Лавров: Да се прекрати използването на Украйна срещу Русия

Несправедливо се твърди, че Москва е против мирни преговори
23 яну 2024 13:02, Елка Василева
300
Лавров: Да се прекрати използването на Украйна срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Москва е готова за диалог с всеки, който има интерес да прекрати използването на Украйна като военен инструмент срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за американската телевизия Си Би Ес.

Още по темата
"Готови сме да изслушаме всеки, който е заинтересуван от справедливостта, в това число от справедливостта в отношенията между Русия и Украйна, която включва, разбира се, край на западната политика на използването на Украйна като инструмент във войната срещу Русия", заяви руският министър на външните работи.

Той припомни думите на руския президент Владимир Путин, че е несправедливо някой да твърди, че Москва е против мирни преговори, посочва ТАСС. "Лично (държавният секретар на САЩ) Антъни Блинкън каза това в Давос. Русия винаги е подчертавала, че е готова да обсъди всяко сериозно предложение, което включва дискусия за дадена ситуация, за първопричината за тази ситуация, за достигането до решение, което би гарантирало законно спазването на националните интереси на Русия и Украйна", отбеляза Лавров.

Той посочи, че Русия предупреждава западните партньори от 2007-2008 г., откогато НАТО е отишла твърде далеч в разширяването си, независимо от обещанията, дадени на бившите президенти на СССР и Русия Михаил Горбачов и Борис Елцин. "Имаше пет вълни на разширяване на НАТО, последната от които беше през 2021 година", каза Лавров.

Той не смята, че ситуацията в Украйна ще се промени с евентуално избиране на Доналд Тръмп отново за президент на САЩ, тъй като разривът в руско-американските взаимоотношения е започнал при Джордж Буш-младши, който напуска (през 2001 г. - бел. ред.) Договора за ограничението на системите за противоракетна отбрана.

"Настоящото правителство на САЩ няма интерес към какъвто и да е диалог", заяви още министърът, като добави, че според него САЩ демонстрират "комплекси на безнаказаност и превъзходство".

По думите му Русия е съвсем наясно с какви методи на влияние САЩ, Великобритания и някои страни в Европа набират подкрепа за резолюциите, насочени срещу Москва, в Общото събрание на ООН.

Той коментира и конфликта в Близкия изток. "Това не е пророчество, но аз съм убеден, че докато няма справедливост, докато не бъде създадена палестинска държава, периодично във времето ще се случват все по-големи жестокости в арабския и в мюсюлманския свят", заяви Лавров. В същото време той подчерта, че за "варварството от 7 октомври" няма никакво оправдание.

На тази дата миналата година радикалното палестинско движение "Хамас" осъществи от Ивицата Газа изненадваща атака срещу израелска територия, причинила смъртта на около 1200 души (по информация на Тел Авив), предимно цивилни, което доведе до израелско настъпление в анклава. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
4
 
5
 
! Отговори
Психиатър преди 3 месеца
Руснаците са по болни и от официалните болни в психиатрията.
244
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Какъв диалог,кви 5 рубли?Изтегляте и последния си войник и последната си гаубица от украинска земя и войната приключва.Сякаш не знаем кой нападна на 24 февруари 2022...
243
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин вероятно няма да доживее края на войната, но Лавров ще го обесят в Нюрнберг...
242
11
 
19
 
! Отговори
За Витков преди 3 месеца
Ей тези от как свят светува все някой ги напада и те все се отбраняват, няма значение ,че правят инвазия на чужда територия ,те все нападнати! Нагли до безобразие, същата работа като американците ,*** на квадрат! Няма да мирнат никога ,за това трябва да се подкрепя Украйна за да си кютат докато не ги сгънат китайците от другата страна.
241
7
 
9
 
! Отговори
СТАРО АМА ВЯРНО преди 3 месеца
Накрая няма как Русия да не получи реванш -- твърдо на този етап целия запад и съюзници ще смачкат няколкото диктатори който въртят нещата към война старчоци искащи да водят битката на живота си която на младини загубиха ,със терор и насилие във собствените си държави и лишения за да се въоръжат искат да изнудват Запада за отстъпки и нови територии на влияние навират се навсякъде създават диктатори и ги подкрепят със чадър от атом -- това все накрая ще свърши важна е цената !
240
7
 
9
 
! Отговори
СТАРО АМА ВЯРНО преди 3 месеца
Два змея във една пещера не виреят ! Света не може да бъде доминиран от две сили или религии и прочие това си е предпоставка за война ,колкото повече напредват технологиите толкова по-опасна ще е тази война САЩ и Запада допуснаха огромна грешка ккато проспаха след Студената война Русия да обедини всичкото ядрено оръжие на СССР нещо като стопанисване за да няма по целия свят съветско ядрено оръжие ,да ама сега това е основен коз на нео комунистическата империя търсеща реванш от Запада !
239
12
 
