Хърватия предава на Украйна конфискувана яхта на близък до Путин

Тя е на Виктор Медведчук, бивш депутат
26 яну 2024 15:51, Стела Стоянова
76
Хърватия предава на Украйна конфискувана яхта на близък до Путин
Снимка БГНЕС, архив

След като Районният съд в хърватския град Сплит постанови яхтата "Роял Роуманс" (Royal Romance) да бъде предадена на Украйна, украинската Национална агенция за издирване, проследяване и управление на свързани с корупция активи (ARMA) се подготвя за нова оценка на плавателния съд, съобщава агенция Укринформ, позовавайки се на председателя на ARMA Олена Дума.

Смята се, че яхтата е собственост на Виктор Медведчук, бивш украински депутат, известен с близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

"Държавният секретар в Министерството на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия и ръководител на междуведомствената работна група за подкрепа на Украйна Франо Матушич е бил информиран за решението на Районния съд в Сплит за трансфер на плавателния съд "Royal Romance" към Украйна на базата на запитване за правна помощ", посочи Дума.

Според нея Украйна е получила уверения, че яхтата ще бъде предадена на страната възможно най-скоро. ARMA е получила одобрение за повторна оценка на имуществото, преди да пристъпи към продажбата му.

Олена Дума също така посочи, че яхтата е преместена за техническа инспекция днес.

"Що се отнася до медийните съобщения за заминаване на конфискуваната яхта на Медведчук "Royal Romance", не трябва да се създава паника. ARMA държи този въпрос под специален контрол и има надеждни данни, че яхтата е преместена временно на 25 януари 2024 г., за да се тества техническият й капацитет, плавателните способности и работата на двигателя", посочи тя.

Според официалния представител тези мерки са били разпоредени от съда в Сплит и се извършват под наблюдението на пристанищен капитан и полицейски сили.

Хърватските правоналагащи органи иззеха 92-метровата луксозна яхта "Royal Romance", за която се смята, че е собственост на Виктор Медведчук, през март 2022 г. Депутатът е обект на санкции на ЕС като лице, свързано с Кремъл, пише "Сега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 25 Няма нужда то ти се е вменила като условен рефлекс. Като кучетата на Павлов си! Хахахахаха!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забрави "2", склери!
21
5
 
6
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Азаров е възмутен от решенията на киевския режим: "Толкова издевателстваха над украинците, над обикновеното население през тези години! Всеки друг щеше да свали този Зеленски и да го разкъса на парчета. Но те, украинците, предпочитат да избягат, да заминат. Реката да преплуват към Румъния!"
20
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
"Така не е било дори по време на измисления "Голодомор". Всеки друг народ би въстанал и би разкъсал на парчета този Зеленски" - експремиерът на Украйна, Азаров. Според него такова нещо никога не е било: "Населението на Украйна е намаляло в сравнение с 2014 г. два пъти и половина. Нито един от "гладовете", които измислиха, не е дори близо до сравним с последиците от тяхното управление сега."
19
3
 
6
 
! Отговори
3 преди 3 месеца
Сергей Шефир купи апартамент в жилищен комплекс BVLGARI MARINA LOFTS с площ над 600 квадратни метра. Апартаментът се намира на остров Джумейра Бей в Дубай, а цената му е 62,1 млн.дирхама, което се равнява на 16,9 млн.дол. Сделката беше приключена на 22 декември, както се вижда от записите в архивите на Dubai Land Department. Този и много други скандали, свързани със Зеленски и неговите съратници, още веднъж потвърждават, че украинските власти са заинтересовани да скрият фактите за своята корупция, а не да се борят с нея.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя на снимката е 40 кила мокър! Един шамар и войната свършва!
17
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Зеленски, чрез подставени лица, купи луксозни апартаменти в Дубай за $16,9млн. - NewsBreak. Историята на яхтите Lucky Me и My Legacy, придобити от Зеленски чрез неговите помощници, получи неочаквано продължение. Сергей Шефир, съветник на президента на Украйна и негов бизнес партньор, закупи луксозни апартаменти в Дубай за Зеленски за 16,9 милиона долара. Сергей Шефир е близък приятел и довереник на Зеленски, за когото той дълги години регистрира чужди недвижими имоти и регистрира фирми. Именно на него, преди победата си на изборите, Зеленски прехвърли всичките си офшорни активи, но продължи да
16
12
 
5
 
! Отговори
Русия=выгребная яма преди 3 месеца
Виждам Путин и се сещам за Альоша. Малко им остава!
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко руско дето плава е обречено!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците са потопили Москвата, да не им я конфискуват! Тоя номер и друг път со го правили!
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крадци си предават откраднатото.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Яхатате голяма. Украинците ще и сложат няколко торпеда за борба с подводници, няколко военни радара и ракетни установки и един хеликоптер Sea King. И ще си имат нов боен кораб за украинския флот - супер лукс категория.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този подарък за Зеленски е в опит да се притъпи болката му, че нямаше общонародни чествания на рождения му ден. А иначе за какво и е на Украйна яхта, тя вече няма излаз на море.
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако руснаците бяха предали кораба Москва на украинците доброволно, сега още щеше да е на вода!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Халал да им е яхтата! Ще ги оправи съвсем! Медведчук скоро ще вземе цялата държава.
8
9
 
7
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
"Оня наркоман Зеленски..." така дълбоко го е подврял на ***, та цвиленето им се носи all over the world, 'баси!
7
6
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Приближен или не, ама няма да е на тях, бе! На любимците ти, бе!
6
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А с двете яхти на оня наркоман Зеленски, Украйна какво ще прави, ще ги продаде ли дедото Байдън, и с милионите да почне да се възстановява, хахаха!!!
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кво ше я въоражат ли ? Ква е ползата ? Освен някой приближен на Дзиления да си я приватизира друга полза не виждам.
4
12
 
9
 
! Отговори
До Веселинъ 71121368 преди 3 месеца
Защо мислиш, че и хърватите са хулили това действие на властите си?Аз не познавам нормален човек, който би хулил конфискация на близки до Путин (които знаем, че освен ортаци на престъпния режим на кремъл са и милиардери на гърба на нормалните руснаци). Нормалните руснаци пък влизат в затвора, ако кажат думата война...