Лавров: Да се прекрати използването на Украйна срещу Русия

Несправедливо се твърди, че Москва е против мирни преговори
23 яну 2024 13:02, Елка Василева
300
Лавров: Да се прекрати използването на Украйна срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Москва е готова за диалог с всеки, който има интерес да прекрати използването на Украйна като военен инструмент срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за американската телевизия Си Би Ес.

Още по темата
"Готови сме да изслушаме всеки, който е заинтересуван от справедливостта, в това число от справедливостта в отношенията между Русия и Украйна, която включва, разбира се, край на западната политика на използването на Украйна като инструмент във войната срещу Русия", заяви руският министър на външните работи.

Той припомни думите на руския президент Владимир Путин, че е несправедливо някой да твърди, че Москва е против мирни преговори, посочва ТАСС. "Лично (държавният секретар на САЩ) Антъни Блинкън каза това в Давос. Русия винаги е подчертавала, че е готова да обсъди всяко сериозно предложение, което включва дискусия за дадена ситуация, за първопричината за тази ситуация, за достигането до решение, което би гарантирало законно спазването на националните интереси на Русия и Украйна", отбеляза Лавров.

Той посочи, че Русия предупреждава западните партньори от 2007-2008 г., откогато НАТО е отишла твърде далеч в разширяването си, независимо от обещанията, дадени на бившите президенти на СССР и Русия Михаил Горбачов и Борис Елцин. "Имаше пет вълни на разширяване на НАТО, последната от които беше през 2021 година", каза Лавров.

Той не смята, че ситуацията в Украйна ще се промени с евентуално избиране на Доналд Тръмп отново за президент на САЩ, тъй като разривът в руско-американските взаимоотношения е започнал при Джордж Буш-младши, който напуска (през 2001 г. - бел. ред.) Договора за ограничението на системите за противоракетна отбрана.

"Настоящото правителство на САЩ няма интерес към какъвто и да е диалог", заяви още министърът, като добави, че според него САЩ демонстрират "комплекси на безнаказаност и превъзходство".

По думите му Русия е съвсем наясно с какви методи на влияние САЩ, Великобритания и някои страни в Европа набират подкрепа за резолюциите, насочени срещу Москва, в Общото събрание на ООН.

Той коментира и конфликта в Близкия изток. "Това не е пророчество, но аз съм убеден, че докато няма справедливост, докато не бъде създадена палестинска държава, периодично във времето ще се случват все по-големи жестокости в арабския и в мюсюлманския свят", заяви Лавров. В същото време той подчерта, че за "варварството от 7 октомври" няма никакво оправдание.

На тази дата миналата година радикалното палестинско движение "Хамас" осъществи от Ивицата Газа изненадваща атака срещу израелска територия, причинила смъртта на около 1200 души (по информация на Тел Авив), предимно цивилни, което доведе до израелско настъпление в анклава. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
12
 
! Отговори
offff преди 3 месеца
Откакто КОНЯ щеше да спира топлата вода в Европа, спрях да го чета ...
184
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 203 Е ще ядеш бой тогава докато поискаш терористи щото всички знаят кой е истинска терорист
183
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 202 Е сега някой друг ще се разпада щото там нещата хич не са наред
182
1
 