8
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До Руските национал: Чети историята. Курилските острови са руски. Япония ги е получила след Руско-Японската война, а Русия си ги е върнала след Втората световна война. Това, че Япония не иска да подпише мирен договор нищо не променя. Второ, Русия не е отнемала територия от Молдова. Такм има сепаратистка Приднестровска република, която обаче не е призната и от Русия. А колкото до Грузия, там Саакашвили оплеска руско-грузинските отношения с една война, и затова сега е в затвора в Грузия.
238
13
 
11
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До 321: Първо, никой (в това число и Русия) не е казвал, че Украйна е нападнала Русия. Второ, вярно е, че НАТО не е имало за цел да превзема Сърбия, но Русия също не казвала, че има намерение на превзема Украйна. Нямаше обявяна война между САЩ (или друга държава от НАТО) и Сърбия. Няма обявена война и между Русия и Украйна. Трето: от НАТО не са казвали че Косово е "исконна натовска територия", но това на практика е така. А Украйна е създадена като държава в състава на СССР. Какво не е същото?
237
8
 
12
 
! Отговори
Руските национал преди 3 месеца
- фашисти са откраднали 1/3 от територията на Грузия. Още 20% от територията на Молдова и още 22% от територията на Украйна . руските фашисти откраднаха и Курилските острови от Япония и не искат да ги връщат. И досега руските фашисти нямат подписан мирен договор. Де факто Русия и Япония са в състояние ба война. За лакомите руски национал-фашисти важи лаком ГъзКръвСере
236
9
 
14
 
! Отговори
321 преди 3 месеца
До Никак не е просто. Всъщност е много просто. НАТО нападна Сърбия и никога не е отричало това. Русия отрича че е нападнала Украйна, напротив твърди, че Украйна я е нападнала, освен това НАТО не е имало за цел превземане на Сърбия и не е обяснявало как това е "изконна натовска територия" и още нещо, в момента има ли натовски войски в Сърбия ?
235
4
 
17
 
! Отговори
Да се прекрати преди 3 месеца
Използването на неграмотни коне в дипломацията
234
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АбеЛаввров това онова,по нормалните медии се въртят снимки на хохли яхнали коне,хихихииии. Нато машинките нещо са на привършване.
233
15
 
17
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Това още веднъж показва какво е готов да направи киевският режим, за да продължи конфликта по нареждане на Запада и какво са готови да направят отчаяните хора, за да не умират за Зеленски и бандеровската u3MeT.
232
12
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Бащата на мобилизиран украинец уби служител на военната служба в Харков. Медиите пишат, че мъжът искал да спаси сина си болен от астма, чието състояние се влошило поради принудителна наборна служба в армията. На военнослужещия не е оказана необходимата медицинска помощ. Бащата проследил един от служителите на TCC, убил го и е отнесал тялото му на железопътните релси, за да изглежда като самоубийство. Тези, които страдат от астма, на теория изобщо не трябва да бъдат призовани в украинската армия, особено без медицински преглед.
231
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Полша приключи разследването на ракетната катастрофа в Пржеводов и заяви, че това е украинска ПВО ракета. Тя беше изстреляна при отразяване на масирана ракетна атака на 15.11.22 г.В резултат на това полски трактор и екипът му са унищожени.Резултатите от разследването на полската прокуратура показаха, че това е украинска ПВО ракета. Тогава двама мъже загинаха в Przewodow. Агресия срещу страна от НАТО. Трябва ли да се позоваваме на член 5 или НАТО ще го преглътне?
230
11
 
6
 
! Отговори
Никак не е просто преди 3 месеца
До Анонимен 252: Проблема е, когато виждаш избирателно. НАТО нападна Сърбия и войната се води до нашата граница, Една американска ракета събори покрив на къща в квартал Горна Баня. Въпроса е, тогава САЩ и НАТО бяха ли агресор или не? А оправдания винаги се намират.
229
9
 
5
 
! Отговори
Помисли! преди 3 месеца
До 123: Обогатеният уран суровина ли е, или високо технологичен продукт? Полезно е да се знае, че всяка година САЩ купува от Русия обогатен уран за един милиард долара.
228
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Просто е! Ако си сляп виждаш, че Русия е нападнала Украйна и че Путин е агресор, но ако не си сляп виждаш и други неща.
227
11
 
4
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 3 месеца
До 123: Зърното, драги е не само суровина, но и храна, без която животновъдството не може. А и инструмент в политиката. А Русия е най-големият на пшеница в света. В Русия и да липсва нещо, това не са храни и горива.
226
14
 
6
 
! Отговори
Никак не е просто преди 3 месеца
До Просто е!: След осем години гражданска война в Украйна населението на Донбас вече не иска да живее в една държава с националистите от Киев. Пътят към мира е в това Украйна, а също САЩ и ЕС да признаят референдумите, с които Крим и Донбас се отделиха от Украйна, така, както признаха референдума, с който Косово се отдели от Сърбия. Международното право значи нещо ако важи еднакво за всички, а не избирателно.