"Политико" пак захапа "Лукойл": България храни режима на Путин

ЕС е изчерпал възможностите си да направи нещо по въпроса
Обновена: 13 дек 2023 11:41 | 13 дек 2023 11:41, Нели Христова
102
"Политико" пак захапа "Лукойл": България храни режима на Путин
Снимка: БГНЕС

България получи изключение от санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса на руски петрол, уж за да се гарантира, че страната няма да се сблъска с остър недостиг на горива, въпреки че по-широката политика на ЕС имаше за цел да прекъсне основната парична артерия на Русия след пълномащабната атака срещу Киев, пише "Политико".

Но дали България би могла да продължи да внася руски петрол, ако цената му е над горната граница?

Митническите служители в София поискали да знаят със сигурност, затова се обърнали към представители на ЕС с молба за "разяснение", според частен имейл от 4 август, видян от "Политико".

"Суровият петрол, внасян въз основа на тези дерогации, не трябва да бъде равен или под 60 долара за барел", гласи отговорът на ЕС.

Според поверителни митнически данни, с които "Политико" се е запознал, от август до октомври България е внасяла руски суров петрол на цени, по-високи от допустимите. Според изчисленията на мозъчния тръст "Център за изследване на енергията и чистия въздух" (CREA) стойността на доставките се оценява на 640 млн. евро. Парите са отишли в руските енергийни фирми, които плащат данъци, помагащи за пълненето на военната каса на Кремъл.

Пропускът в санкциите е типичен пример за мащабните недостатъци, които разяждат опитите на ЕС да спре милиардите, които Русия печели от износ на енергия. Приблизително година след приемането на първоначалните санкции правните пропуски в съчетание с лошото правоприлагане и разрастващата се паралелна търговия продължават да осигуряват приходите на Москва от изкопаеми горива и да захранват почти половината от бюджета на Владимир Путин.

Освен това се е появил цял нов черен пазар за застраховане, транспортиране и укриване на руското гориво по време на пътуването му по света.

С други думи, санкциите не са постигнати. Приходите на Русия от износ на петрол са намалели само с 14% след налагането на ограниченията. През октомври приходите на Русия от изкопаеми горива достигнаха 18-месечен връх.

Също така изглежда, че ЕС е изчерпал възможностите си да направи нещо по въпроса. Последният пакет от санкции на ЕС, който ще бъде финализиран на срещата на върха на лидерите тази седмица, е съсредоточен предимно върху административни промени, които според експертите няма да допринесат за ограничаване на широко разпространеното укриване на данъци.

Българският мониторинг

Причината за българската дупка в ценовите ограничения вероятно е чиновнически пропуск.

Когато ЕС записа в закона за ограничаване на цените на страните от Г-7, чиновниците изрично забраниха на корабните фирми и застрахователните компании от ЕС да търгуват с руски петрол над прага от 60 долара за страни извън ЕС. Целта беше да се намалят приходите на Кремъл, като същевременно се запазят стабилни световните петролни потоци.

Официалните лица обаче никога не са си помисляли да наложат подобни правила за доставките в страните от ЕС, отчасти защото Брюксел забрани вноса на руски суров петрол по море същия ден.

С изключение на България

По данни на CREA приходите от износ на руски петрол от продажби в България в периода август-октомври - една трета от които са от продажби над пределните цени - са донесли на Кремъл около 430 млн. евро под формата на преки данъци.

В по-общ план вносът на суров петрол от "Лукойл" в България е донесъл на Русия приходи от износ в размер на над 2 млрд. евро след влизането в сила на санкциите през февруари, сочи нов анализ на CREA и Центъра за изследване на демокрацията. А Кремъл е спечелил 1 млрд. евро от преки данъци от продажбите, разкри "Политико" миналия месец.

Сега България обеща да съкрати с шест месеца срока на отказа си от руската забрана за износ на петрол, като временно го премести за март.

А Кирил Петков, бившият министър-председател, заяви пред "Политико", че заобикалянето на ограничението на цените също трябва "абсолютно" да бъде прекратено.

Министерството на финансите на България и "Лукойл" не отговорили на запитванията за коментар.

Дълбоките тъмни води

Вместо да приеме строгите правила, предназначени за източване на финансите ѝ, Москва започнала надпревара в заобикалянето на санкциите, търсейки вратички в рамките на това, което един високопоставен украински служител определи като "стратегия на хлебарките".

За да си гарантира, че може да продава изкопаемите си горива на всяка цена, която може да получи, в нарушение на тавана на цените на петрола и други ограничения, Русия ръководи създаването на паралелен пазар за доставки, който чрез смесица от нарушаване и пренебрегване на законите пълни джобовете на държавните ѝ енергийни фирми и олигарси.

Появи се "сенчест флот" от застаряващи танкери, управлявани по мистериозен начин чрез мрежа от компании, които прикриват собствеността им, като често търгуват с горивото, което пренасят на други кораби в морето. За да им се помогне да избегнат юрисдикцията на западните санкции, като същевременно отговарят на основните морски изисквания, в страни като Индия се появиха множество неясни застрахователни компании.

Тъй като руските сделки все повече се отдалечават от западните оператори и търговци, това прави проследяването им още по-трудно, казва Катона, петролен анализатор на Kpler.

По думите му "всеки един" вид руски петрол сега се търгува над ценовия таван, докато CREA изчислява, че само 48% от руските петролни товари са били превозени с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и ЕС през октомври.

В същото време страни като Индия са увеличили вноса си на евтин руски суров петрол със 134%, установи CREA, като го преработват и след това го продават навсякъде. Това означава, че европейските потребители може несъзнателно да зареждат автомобилите си с гориво, произведено от руски суров петрол, като в същото време финансират въоръжените сили на Москва.

