да освободи от затвора болна жена, организирала в супермаркети протест срещу войната на Русия в Украйна, съобщи "Moscow Times".

Медията е обявена за "чуждестранен агент" от Кремъл.

Според изданието преди дни съд в Санкт Петербург осъдил 33-годишната Александра Скочиленко на седем години затвор за разпространение на "фалшива информация". Тя беше разменила етикетите с цените в супермаркетите с лозунги, критикуващи офанзивата на Русия в Украйна.

Дамата е известен художник и използва псевдонима Саша. Самата тя има различни здравословни проблеми, включително целиакия и вроден сърдечен дефект. Нейната майка наскоро обяснила пред медиите, че затворът би бил „катастрофа".

„Ние като медицинска общност имаме сериозни опасения за здравето на Саша - се казва в писмото на лекарите, публикувано в социалните медии и независимите руски сайтове. - Тя е диагностицирана с редица сериозни хронични заболявания, които изискват подходящо медицинско наблюдение и специален диетичен режим. Престоят в (затворническата) колония може да доведе до значително влошаване на здравето на Саша."

Присъдата й бе широко критикувана от правозащитни групи и антикремълски активисти, отбелязва още изданието.

Причината за присъдата е, че Скочиленко решила да протестира, заменяйки етикетите с цените с призиви срещу войната.

„Цената на тази война е животът на нашите деца", пише тя. Присъдата е въз основа на новите закони за цензурата, използвани срещу руснаци, които разпространяват информация за специалната операция, която противоречи на официалния разказ на Кремъл.

Писмото до Путин е инициирано от хирурга Александър Ванюков, който организира подобна петиция тази година, призовавайки за оказване на подходяща медицинска помощ на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Сашапутинлекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кремълския Фюрер вече е подготвил прощалното писмо, с което предава властта на Рамзан. Заешкото му сърчице няма да преживее Срамът това да стане в ефир. Полетът за Северна Корея е уреден, а куфарите с марковите тениски и тоалетите на Кабаева са натоварени. Бай бай Късий Фюрер, няма да липсваш на никого!
26
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин, та Путин, Путин та Путин.... И в България беше Гешев, та Гешев, Гешев та Гешев.... Всичко правеше той , а така и не разбрахме какво правеше.... Махнаха го и мутрите се завърнаха.... И вече всичко цъфна!!!!
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че само Путин ли пуска от затвора?!? Каква е тази медийна боза?!? Той Путин лично всичко прави.... Мега супер човек! Нали доскоро лично крадял деца от Украйна с торби, като Торбалан?!?
24
7
 
11
 
! Отговори
Посолството преди 5 месеца
Правилно. Те в затвора са само болни и невинни. Направо да ги пускат всички.
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин вкарва и пуска от затвора! Каква е тази длъжност?
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия разполага мост пропабли с > 328 000 лекари, като >58 000 от са кардио специялисти. От което следва че Садранка най много ще мине повторни изследвания и ако е нужно ще й предпишат нови лекарства. 100-те подписани лекари не са кардио специяристи и не са даже едно промиле от руските рекари.
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Детска градина. Смяна на етикети. Що за дивотии. Русия не може да си позволи всякакви ексцентрици да й се перчат за щяло и нещяло. Ясно е, че никой не иска война. Тя се води за да има мир. Етикети, агенти, малко умни и много шумни.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И български погребални агенти от Орландовци питат за него!!!
19
5
 
4
 
! Отговори
Погледнете първо у преди 5 месеца
дома си, а след това по чуждите държави! Не пиша, че Русия е цвете за мирисане, но миризмата от Балканите се носи по цяла Европа и не е приятна! Русофоби, русофили и най-вече българофоби изчистете собствения си дом и не виждате ли, че нацията се затрива? Направете корекцията сега!
18
11
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 5 месеца
Абе тая като е била болна, що не се е лекувала, което е нормално. А се занимава да подменя етикети с цени в супермаркети? Май се е разболяла като са я хванали....
17
12
 
15
 
! Отговори
Тц,тц преди 5 месеца
За убийци и садисти в Русия уредиха амнистия,ако заминат на фронта! За масовите погроми на летището в Дагестан, присъдите бяха от 1 седмица затвор? За хвърлени етикети на стоки - 7 г.??? В какъв "Кобзон-ариум" се превърна тази жалка страна,а народа - в блеещо стадо... Какво и Къде е гледала Ванга?
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Русия който протестира - първо трябва да си изкопае гроба. Там не разрешават някакви шарлатани като Отровното трио да клатят държавата. Нали виждате до какво положение се стига в България когато аматьори и крадци като Кокорчо и Кирчо управляват? 9 милиарда изчезната за 9 дни. Всеки месец теглят нови заеми и ще фалират България.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
целиакия....поне прочетете малко преди да пишете глупости,интернет имате нали?!А иначе жалко за момичето,дано я пуснат от затвора ,че има сериозни заболявания.
14
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Русията идва голяма гражданска война. Гладът в Москва вече прави опашки за олио и банани.
13
16
 
15
 
! Отговори
Сту преди 5 месеца
Време е да умира тоя, толкова вреда нанесе на света, колкото никой друг.Всеки ден поглеждам дали не е изгаснал ,за да вадя уискито и да се черпим.Дано миг по-скоро се случи.
12
10
 
12
 
! Отговори
Бункера ми е в лайна преди 5 месеца
Другари, що толкоз миреше?
11
11
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 5 месеца
"независимите руски сайтове.".. Художници, певци все едни такива въстават срещу неща без които тоя свят ще стане тотална джендърастия. Ми що не помисли тая жена, че това, което прави е забранено в нейната страна и ще влезе в затвор!? Добре тая война що въобще се случва? Ами онези, които подкрепят войната от другата страна? Кой прав, кой крив?
10
14
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Изключително фино и чувствително момиче! Художничка и музикант! Нещастникът изпрати ОМОН-вци ,облечени като Киборги, да пазят процеса! Осем години затвор??? Бункерното Джудже съвсем откачи!
9
15
 
9
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 месеца
Кефи ме какво каза бай Дзън. "Тези не ги разбираме какво правят. Прилича на диктатура, но решенията ги взима друг. " хахаха пълна гавра с Расийка.
8
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изненадан съм, че в Русия все още има разумни хора. Мислех, че всичко е зомбирано.