Керемедчиев: Кисинджър превърна САЩ в глобална сила в дипломацията

Русия провокира България и напада правителството ни, смята той
1 дек 2023 12:52, Анисия Иванова
23

Светът загуби легендарния дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър.

"Кисинджър живя 100 години, 6 месеца и два дни. Това му беше съдбата, да изкара толкова години, за да може да е активен в световната дипломация. Той не само беше стожер и основател на модерната американска дипломация, но и повлия на много събития в света. Кисинджър е човекът, който превърна САЩ от глобална военна сила в глобална сила в сферата на дипломацията", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Посредством дипломацията Кисинджър успява да възобнови отношенията между САЩ и Китай, напомни гостът

"До последните си дни беше активен, понякога и с много противоречиви изказвания. Той каза, че Крим трябва да остане руски след анексирането му от Русия, което изправи на нокти американските дипломати. Той винаги е бил за дипломацията на прагматизма, отколкото на дипломацията, която дава отстъпки", посочи бившият зам.-външен министър за Bulgaria ON AIR.

Няма точка по света, в която САЩ да не са намесени на дипломатическо ниво и това е благодарение на Кисинджър, подчерта Керемедчиев.

По отношение на заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество, той е на мнение, че България е "играла по учебник".

"Има европейски санкции на висши представители на Руската федерация, в това число и на Лавров, но той попада под изключение, когато Русия участва в конференции на организации, в които е член. Русия е един от 57-те члена на ОССЕ. България ясно каза, че изключение се дава само на министър Лавров. Защо Русия реши да включи Захарова? Не е необходимо да присъства на тази среща. Това е провокация", категоричен е той.

По думите му Русия отново напада българското правителство.

"Това е пряка намеса в суверенен избор на българския народ. За последните четири години работата на ОССЕ беше блокирана точно от Русия и Беларус. Посещението на Лавров отпуши блокажа. Гърция винаги лавира между националния интерес. Няма да има санкции", обясни Керемедчиев.

Той не прогнозира скоро среща между Лавров и Блинкен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Лавров лети и за САЩ и участва в сесии на ООН. Това че нашите управляващи се правят, че не знаят какво може и какво е редно в дипломацията и какво не, просто няма да им донесе признание от никъде. ................................................................................. А за Блинкен: Интересно е и това, че на Блинкен (а и на наша Марийка) не им пречи да присъстват на същите тези сесии на ООН, на които присъства и Лавров, но в Скопие, видите ли, не може да са заедно с Лавров. И защо така?
15
0
 
2
 
! Отговори
Уникални сме преди 4 месеца
За първи път в историята от Херодот до наше време държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.
14
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
товариш Циглов пак си не е написал домашното. нищо, наше монче е ше се научи. другарят генри е великан само в очите на служителите на дс, които имат мемоарите му на сакрално място, до болшая советская енциклопедия, под бюста на ленин
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Другарят Керемидчиев надмина себе си в покоряването на върховете на сервилността (има и по-подходяща дума , завършваща на ...изане)
12
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има само да се учите от него. Пропадналите ви лидери, пропадналите ви държави и пропадналия руско-соц. строй. Примитивнни типове
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Войните, не Кисинджър!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези дни ВМФ РФ получи 4 нови подводници - 3 бр АПЛ и 1 дизел-електричка.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Това е пряка намеса в суверенен избор на българския народ" Интересно ако социологическите агенции включат Путин в допитванията за мнение то за политиците какъв ли ще е резултата?
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Военен престъпник, да гори в Ада. Скоро и сорос!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кисмайесинджър
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някога Кисинджър превърна Пиндостан в глобална сила, а преди дни байДжо се похвали, че може да взриви целия свят.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Керемидчиев сваля рейтинга на "експертите" главоломно
4
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
"Това е пряка намеса в суверенен избор на българския народ." - Всички знаем как се гласува със и без машини, от това по-"пряка намеса в суверенен избор на българския народ" няма. Само че това не се коментира!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Русия отново напада българското правителство" , "Това е пряка намеса в суверенен избор на българския народ" ------- Да не забравяме, че това правителство бие антирекорди по одобрение сред българския народ и е избрано с рекордно ниска избирателна активност. Всеки акт, който би го дестабилизирал или саботирал, е от голяма полезност за българския народ.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя явно не е забелязал, че вече никой не пита чей Крим.п А не питата,р защото и глупавите разбраха, че е безнадеждно изгубен и никога повече няма да бъде украински. Кисинджър просто виждаше ясно нещата, въпреки годините си.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да заплашвал малки държави и подкупва змет като тези от снимката дипломация ли е?