Хърватия предава на Украйна конфискувана яхта на близък до Путин

Тя е на Виктор Медведчук, бивш депутат
26 яну 2024 15:51, Стела Стоянова
76
Хърватия предава на Украйна конфискувана яхта на близък до Путин
Снимка БГНЕС, архив

След като Районният съд в хърватския град Сплит постанови яхтата "Роял Роуманс" (Royal Romance) да бъде предадена на Украйна, украинската Национална агенция за издирване, проследяване и управление на свързани с корупция активи (ARMA) се подготвя за нова оценка на плавателния съд, съобщава агенция Укринформ, позовавайки се на председателя на ARMA Олена Дума.

Смята се, че яхтата е собственост на Виктор Медведчук, бивш украински депутат, известен с близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

"Държавният секретар в Министерството на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия и ръководител на междуведомствената работна група за подкрепа на Украйна Франо Матушич е бил информиран за решението на Районния съд в Сплит за трансфер на плавателния съд "Royal Romance" към Украйна на базата на запитване за правна помощ", посочи Дума.

Според нея Украйна е получила уверения, че яхтата ще бъде предадена на страната възможно най-скоро. ARMA е получила одобрение за повторна оценка на имуществото, преди да пристъпи към продажбата му.

Олена Дума също така посочи, че яхтата е преместена за техническа инспекция днес.

"Що се отнася до медийните съобщения за заминаване на конфискуваната яхта на Медведчук "Royal Romance", не трябва да се създава паника. ARMA държи този въпрос под специален контрол и има надеждни данни, че яхтата е преместена временно на 25 януари 2024 г., за да се тества техническият й капацитет, плавателните способности и работата на двигателя", посочи тя.

Според официалния представител тези мерки са били разпоредени от съда в Сплит и се извършват под наблюдението на пристанищен капитан и полицейски сили.

Хърватските правоналагащи органи иззеха 92-метровата луксозна яхта "Royal Romance", за която се смята, че е собственост на Виктор Медведчук, през март 2022 г. Депутатът е обект на санкции на ЕС като лице, свързано с Кремъл, пише "Сега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
РККА преди 2 месеца
*** се от яд нацисти загубихте ВСВ и сега пак ще загубите.Руската мечка ще ви мачка отново.Господарската раса били.ХАХАХАХАХА
63
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Това е изключително важна новина.Кварталните хроникьорки и почитателите на бирата не спират да я обсъждат.Русофилите не спират да оплакват обеднялият олигарх,а останалите потриват доволно ръце,все едно,че хърватите на баба им са я подарили!Абе чудесии.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Конфискацията по политичесми причини е чиста форма на кражба
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Zobani harvatski dano taj godina samo urki da vi idvat na moreto predateli
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хърватия като доминион ли се явява на Украйна. Харватия в ролята на слуга на украинците ми се вижда такъв слугинаж изпълнява. Жалки са.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На мястото на Путин точно така щях да постъпя.Щях да я напълня с шпионско оборудване и да направя така,че да я вземе някой високопоставен украинец.И като разбера каквото ми трябва може и да я гръмна заедно с цялата му компания!
58
5
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
А москвата кога ще е извадят от дъното на Черно море? Само масло и дизел тече от тая гемия.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кражбата е основен начин на съществуване на забогатялите общества.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна каква се явява на Хърватия нещо като шуробаджанаци ли са тея.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Конфискуването на движим и недвижим имот без да има извършено престъпление е престъпление само по себе си. Още по голямо престъпление е демонстративно да го предаваш на друга страна тоест афишираш се и правиш демонстрации.Това е гррозно и неморално. Подобно деяние е жалко .
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Невероятен жест! Баба ми е много впечетлена и една нейна приятелка също
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
над Раьонния са Градскит, Окръжният и дъ дъ дъ Върховният съд. Разбира се че някой ще обжалва и протака даряването на 100 метровата яхта. По скоро да се следи дали яхатата преди да отпътува за Украина няма да бъде натъпкана с "бяло", оръжейно и бомбедно товарище
52
2
 
0
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
7 ГОДИНИ СЪМ НА ОГРОМНА ЗАГУБА ПИСНА МИ ДА СЕ ТРЕВОЖА
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време БКП имаха 1 млн. членове и те управляваха и се ползваха с привилегии. Сега е същото но с НПО. Те имат 1 млн. членове и всичко е за тях. Работни места бизнеси пари яхти всичко. Страните с най много непеота са и с най много яхти. Е конфискуват ги от Руснаците пък после викат ох ах ..
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това ми прилича като с нашите реактори. Добре конфискували яхта това как да е. Не е редно , но да приемем че не е кой знае какво. Но защо трябва да я дават на украйна. Каква е разликата. Украинците да не са нещо по добри ?!?
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В контекста на този конфликт в Тексас се активизира Тексаското националистическо движение, чиято цел е постигането на пълна политическа, културна и икономическа независимост на Тексас от Съединените щати.Това движение се стреми към отделяне на държавата, което увеличава заплахата от гражданска война в страната.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Той оня ще си я потърси...
47
2
 
10
 
! Отговори
му ха ха ха преди 3 месеца
руснаците им взеха 20% от територията те за едно корито се хванали.
46
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До Шамил БасаевПо интересно е ,че УНИАН нищо не казва по случая ,а пише за Тексас
45
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До Шамил БасаевСпоменава се ,защо да не споменава В руската пресса има информация по случая