Руски опозиционер зове: Подкрепете ме срещу Путин!

Извиха се опашки за подписи
26 яну 2024 20:38, Нели Христова
130
Руски опозиционер зове: Подкрепете ме срещу Путин!
Снимка: БГНЕС

Руски опозиционен политик, който е против войната в Украйна, призова поддръжниците си официално да регистрират подкрепата си за опита му да предизвика президента Путин на изборите през март.

Борис Надеждин, бивш депутат, се нуждае от най-малко 100 000 подписа от поне 40 региона в Русия, за да бъде регистриран за строго контролираните избори. Имаше големи опашки в Москва, Санкт Петербург и други големи градове през уикенда, докато хората се редяха на опашка, за да дадат подкрепата си.

60-годишният Надеждин беше подкрепен от редица видни критици на Кремъл в изгнание, включително съюзници на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални и Михаил Ходорковски, бивш петролен магнат, който сега е един от най-големите врагове на Путин. Уебсайтът на кампанията му гласи, че Русия трябва да прекрати войната и да започне мирни преговори с Украйна и Запада.

Надеждин, чиято кандидатура е подкрепена от малката партия "Гражданска инициатива", стана известен, когато говори срещу Путин и войната по контролираната от държавата телевизия. През май той каза по време на политическо токшоу, че "трябва да изберем някой друг, а не Путин. Тогава всичко ще бъде наред." Подобни коментари са изключително редки по руската телевизия и някои анализатори казват, че Надеждин е бил канен в предавания, за да играе ролята на "момче за бичуване" за прокремълски експерти.

Той каза във вторник, че вече е събрал 100 000 подписа, но че много от тях са нечетливи или по друг начин с недостатъци и че се нуждае от по-голяма подкрепа от всички региони на Русия. Дори и да успее да събере подписите обаче, не е сигурно, че ще бъде допуснат. Източник, близък до Кремъл, каза пред Meduza, че никакви антивоенни кандидати няма да бъдат допуснати до гласуването "при никакъв сценарий".

Леонид Слуцки, ултранационалист, който се очаква да заеме второ или трето място на изборите, каза наскоро пред държавните медии, че не се стреми към победа. "Не мечтая да победя Путин. За какво? Той е най-влиятелният политик на планетата", каза той пред държавните медии миналия месец.

Кандидатурата на Надеждин беше подкрепена и от Екатерина Дунцова, антивоенен адвокат, чиято кандидатура беше отхвърлена миналия месец от контролираната от Кремъл избирателна комисия. Оттогава Дунцова обяви планове за създаване на нова опозиционна партия, наречена Рассвет, което се превежда като Зора.

Повече от 160 руски граждани са били хвърлени в затвора за противопоставяне на войната, според OVD-Info, правозащитна група. Сред тях е Владимир Кара-Мурза, британско-руски гражданин, който беше осъден на 25 години след завръщането си в Москва, за да се опита да ръководи антивоенни протести. Други, получили дълги присъди, са Артьом Камардин и Александра Скочиленко, които бяха осъдени на седем години затвор за антивоенно стихотворение и антивоенни стикери.

Русия също така е готова да въведе закон, който ще позволи на служители да конфискуват собствеността и други активи на хора, които са били осъдени за критикуване на войната или които подкрепят санкциите срещу Москва.

Вячеслав Володин, председателят на руския парламент, каза, че законът е "необходим, за да бъдат наказани негодниците, включително културни дейци, които подкрепят нацистите и изливат мръсотия върху страната ни, войниците и офицерите".

Докато войната наближава втората си годишнина, изглежда малко надежда за уреждане чрез преговори на конфликта, най-големият в Европа от 1945 г. насам. Сергей Лавров, руският външен министър, каза вчера на ООН, че подкрепяният от Запада мирен план на Украйна, който призовава за пълното изтегляне на руските войски от окупираните територии беше „път за никъде“.

