Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие

Голяма част от жертвите на фронта се дължат на пиенето
16 яну 2024 21:45, Нели Христова
185
Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие
Снимка: БГНЕС

Алкохолната зависимост в Русия се е увеличила за първи път от десетилетие, сочат данни на руската държавна статистическа служба.

Руският вестник "Комерсант" цитира данни на Росстат от неговия наръчник "Здравеопазване в Русия-2023", който беше публикуван през декември. То показа, че през 2022 г. – годината, в която започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна – 54 200 пациенти са били диагностицирани с алкохолна зависимост, от които 12 900 са били диагностицирани с алкохолна психоза (състояние, придружено от халюцинации, заблуди, промени в настроението, изблици на насилие или агресия и други симптоми).

Нивата непрекъснато спадат в продължение на десетилетие, между 2010 г. и 2021 г., от 153 900 на 53 300 души, но сега отново се покачват, показва статистиката.

По-рано руското министерство на здравеопазването заяви, че пандемията от COVID-19 е нарушила тенденцията към намаляване на консумацията на алкохол и смъртността, пряко свързана с пиенето. Министерството каза, че през последните 15 години смъртността от алкохолно отравяне е намаляла от 15 на 100 000 на седем на 100 000.

Експерти, интервюирани от Комерсант, приписват неотдавнашното нарастване на алкохолната зависимост в Русия на пандемията от COVID-19, "социално-икономическите сътресения" и "интензификацията на геополитическите конфронтации".

През април 2023 г. британското министерство на отбраната заяви, че се смята, че "изключително голям" брой руски войници, воюващи в Украйна, умират поради злоупотреба с алкохол.

Министерството направи оценката в актуална информация на разузнаването за руската инвазия в Украйна, заявявайки, че "разпространената злоупотреба с алкохол" сред руските войници е свързана с "изключително голям" брой "инциденти, престъпления и смъртни случаи".

Руските командири вероятно виждат проблема като "особено вреден" за представянето на войските на Москва, добави британското министерство, цитирано от Newsweek.

"Значителен брой" от руските жертви могат да бъдат свързани с небойни причини, включително алкохол, както и други фактори като пътни инциденти и хипотермия, се казва в актуализацията на разузнаването.

Също така се смята, че алкохолизмът е широко разпространен сред руския елит. Независимият руски информационен вестник Verstka съобщи през юни 2023 г., че руски официални лица, политици и бизнесмени пият повече алкохол, за да се справят със стреса.

Политиците и "членовете на елита" са станали "по-пияни" от началото на войната в Украйна, съобщава изданието, позовавайки се на хора, близки до Кремъл, парламента и регионалните власти.

Губернаторите пропускат срещи и използват незаконни вещества", каза един източник. "Срещите се прекъсват и хората се напиват на събития."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пикам ти на Украйната и на Украинците...
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 64:Е украинска копейко на теб така ти изнася само дето тук не ти е кирливата Украйна и може да изядеш някой винкел ,за да го научиш и валутата е български лев украинска копейко.А като четеш статия писана от официална информация от МВР дали няма да повярваш или е просто слух.Е тук пак си сбъркал като си мислиш,че тук ти е новата Украйна така,че си налягай парцалките като си в чужда страна украинска копейко
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като изтрезнеят из тундрата и ще се изненадат. Антхриста Путин пак преизбран да ги язди.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В скоро време ще се приключи веднъж завинаги с блатните ***...
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 68. Чудесно, такмо сега ще си готов за чичо Сергей и Владимир, но не Володимир защото той ще е поумрял.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е , те от радост , че имат такъв Лидер и така убедително ,,спечелиха" специалната военна операция в Украйна, че победиха нацизма, империализма и капитализма! И че имат такъв могъщ съюзник като Румен Радев!
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мизерни и пияни планктони населяват блатните територии на така наречената Расийска Федерасия.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там под три промила не падат, смятай сега какво е. Имат един трезвеник и го сложили президент. Той пък е луд за връзване. Идеално няма.
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Квото и да драскате тук, прехваления запад губи войната с Русия в Украйна.
55
0
 
1
 
! Отговори
Гей русофил преди 3 месеца
За първи път го правих с чичо Пешо още като тинейджър през 90-те години, не по мое желание! Дойде ми на гости и докато се усетя вече ми беше свалил дънките и ми го беше вкарaл! Оказа се че много ми хареса!
54
1
 
3
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 3 месеца
НЕОБЯТНО
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 58 Е какво е направила ония ден четем,че в Русия един кмет е избягал в Украйна щото е хванат с подкуп,тук кога
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 58. И какво е направила Русия през последните 10? Нищо! Ако на място на Русия беше САЩ, а на място на Украйна беше Мексико, сега Мексико нямаше да има! Така че Русия много леко ги пипа тия никому ненужни Украинци.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Юроджендърите това може само да ги радва. Руснаците ще се напият и ще ги превземете много лесно.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 54 Е те и бездомниците рано ги регистрират пък не съм видял някой да се е погрижил да промени нещо.Те и за пътища са така извън града пътища и междущатси магистрали се подържат от дарения
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия , Иван Славков-Батето щеше да е аматьор! Дето тука тонове изпи!
48
3
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 3 месеца
До АнонименНие може и да сме маймуни, но ти си един едноклетъчен плазмодий без капка мозък щом не виждаш и разбираш какво е направила Русия не за 35 години, а в последните 10.
47
6
 
4
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 3 месеца
Присмял се дрогиран запад на пиян руснак!
46
5
 
2
 
! Отговори
Ицо хазарта преди 3 месеца
Не ме пренебрегвайте. И аз съм наркозависим, а само за някакви руснаци пишете.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 49 Ами вида на алкохола не е определящ за това дали ще развиеш зависимост.Бирата също е алкохол