Лавров: Да се прекрати използването на Украйна срещу Русия

Несправедливо се твърди, че Москва е против мирни преговори
23 яну 2024 13:02, Елка Василева
300
Лавров: Да се прекрати използването на Украйна срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Москва е готова за диалог с всеки, който има интерес да прекрати използването на Украйна като военен инструмент срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за американската телевизия Си Би Ес.

Още по темата
"Готови сме да изслушаме всеки, който е заинтересуван от справедливостта, в това число от справедливостта в отношенията между Русия и Украйна, която включва, разбира се, край на западната политика на използването на Украйна като инструмент във войната срещу Русия", заяви руският министър на външните работи.

Той припомни думите на руския президент Владимир Путин, че е несправедливо някой да твърди, че Москва е против мирни преговори, посочва ТАСС. "Лично (държавният секретар на САЩ) Антъни Блинкън каза това в Давос. Русия винаги е подчертавала, че е готова да обсъди всяко сериозно предложение, което включва дискусия за дадена ситуация, за първопричината за тази ситуация, за достигането до решение, което би гарантирало законно спазването на националните интереси на Русия и Украйна", отбеляза Лавров.

Той посочи, че Русия предупреждава западните партньори от 2007-2008 г., откогато НАТО е отишла твърде далеч в разширяването си, независимо от обещанията, дадени на бившите президенти на СССР и Русия Михаил Горбачов и Борис Елцин. "Имаше пет вълни на разширяване на НАТО, последната от които беше през 2021 година", каза Лавров.

Той не смята, че ситуацията в Украйна ще се промени с евентуално избиране на Доналд Тръмп отново за президент на САЩ, тъй като разривът в руско-американските взаимоотношения е започнал при Джордж Буш-младши, който напуска (през 2001 г. - бел. ред.) Договора за ограничението на системите за противоракетна отбрана.

"Настоящото правителство на САЩ няма интерес към какъвто и да е диалог", заяви още министърът, като добави, че според него САЩ демонстрират "комплекси на безнаказаност и превъзходство".

По думите му Русия е съвсем наясно с какви методи на влияние САЩ, Великобритания и някои страни в Европа набират подкрепа за резолюциите, насочени срещу Москва, в Общото събрание на ООН.

Той коментира и конфликта в Близкия изток. "Това не е пророчество, но аз съм убеден, че докато няма справедливост, докато не бъде създадена палестинска държава, периодично във времето ще се случват все по-големи жестокости в арабския и в мюсюлманския свят", заяви Лавров. В същото време той подчерта, че за "варварството от 7 октомври" няма никакво оправдание.

На тази дата миналата година радикалното палестинско движение "Хамас" осъществи от Ивицата Газа изненадваща атака срещу израелска територия, причинила смъртта на около 1200 души (по информация на Тел Авив), предимно цивилни, което доведе до израелско настъпление в анклава. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
До Боби. Русия не изнася храни,а суровини.Има огромна разлика.Храна е мешаната скара,хляб,какавал,печено пиле и т.н. Русия изнася само зърно, което е суровина. Русия почти нищо не произвежда, а добива(пак огромна разлика).Не че очаквам да го разбереш, щото си дървен философ,но най мизерната печелба в един продукт отива при този който доставя суровините. Премерно един ТВ тежи 10 кила (суровини), а струва 1 000 лева.Тоя който е добил 10те кила сировини печели 1-2 лева от 200лв печалба от телевизор
223
9
 
17
 
! Отговори
Просто е! преди 3 месеца
Украина ли нападна Русия или обратното?!Ако Лавров иска мир,Путин да изтегли руската армия от Украина.
222
2
 
9
 
! Отговори
Мразя промити мозъци преди 3 месеца
До БобиОблъчен си ти, с руска пропаганда другарю.За да ти се смеят хората, наборите и другарите, ще ти кажа само че не си уцелил газа...Мислиш си или за криптон флуориден лазер (технология на има няма 40 години - демек свръхмодерна за Рассия) или аргон флуориден лазер (технология на има няма 15 години - демек *** я нямат). А най най е EUV литографията... Та историята ти е като вица - не било компютри, а компоти... Криптон се прави от Украйна, Китай и Германия. Аргон основно от Германия.
221
3
 
