Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие

Голяма част от жертвите на фронта се дължат на пиенето
16 яну 2024 21:45, Нели Христова
185
Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие
Снимка: БГНЕС

Алкохолната зависимост в Русия се е увеличила за първи път от десетилетие, сочат данни на руската държавна статистическа служба.

Руският вестник "Комерсант" цитира данни на Росстат от неговия наръчник "Здравеопазване в Русия-2023", който беше публикуван през декември. То показа, че през 2022 г. – годината, в която започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна – 54 200 пациенти са били диагностицирани с алкохолна зависимост, от които 12 900 са били диагностицирани с алкохолна психоза (състояние, придружено от халюцинации, заблуди, промени в настроението, изблици на насилие или агресия и други симптоми).

Нивата непрекъснато спадат в продължение на десетилетие, между 2010 г. и 2021 г., от 153 900 на 53 300 души, но сега отново се покачват, показва статистиката.

По-рано руското министерство на здравеопазването заяви, че пандемията от COVID-19 е нарушила тенденцията към намаляване на консумацията на алкохол и смъртността, пряко свързана с пиенето. Министерството каза, че през последните 15 години смъртността от алкохолно отравяне е намаляла от 15 на 100 000 на седем на 100 000.

Експерти, интервюирани от Комерсант, приписват неотдавнашното нарастване на алкохолната зависимост в Русия на пандемията от COVID-19, "социално-икономическите сътресения" и "интензификацията на геополитическите конфронтации".

През април 2023 г. британското министерство на отбраната заяви, че се смята, че "изключително голям" брой руски войници, воюващи в Украйна, умират поради злоупотреба с алкохол.

Министерството направи оценката в актуална информация на разузнаването за руската инвазия в Украйна, заявявайки, че "разпространената злоупотреба с алкохол" сред руските войници е свързана с "изключително голям" брой "инциденти, престъпления и смъртни случаи".

Руските командири вероятно виждат проблема като "особено вреден" за представянето на войските на Москва, добави британското министерство, цитирано от Newsweek.

"Значителен брой" от руските жертви могат да бъдат свързани с небойни причини, включително алкохол, както и други фактори като пътни инциденти и хипотермия, се казва в актуализацията на разузнаването.

Също така се смята, че алкохолизмът е широко разпространен сред руския елит. Независимият руски информационен вестник Verstka съобщи през юни 2023 г., че руски официални лица, политици и бизнесмени пият повече алкохол, за да се справят със стреса.

Политиците и "членовете на елита" са станали "по-пияни" от началото на войната в Украйна, съобщава изданието, позовавайки се на хора, близки до Кремъл, парламента и регионалните власти.

Губернаторите пропускат срещи и използват незаконни вещества", каза един източник. "Срещите се прекъсват и хората се напиват на събития."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
Луд с лопата преди 3 месеца
Путин е виновен.Хората са неспокойни , парите не стигат ,децата им на война .Всяка вечер лягат и стават с тази мисъл, дали са живи и здрави.Какво друго им остава, освен да се напият.Злия гном си лежи по гръб и само издава заповеди ,а хората воюват на студ ,гладни и обезверени.
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАЙ-МИ ХАРЕСВА ДА БРОЙКАМ АНГЛИЙСКИ ПИЯНИ ШУШУМИГИ В БАРОВЕТЕ ПО МОРЕТО...
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хах цел свет знае, че чебурашките заради мизерията там се правят на талпи денонощно защото няма за какво да живеят копейките обаче тука ги защитават пламенно. Ни една обаче неще да иде да жиее там. Всички седят на топлия диван в ЕС
141
4
 
0
 
! Отговори
*** преди 3 месеца
Нормално, руснаците всяка вечер празнуват 700-800 унищожени укронацисти.
140
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Крепостният пияндур винаги си е бил такъв. Няма оправия никога.
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен СЛАВА, СЛАВА АЛКОХОЛУ
138
11
 
3
 
! Отговори
А наркоманията преди 3 месеца
В укристан се е увеличила 100 пъти повече,за да си представят как печелят войната!!!
137
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 161. Не е нужно Западът да ми разказва за Русия, приятелю. Аз си имам свои наблюдения и виждам колко много този Запад лъже за нея.
136
0
 