Неговите коментари идват след като най-малко шестима души бяха убити при руски ракетни атаки срещу Харков, вторият по големина град в Украйна. Друг човек е убит в Павлоград, в Днепропетровска област. Ракети удариха и Киев, но нямаше загинали. Десетки хора бяха ранени в Украйна при ударите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
0
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
До Слава Урине---''краина'' на украински означава държава, а ''украина'' означава ''родина''. (дом/удома)
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тексаска Народна Република!!
59
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е вариант да няма Трета световна война но е малко вероятно да бъде допуснат до участие .Кремълските бандити се плашат от сянката .
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радвам се, че кравария е пред гражданска война. Приготвил съм американско уйски за банкета хахахахаха
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
съединени кравофалирали щати, нещо да кажете за "спокойствието" което цари в Тексас, капиталистите нещо им се объркаха плановете.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Претседателя на нашия измизлен нагласен парламент какво прави в комунистически Виатнам? Какво подписа там плешака? Кой виатнамец ще ти бачка в БГ кл0аката бе? За 700 лв и 500 лв да плаща квартира. Търсят балами да купят отмиращия и фалиращия в БГ бизнес. Балами не останаха никъде освен в БГ. Скоро вие русофоби и антикомуняги-демонкрати ще бачкате за комунистите от Виатнам. Вие ще си останете р0би каквито сте и сега.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредния платен,който да се противопоставя.
54
1
 
4
 
! Отговори
Краваророб преди 3 месеца
Оня нацяга футболния хулиган приятеля на расате тук му купиха униформата и оборудването (за хиляди левове). Отиде в урина в края на ноември. Там се изучи момчето за месец и киевския режим го прати на първа линия под Купянск в края на декември, след 3 дена беше денацифициран хахахаха. Повоюва си добре момчето и отиде при ген. Луков, където му е мястото. Евала БГ демократи-нацяги. Дано идете всички при вашия генерал.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алоу аиде кротко с лужите ,не само ти живееш и работиш в Германия,хората са недоволни от политиката на Шолц ,недоволни са че всичко поскъпна двоино ,фермерите конкретно че им се спират компенсациите за поскъпналите горива -а едни милиони евра се прахосват да се хрантутят укр .готованци .И аз лично съм убеден че това ще се покаже на следващите избори .Чака ни дясно правителство
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние като се подписвахме за различни референдуми...какво стана? Голямо НИЩО!!! А вие се грижите за руските опозиционери. Чуждите поддържате, а нашите опозиционери?
51
1
 
6
 
! Отговори
Мачкайте братушки преди 3 месеца
Краварските системи патриот могат да свалят само пътнически самолети с военнопленници...Затова ще продължават да ядат Кинжали, Искандери, Х-101, Х-555 и Герани. Мачкайте братушки, мачкайте нацягите или т.нар. демократи!!!!!!
50
1
 
7
 
! Отговори
Слава на Русия преди 3 месеца
1957 година в центъра на цивилизована Европа, в Брюксел, затваря последният човешки зоопарк където са докарвали жени и деца от Африка да ги показват на европейците като живoтни. През 1957 година СССР пуска първият в историята спътник в Космоса.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кво стана с контрата бе отворковци, пиете ли си кафето на червения площад или само се дуете от диваните. Скоро и Одеса ще бъде руска.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В америка заради "глобалното затопляне" температурите паднаха под -25 градуса. Хората не могат да си запалят електрическите коли, в повечето колонки за зареждане просто няма ток. Хахаха, какво стана с вашия зелен преход бе еврогейове и НП0-та? Междувременно за денонощие в америка от студа са умрели над 250 човека. Евала краварофили!
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво става с американските визи за БГ? Нямам търпение нашите любими американци да ни дадат безплатни визи за уличните им к0пт0ри с въргалящи се наркоси и спящи бездомници.
46
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
тоз много прилича на един тракторист от нашто село, сякаш му е брат, ама той пий и за умрелите..
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия за 1 година газифицираха над 500 населени места. В БГ за 1 година 50 населени места изчезнаха, 500 хил не се отопляват, защото нямат пари, 500 хил се отопляват изгаряйки пластмаса в печките си, а 5 млн се отопляват икономично и стоят с якетата в жилищата си.
44
4
 
7
 
! Отговори
Орлан преди 3 месеца
Русия е велика сила и разруши икономиките на запада за 2 години. За 2 години Русия изпрати над 2 млн укронацяги и натовски наемници на вечна командировка при бандера.
43
3
 
3
 
! Отговори
Денко Зеленков преди 3 месеца
Сглобарката изтъргуваха въздушно-капков шенген в замена на стотици хиляди reZани карабини да 0наждат жонките на русофобите. Хахаха много съм доволен)))
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво стана с укронацисткото контранастъпление бе русофоби? Колко пари профукахте и 0крадохте бе? Какво стана с икономиките на германия и швеция? Кажете колко заем взеха до сега сглобката за да държи страната на повърхността? Какво е заложила сглобката за тия пари? Сглобката да каже колко до сега са дадени безвъзмезно на укронацягите? По кои тропически острови ще се крият шефовете на сглобката, когато народа започне да ги търси?