8
 
! Отговори
Швейк преди 3 месеца
Младите няма как да знаят, че по времето на бай-тошизма се носеха слухове, че Съветския съюз вече имал летящи чинии, антигравитация, силови полета и прочее абсолютни глупости, при начало на ТСВ целия соцлагер щял да се увие в силов балон, така че да не могат да го достигнат капиталистическите ракети и.т.н.Десетилетия преди това през ВСВ се е говорело за новите супероръжия на Третия Райх-непробиваеми самолети, 1000-тонни танкове,германска машина на времето и още какво ли не.Сега пък руската ракета "Буревестник" със собствен ядрен двигател можела да лети години във въздуха. И винаги има страшно
220
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Товарищ Лавров, че от това което искаш по-лесно няма. Обирате си руския башибозук от Украйна и на мига приключва използването на Украйна срещу Русия. То според руската изкривена логика Хитлер е нападнал половин Европа защото англосаксонците са я използвали срещу Германия.
219
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До от ЮАР Е аз такова не що в България не виждам с цените на газа пък ти явно през някой розов прозорец гледаш
218
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До от ЮАР Неон се произвеждаше 2020 - 20%, Украйна 25% РФ, 50% Китай и още 5% други. Сещаш се че сега Украйна не произвежда нищо. А Вакумно термичните технологии са изключително скъпи ясно защо. Завода за подобно нещо е клиент на атомна енергостанция - Електричество се хаби в безумно количество
217
6
 
14
 
! Отговори
скоро.. преди 3 месеца
скоро тия руски некадърници ще молят за хуманитарна помощ под формата на храни , лекарства и дрехи. ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ.
216
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До от ЮАР Лазерът с който се облъчва литографията е на основата на ГАЗ Неон. За да имаш производственпроцес под 900нм примерно ти трябва Лазер с определена честота(дължина на вълната) е това е Газов Лазер Неон. На всичкото отгоре той трябва да е чист 99.9999% няма да се учудя ако за по-новите технологии са добавили една или 2 девятки в изискванията. Скъпо производство В РФ се взима Стоманена заготовка(О ДА) която се подлага на Вакумно термична обработка и се получават резулати от идея и половин!
215
4
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До БобиА бе Боби, цените на газа сега са доста под нивото отпреди войната. Западът много добре знае как да нареди нещата. При това, се очакваше, че са нужни 4 години за да се компенсира вноса от Русия. Е, направиха го за по-малко от две. Газ, петрол и суровини има в изобилие в цял свят. Проблемът е не да произведеш. Проблемът днес е да продадеш. И след изхвърлянето на Русия от Европа, Невидимата Ръка на Пазара направи така, че газът е по-евтин от Руския и сега пак спада посред зима!
214
4
 
13
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
Този мухлясал комунистически дъртак няма право на мнение-руските въшкарници ще бъдат поставни на колене!
213
2
 
13
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До АнонименПротестите в Германия не засягат блатните вати и нямат нищо общо с тях. Това са вътрешни работи на Европа. Гледайте си Русийката, че там вече милиони мръзнат и блоковете са им ледени пещери. А и нещо с яицата има проблеми. Та, като си решите проблемите с яицата и с опашките за бензин в Москва, тогава коментирайте стачки в Европа.
212
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 225 БАСФ нали затвори химическите си производства зависещи от ГАЗ в Германия? Кажи ми в момента в Европа кой произвежда селскостопански Торове, Великобритания още 2021 сложиха кепенците. Германия? Няма не се произвежда защото основния компонент е Метан. А при тези цени производството е НЕРЕНТАБИЛНО. Белорус и РФ си произвеждат и продават Газът при тях е евтин...
211
1
 
10
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До БобиА бе Боби, с тоя Неон къртите мивки. Който ви го е подал от Руската пропаганда, нещо е малко безхаберен. Имам общо 11 години в чисти стаи в производство на микрочипове - 5 години в Бг и 6 в ЮАР. Никъде в целия процес не участва Неон (в малки количества в някои видове оборудване може, но не в процеса). А познавам добре всички процеси - фотолитография, дифузия, оксидация, плазмено ецване, йон имплант. и пр. Та, поне тоя неон не споменавайте, понеже е смешно. Ама какво разбират в Русийката?
210
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 220 Територия която да се превзме за 20 мин??? Отваряме Картата и поставяме едно паралелелпипедче което да обхване целия калининградски район. 100*200км (за сведение ЮКорея се хваща в зона 400*400км колко години колко милиона водеха война там)(Израел е 400*76км с доста голяма натяжка на Юг)
209
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 225 Е ти къде видя зима и що в Германия има протести на фермерите
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 224 Е гледали сме го пък съда друго реши по иска на Полша
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Магаретата се побъркак от комплекси
206
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 225 Изказа се урколижкия тролей
205
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лавров по добре да чете статията за конете във Виена и да си накове пластмасови подкови. Не е редно да се цепи от родата.