9
 
! Отговори
Ba[kira преди 3 месеца
Вуйчо ми ми е разправял като е бил в Коми,че руснаците като свършат и одеколона,и накисват един *** с нафта,и го слагат под ушлянката докато е на работа.Дори е виждал шофьори на камиони да слизат по пътя и да бъркат с парчета плат в резервоарите та да ги накисват с нафта.Руснаците са си северен народ,имам предвид специално тези които живеят във германският Север над Москва.Иначе по Кавказ са повечето мюсюлмани не барат отровата,а и по принцип на Юг са с по силни ценности и традиции.
135
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вестник "Комерсант" е вражески за Русия. Аз имам лични наблюдения и мога да твърдя, че съзнателно се преувеличава това твърдение за руснаците. У нас, например, се пие много повече. За Финландия и Англия да не говорим. Бях в Русия неотдавна. Посетих доста места и се срещнах с много хора. Не срещнах нито един пиян и не видях накой да пие.
134
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
За това има практична команда на позицията няма нещо по-силно от Кафе и черен чай. Защото един уморен но адекватен човек е по добре от едно спящо неадекватно пиянде. Пияндето заплашва живота пряко и косвено на останалите - ФАКТ
133
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Тези твърдения са просто безумни. Имаме част 7-8 човека в един бункер. Всеки момент може да долети дрон или артилерята на противника да реши че твоята позиция е за унищожаване... Един от хората излизайки в почивка решава да се натряска. Какво ще направят останалите? Ще го оставят? натряска се нашия и заспи като младенец - прекрасно. След 30 мин започва противникова атака - команда евакуирай се на източния изход. Нашия спи или ако го събудят буйства. Кой Ще си рискува живота от другите за пиянде
132
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Харесва ми как русофилите отричат всичко негативно за Русия. Твърди се от запада, значи няма нищо вярно в това, че руснаците са пияници. Отричат всичко по указание, но трябва да е някак по достоверно. Адвокат инструктирал клиента си -заподозрян в престъпление, да отрича всичко, като влезнат при следователя. Влизат и следователят го кани с думите: - Моля, седнете на стола. - Това не е стол, казал заподозреният.
131
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разгледах всякакви статистики и виждам че България е много по зле по показател пиене съотнесено към човек от населението (и за мъже и за жени). И най-лошото, за 20 години не само не се подобрява но и се влошаваме. Нооо, мисирката сън не я хваща да ни информира че в Русия имало влошаване за последната година, спрямо предходната. Да не говорим колко други страни в ЕС имат далеч по лоши показатели от Русия.
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навремето финландците ходеха на еднидневни екскурзии в Ленинград, за да се напият. Преспиваха по хотелите и на другия ден се връщаха във Финландия. Изобщо,световната статистика сочи, че най-тежките пиянства и запои се срещат в Дания, Финландия, Не е случайно, че в скандинавските страни има сух режим за алкохола - скандинавците пият на екс с водни чаши и целта на занятието е да паднеш колкото се може по-бързо под масата
129
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
копейки? айде комент бе!
128
5
 
19
 
! Отговори
Ами ФАКТ е.... преди 3 месеца
Всички паметници на руснаци У България са на руски пияници--- УБИТИ У НАС РУСНАЦИ НЯМА!!!
127
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 161 - Посмали малко, минго. Учил си в Русия на кукуво лято. В този форум .има хора, които участават, за да плещят лъжи без да им мигне окото, Имам много познати, които завършиха висше образование в Русия, но никой от тях не е казал лоша дума за руснаците
126
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Учил съм в Русия, а съм бил и във Финландия. Казвам го по повод предишен коментар. Във Финландия също има хора, които пият. Но дали ще ги видиш, това много зависи в каква общност живееш. Повечето финландци не са проблемни хора. Работят яко и голяма част от тях са високо образовани и мислещи за обществата в които живеят. В Русия прoйдoxите са на всяка крачка и не можеш да се отървеш от простотия и селяндуpщина където и да отидеш. Наглост, високомерие, арогантност. Шумни и безпардонни, агресивни.
125
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"В момента сме на четвърто място в свето по употреба на алкохол на глава от населението, но даваме акъл." - Казваш "сме". Кои те вие? Вие руснаците? Абе, пич, България има едни от най-добрите вина в света. Отделно, че хората си правят домашна ракия и всеки си знае какво пие. И хората в България си пият още от тракийско време, но за разлика от руснаците знаят как да пият и кога и кога да не пият. Поне повечето. Никой не пие препарат за вана, промишлен спирт, спирт от стари компаси на кораби и т.н