Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие

Голяма част от жертвите на фронта се дължат на пиенето
16 яну 2024 21:45, Нели Христова
185
Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие
Снимка: БГНЕС

Алкохолната зависимост в Русия се е увеличила за първи път от десетилетие, сочат данни на руската държавна статистическа служба.

Руският вестник "Комерсант" цитира данни на Росстат от неговия наръчник "Здравеопазване в Русия-2023", който беше публикуван през декември. То показа, че през 2022 г. – годината, в която започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна – 54 200 пациенти са били диагностицирани с алкохолна зависимост, от които 12 900 са били диагностицирани с алкохолна психоза (състояние, придружено от халюцинации, заблуди, промени в настроението, изблици на насилие или агресия и други симптоми).

Нивата непрекъснато спадат в продължение на десетилетие, между 2010 г. и 2021 г., от 153 900 на 53 300 души, но сега отново се покачват, показва статистиката.

По-рано руското министерство на здравеопазването заяви, че пандемията от COVID-19 е нарушила тенденцията към намаляване на консумацията на алкохол и смъртността, пряко свързана с пиенето. Министерството каза, че през последните 15 години смъртността от алкохолно отравяне е намаляла от 15 на 100 000 на седем на 100 000.

Експерти, интервюирани от Комерсант, приписват неотдавнашното нарастване на алкохолната зависимост в Русия на пандемията от COVID-19, "социално-икономическите сътресения" и "интензификацията на геополитическите конфронтации".

През април 2023 г. британското министерство на отбраната заяви, че се смята, че "изключително голям" брой руски войници, воюващи в Украйна, умират поради злоупотреба с алкохол.

Министерството направи оценката в актуална информация на разузнаването за руската инвазия в Украйна, заявявайки, че "разпространената злоупотреба с алкохол" сред руските войници е свързана с "изключително голям" брой "инциденти, престъпления и смъртни случаи".

Руските командири вероятно виждат проблема като "особено вреден" за представянето на войските на Москва, добави британското министерство, цитирано от Newsweek.

"Значителен брой" от руските жертви могат да бъдат свързани с небойни причини, включително алкохол, както и други фактори като пътни инциденти и хипотермия, се казва в актуализацията на разузнаването.

Също така се смята, че алкохолизмът е широко разпространен сред руския елит. Независимият руски информационен вестник Verstka съобщи през юни 2023 г., че руски официални лица, политици и бизнесмени пият повече алкохол, за да се справят със стреса.

Политиците и "членовете на елита" са станали "по-пияни" от началото на войната в Украйна, съобщава изданието, позовавайки се на хора, близки до Кремъл, парламента и регионалните власти.

Губернаторите пропускат срещи и използват незаконни вещества", каза един източник. "Срещите се прекъсват и хората се напиват на събития."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 127 Е украинска копейко като ти излизат 20000 на улицата и ти казват,че не ти искат кирливата Украйна,пък като правиш контрапротест събираш няма и 2000 за какво малцинство говориш или от нещо не си в час .Така,че леко в лево и си трай щото тук не ти е Украйната
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То годинките си вървят, а пропагандата си е същата. Изкарайте ги направо черни геюве-наркомани-вампири, че почва скучно да става. Все едно македонец го е писал това горе... Па да си пият.. На вас какво ви дреме? Завиждате ли какво? На фронта в окопа ще се валяте вместо някой ***? Пили били... Че какво да правят? Да играят футбол с пехотни мини ли?
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 127 Е ти като си нормален българин я кажи как един българин на жаргон каза,че нещо му е много близо
101
5
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Според данните в новината един на 28000 човека бил алкохолик в Русия. Защо ли си мисля, че в България алкохолиците са повече!?
100
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Наблюдател и ти ли си любител на удара с винкел в тиквата уркопитек
99
2
 
11
 
! Отговори
от кремъл преди 3 месеца
на всички тия съдбата е ясна , на фронта има нужда от пушечно месо
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 118амк добре само дето ще ти я нахлузва на тиквата
97
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 117;Ами щото няма такива бе уркопитек и ти не правиш разлика между национализъм и русофилство.Не виждал ли ,че те бъзикат щото си много "умен" и така ти излиза простотията на яве после що руснаците ги биели и нападнали.Е явно са си прави ,и аз ще те набия щото си.нагъл в чужда държава и има една малка разлика не съм руснак да те жаля .Та,че си трай пък като не ти хареса тук престоя не е задължителен
96
2
 
2
 
! Отговори
До 117 преди 3 месеца
Именно! Те са различни както гeйовете са различни
95
2
 
3
 
! Отговори
До 116 Идвам преди 3 месеца
Хайде слизай до кофата да чакаш ама до кофата чакай не в нея ! Да поясня че вие слатинските палячовци все не сте разбрали
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз американофил или европеист в България не съм видял да се афишира, обаче русофили-бол! Щом се афишира за друг, значи те се отделят! Оттам вече се прави, ние сме такива, не ни признават, имаме права....ами това не прилича ли на гейове?
93
1
 
7
 
! Отговори
Гледахте ли преди 3 месеца
Скандала в Москва с техните Z Знаменитости на коледното парти тип Садо мазо . На чело с Киркоров ... Всички били полуголи и половината гейове - има видеа да гледате бол в ютюб . Ей за такива традиционни ценности мрът на фронта руските солдати
92
3
 
5
 
! Отговори
Най добре е преди 3 месеца
русофилите да ги пускаме да проституират и парите да ги даряваме на украйна !
91
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 111А то къде не е така та даже еднополови бракове има на запад
90
2
 
6
 
! Отговори
Е то кога не е било преди 3 месеца
така в Русия ? Страна от алкохолици и леки жени . Най високия процент на разводи в европа Те и това имат в предвид под традиционни ценности
89
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дом109 Ами ела да си ги набавиш бе уркопитек щото единственото което ще си набиваш е винкел в тиквата щото си нагъл
88
3
 
7
 
! Отговори
Сега когато преди 3 месеца
Европа се ангажира да снабдява до дупка украйна с оръжия и самолети и всичко необходимо най добре ще е разходите в българия да ги набавим от българските русофили . Така ще е най честно ! Все пак те подкрепят вражеска страна
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 104 И кой си ти та да даваш определения кой, какъв е?
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До104 И за това ли като пияна украинска свинкя се побутваш с евтини лозунги само дето пропускаш ,че си в чужда страна и нямаш право да казваш кой ,какъв бил щото на теб така ти изнася.А човек като е в страната си може да бъде ,какъвто си иска ,а дали ти харесва е все тая .Недей да наглееш да не хванеш пътя към Украйна
85
4
 
4
 
! Отговори
Скочи да преди 3 месеца
От 90 %на 100%. А ку.рволъ.ка на 101%. Да живеят традиционите ценности и руският свят