Замиращият Запад?

В Брюксел политическите лидери сякаш са вдигнали ръце. Когато лидерите на ЕС се съберат на срещата си на върха в четвъртък, пакетът от санкции, който се очаква да одобрят, ще направи малко, за да спре потока от енергийни пари на Русия, като ще пропусне всякакви мерки, насочени към руския петрол или намаляване на горната граница на цените.

Докато не бъдат предприети такива мерки, финансите на Русия няма да издъхнат истински, казва Александра Прокопенко, икономист и нерезидентен учен в Центъра "Карнеги" за Русия и Евразия.

"Руската икономика е доста голямо животно", казва Прокопенко, "затова е трудно да бъде застреляно с един изстрел."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Верно е че България храни Путин и е така от 80 години, колкото и русофилите да се тръшкат и да обясняват на по-глупавите от тях че е обратно. Факта си е факт и се вижда от хиляди километри, това че ще бутнем паметника на руските ни господари и окупатори няма да промени този факт.
71
0
 
2
 
! Отговори
Али бали преди 5 месеца
Не България не е забранено да внася руски петрол, забранено ни е да го внасяме директно от Русия. Цяла Европа внася руски нефт, но през посредници с надценка разбира се. САЩ също не са спрели вноса на руски петрол. Относно вноса на руски втечнен газ в Европа ще замълча.
70
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
На времето някои твърдяха че храним СССР. Те не знаеха що е това. Сега твърдят че захранваме Русия. Когато тук бяха Лужков и после Путин журналистите попитаха защо нямаме стокооборот. Тогава Лужков се бръкна в задния джоб и каза: давайте аз ще купя всичко което предложите. Вие няма какво да предложите. И това е истината. Тогава журналистите подвиха опашка. Грешката е че се насочихме към ЕС което Турция не направи.
69
1
 
2
 
! Отговори
ТУРСКИЯТ КЕНЕФ преди 5 месеца
ПОЛИТИКО, ПОЛИТИКО КАТО ПАПАТА ВЕЛИКО,ЕВРОПЕЙСКИ МИТНИЧАР, НА СВЕТА Е ЦАР И ЖАНДАРМ НА ОКЕАНИТЕ, КАТО ТИГЪРЪТ НА СЕДЕМТЕ МОРЕТА, АХ КЪДЕ ПОТЪНА ВЪВ КЛОЗЕТА!??!!!...
68
4
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Цената на петрола пада.И без ценовия таван руските приходи се сриват.Както се разруши СССР,така ще се ликвидира и Русия.
67
2
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 5 месеца
До 68Къв шенгенменген бе, той еврогей съюза е предкапут тоз за шменген се тревожи
66
3
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 5 месеца
Политико....това дори не става да си избършешгъза...по долнопробни и от дойчезеле
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А режима на Байдън храни Политико.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До КскАма те и западноевропейците и американците търгуват с Русия, явно или тайно, само вие тук сте балами и се подчинявате на всичко, което ви кажат! Политиците ни и други, се страхуват, страхуват се, затова е така.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кутията с куклите за играчки е кафява, също като цвета на нацизма, а в магазина с марионетки, може да има всякакви кукли, играчки, не само кафяви и ги използват, за да манипулират хората, всеки може да попадне в този магазин, но дали може да се измъкне някога, не знам, може и да може.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленски е кукла от магазина за играчки, той е контролирана марионетка, без да подозира, защото могат да контролират мислите и действията на хората дистанционно, без никой да подозира това , дори и самия субект под контрол, затова трябва да го разкарате!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен63. Не така. Просто шемета от дрисбг толкова може. Едно изречение не може да формулира
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я стига, не можете да си разделите порциите от алчност, това е проблема, а не Лукойл!
59
9
 
3
 
! Отговори
Клунит - клатен преди 5 месеца
който купува руски стоки и услуги финансира терористи и военнопрестъпници
58
7
 
5
 
! Отговори
АМИ ПРАВИЛНО преди 5 месеца
БОКО Е НА ХРАНИЛКА ТАМ У ЛУКОЙЛ.....ЗАКРИВАЙ!!!!!
57
1
 
17
 
! Отговори
Кск преди 5 месеца
Страните от западна Европа си купуват руски втечнен газ и това явно не е проблем за тях... Лицемерието е пълно а плужеците от сглобката са по ниски от тревата и каквото им кажат господарите им изпълняват безпрекословно...
56
1
 
6
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 месеца
До АтмаджаЕ да,ама българинът винаги е бил по-голям американец от американеца,европеец от европееца,турчин от турчина и руснак от руснака.С други думи-нагажда се и се престарава,само за да се хареса и да получи потупване по рамото.Само че получава по-скоро презрение,понеже никой свестен човек не уважава продажниците и предателите.
55
1
 
17
 
! Отговори
Атмаджа преди 5 месеца
На кой му пука какво казва "Политико"?България да си гледа интереса.Американците налагат санкции на Русия и в същото време купуват ядрено гориво от тях.Наясно сме с тези номера.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Суровият петрол, внасян въз основа на тези дерогации, не трябва да бъде равен или под 60 долара за барел", гласи отговорът на ЕС. -> Според поверителни митнически данни, с които "Политико" се е запознал, от август до октомври България е внасяла руски суров петрол на цени, по-високи от допустимите." Ами щом от ЕС са разрешили да се внася на по-високи цени ,защо България да е виновна .Не стига че са спазени "указанията" на ЕС ,а и недоволни :)))
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Големите бият и ограбват малките, като в училище :)