7
 
! Отговори
преди 3 месеца
с терористи не се преговаря!
181
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако всичко беше наред с СССР що се разпадна защо с години се чакаше да си вземеш нещо връзките са от онова време трябва да имаш човек за всичко цялата индустрия дето имахме отиваше в Москва и после се молиш да ти дадат рубли за това дето си било тяхно руски петрол евтин но скъп бензин що така а газ кога видяхте или мазут горяхме та сега всичко е болно но поне сега мога да си кажа какво мисля и да ходя където си искам така както Бог е пожелал а не някой Сталин (сатана)
180
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 199 Е значи в България имаме 85% ниско платени пък за комунисти не знам само знам,че уж сме в ЕС пък французи и германци не идват да работят за 1000лв пък сега и нагли укопи трябва да хранят от тия пари.До кога си мислиш,че ще е
179
9
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 196 Мерцедес се изнесе от Германия нали, БАСФ затвори химическите си производства. В Цяла Европа има Бум на фалитите. В Германия протести на фермерите Аз както се казва толкова трактори на едно място не бях си представял че дори на картинка ще видя... Националистически Партии чупят рекорди в Европа по поддръжка от населението. РФ при наложени 240 000 РЕСТРИКЦИИ от кой ли не: +3% Енергетика +5% Машиностроене +7% Преработваща промишленост Отново най-голям производител на зърнени храни
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знам само че комуниста иска да имаме ниско платена работа шивачки берачки миньори въобще да има работа за простия човек но вече машините ни заменят и не ни трябват хора дето една батерия немогат да си сменят народа е *** и си търси простата работа
177
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 177 Новина от Полша 6000 полски доброволци(навитаци сред навитаците) са загубили живота си в Украйна за последните 2 години... Още нещо за размисъл след първата Трагикомична фаза на Каварелийските атаки и провала на Блицкрига РФ се изправи пред реалността. Въпрос как с стари технологи да осигурим безконтактен бой - Артилерия. 1:3 до 1:10 е превъзходството на РФ. 97% от всички загинали и ранени от всички страни са от артилерийски осколки. Колосални загуби на ВСУ, Западняците не могат така!!!
176
0
 
1
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
"Блажени миротворците,защото те ще се нарекат синове Божии. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно."Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичката си сила, и с всичкия си ум, и да възлюбиш ближния си, както себе си"."Всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.Любовта е изпълнение на закона.
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малко Кобалт 60 и край с които и да е било нема да може да се покажете от бункерите 1000г.
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боби стига знаем как си го вадят тези проценти в крепостната русия
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хора стига лъгахте и сега си произвеждаме батерии акумулатори гуми и много други неща просто спрете да лъжете
172
0
 
0
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
В днешно време,нечестивите хора изопачават правдата и истината.За тях е добро са онова,което е в техен интерес и лошо само онова,което не е в техен интерес.Те не се интересуват от правда и морал,а само от личната полза.Други пък гледат титлите:"световен владетел","вселенски патриарх" и т.н.А бе,хора,гледайте първо себе си и своите народи.Какво гледате да прилапате целия свят,сякаш сте вечни?И какво,ако придобиете цял свят,а погубите душата си?И какъв откуп ще даде човек за душата си?
171
4
 
3
 
! Отговори
Алито от София преди 3 месеца
За кой ли път го казват хората, но нашите умни европейски *** са под шапката на байдън, а този болен мозък не знае къде е в момента, но щом украйнци са решили да се жертват заради нато, нека умират като кучета, а зеленски да си шмърка и да прави милярди, а Европа да потъва заради ниските цени които излизат от украйна и подбират конкуренцията
170
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 123 Идеална страна маргаритка с валута Листо. 1-11 месец произвежда и продава 100 листа в чужбина по курс 1Л:1$ Стокооборот 100листа на месец. 12 месец става земетесение и курса се проеня 2л:1$ Все пак успяват да произведат и продадат 100 листа. За Годината стокооборот 1200 листа(БВП) А колко е БВП в $ Два варианта 1150$ или 600$ - КОЕ Е ВЯРНОТО??? - пример за да ти докаже че БВП в $ неразчитай на него гледат те икономистите в очите с бистър поглед усмихват ти се и те лъжат.
169
3
 
7
 
! Отговори
Заеко преди 3 месеца
Ми рашъни напуснете Украйна, приберете се в границите си и престанете да нападате околните държави и ще стане работата
168
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко ли е скапан живота на българските копейки щом си мечтаят Русия да метне атома над Европа ?
167
0
 
3
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
Някои считат вярата в Бога за вредна.Напротив,вярата крепи и е необходима,добрите дела също са важни.А какво да кажем за човешките идеологии,учещи че едни хора или раси са по-висши от други,че владетелят е едва ли не бог,че едни са създадени за господари,а други за роби,че едни имат,а други нямат право да съществуват и т.н.А колкото до религиите,проблемът там е че лицемерите гледат да интерпретират и нагаждат словото така,както е в техен интерес,изопачавайки истината.
166
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лавров е дърт руски евреин, който подкрепя Хамас! Руското управление са шизофреници до един!