Руснаците са готови Ленин най-накрая да бъде погребан

Това, което е останало, са само 10 процента от тялото му
Обновена: 23 яну 2024 13:09 | 22 яну 2024 21:55, Нели Христова
290
Руснаците са готови Ленин най-накрая да бъде погребан
Снимка: БГНЕС

Неговият мумифициран труп е изложен на публичен показ в продължение на век след смъртта му, но сега повече от половината руснаци биха искали тялото на Ленин да бъде погребано.

Малко след смъртта му на 21 януари 1924 г. трупът на Ленин в костюм е достъпен за разглеждане на Червения площад. Но според ново проучване, проведено от руския държавен социологичен център ВЦИОМ, 57% от руснаците биха искали да видят болшевишкия лидер, чието пълно име е Владимир Илич Улянов, да бъде погребан.

"Въпросът за съдбата на тялото на Владимир Ленин раздели руснаците на три приблизително равни групи", отбелязва ВЦИОМ. "33% от нашите съграждани вярват, че той трябва да бъде оставен в мавзолея, 30% да бъде погребан отново в гробище възможно най-скоро... 27% подкрепят да бъде погребан, когато поколението на онези, които все още се грижат за него, си отиде. По този начин повече от половината от анкетираните подкрепят погребението на тялото на Ленин (57%)", се казва в изявлението на социологическата компания, добавяйки, че оставащият проблем е времето.

Дебатът за това какво да се прави с тялото на Ленин витае над Москва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Желанието на самия Ленин било да бъде погребан, но той остава увековечен в червено-черния мавзолей на архитекта Алексей Шчусев - срещу голям луксозен търговски център.

В Русия също има дебати за това колко от Ленин всъщност е останало, като се има предвид отстраняването на органи и многобройните лечения, на които мумифицираното му тяло е подложено след смъртта му.

През 2008 г. тогавашният депутат от Думата Владимир Медински каза: "Това, което е останало, са само 10 процента от тялото му".

Учени, свързани с Московския институт по лечебни и ароматни растения, са отговорни за запазването на тялото, а методите им остават забулени в тайна.

Проучванията в авторитарни страни като Русия не винаги са надеждни поради неточности и страх. Според последните данни на фондация "Свободна Русия" много анкетьори са отчели рекордно висок брой откази на хора, желаещи да отговорят на въпроси.

Въпреки това проучване на Левада, проведено преди десетилетие, също показва, че около 53% от руснаците биха искали тялото на Ленин да бъде погребано.

Тялото на Ленин привличаше значителни тълпи от туристи преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, като опашките през лятото често се извиваха от Червения площад. Въпреки това, с падането на международния туризъм през последните години, възможността за погребение на Ленин ще нараства.

Президентът Путин двусмислено заяви, че руският народ ще реши да погребе Ленин, "когато дойде моментът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
8
 
! Отговори
Off преди 3 месеца
Азиатщина. Ще освободи мястото за путин.
202
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунизмът е изключително добра заблуда- наративите са- ПРАВИМ ВСИЧКИ ЗА БЛАГОТО НА ЧОВЕКА, КОМУНИЗМЪТ ЩЕ ПОСТРОИМ...НЕИЗВЕСТНО КОГА НО ВИЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ и още и още до като разбереш че са те превърнали в беден и тотално подчинен на ръба на оцеляване- пример- комунистически Китай- мощна икономика изградена от много бедни работници и обитатели- на три места преди КУБА на 79 място по индекс на човешко развитие, до скоро е нямало пенсионна система-първи се пенсионират ком деятелите и селскостоп- 3 д
201
0
 
7
 
! Отговори
Мумифициант преди 3 месеца
Явно се подготвя циментовия креват за новата мумия - на чичко Путин. Ще ги сменим!
200
1
 
6
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 3 месеца
Изкарайте плашилото извън мавзолея,напълнете го с пиратки и празнувайте rau Фокс.....
199
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ленин - аристократ по произход и хаймана по призвание. Защитника на работниците, който никога през живота си не е работил във фабрика или на полето. Само е чел книжки и е уговарял атентати, а майка му и сестра му са му пращали пари от вдовишката пенсия от баща му и от прадажба на дворянските имоти.
198
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
Ясно, на кремълското джудже му е замирисало на пръст и си е харесало мавзолея на сифилистика. Ако не е пукнало вече де и да въртят двойници на балъците.
197
2
 
8
 
! Отговори
Пред мавзолея на... преди 3 месеца
...Ленин един пита охраната: Давам две каси водка за да не чакам на опашката. Часовоят отива да пита началника. След малко се връща и казва: Шефа пита ти ли ще влезеш или да ти го изнесем тука...
196
1
 
3
 
! Отговори
вгз преди 3 месеца
Да го погребат така, че после да мога лесно да го изровят и пак да го върнат в музея, оп, мавзолея.
195
2
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 месеца
Намериха ли му парцелче в Газа?
194
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ленин е истински руски предател. Но в Русия го тачат като месия.
193
2
 
4
 
! Отговори
немец преди 3 месеца
Исторически факт от разсекретени през 2018 година документи. Ленин е получил 100,000 рейхсмарки, брониран влак с оръжие - за да дестабилизира руската империя. С която задача се е справил отлично. Гениален ход на немците да се отърват от източния фронт... Само дето не им е помогнало... А за другото... умрял е преди сто години и сам е казал че иска да бъде погребан... Да му изпълнят желанието!
192
3
 
4
 
! Отговори
Разходен материал преди 3 месеца
До Анонимен И какво се получава като се смесят гени на калмик и мордовец от едната страна и немска еврейка от другата страна= Улянов Ленин. Нито грам славянска/руска кръв. Въобще не му е пукало за руснаците - били са му разходен материал за световната революция. По същия начин днес американците са разходен материал на глобалистите Швааб,Сорос,Ювал Харари...
191
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дааа. Путин скоро юе легне там.
190
2
 
12
 
! Отговори
Грую преди 3 месеца
Ще сменят три букви само на табелата "ЛЕН" с "***" :)
189
3
 
20
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 месеца
Бавно но сигурно, руско-египетските соц-роби, почват да осъзнават реалността.....ХАХАХА
188
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е да се освободи място за Путин и Ким Чун
187
1
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
И да погребат Ленин ,призрака му ще продължава да се разхожда из коридорите на Кремъл.Душата му не е получила вечен покой.
186
8
 
7
 
! Отговори
До Рамзес II-ри преди 3 месеца
Tъ.па.ко, къде в биографията пише, че той е наследник на родители "чистачи"? ТЕЗИ ХОРА не са родителите и събратята и сестрите ти от "ЧИСТОТА"-ТА! Доколкото до Романови, нека те да му дадат прошка, ти просто си никой!
185
3
 
16
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 3 месеца
ЕМи какъв да е? Чистач с дворянска титла? Глупости на търкалета.Закопа совдепа до нивото на медно каменната епоха.Толкова са назад тия,че половината Полша е била руска територия и след присъединяването на немската част се оказало в ,,руската,,част имало 100% имоти със външни тоалетни докато в немската част са със вътрешни тоалетни.И до днес се вижда нивото им на развитие ,прескочили са сапиенса,от люси направо на болшевици и резултата е видим.
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По майчина и бащина линия, Ленин има дворянска степен.