Путин: Съжалявам само, че не започнахме по-рано действия в Украйна

Смята Байдън за по-предвидим от Тръмп
Обновена: 15 фев 2024 07:20 | 15 фев 2024 06:58, Александър Попов
402
Путин: Съжалявам само, че не започнахме по-рано действия в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън е "по-предвидим" за Москва от съперника си Доналд Тръмп, но Русия е готова да работи с победителя в президентските избори в САЩ, независимо кой е той, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Путин направи това изявление в отговор на въпрос на журналист, запитал го кой президент на САЩ би бил по-добър за Русия. Той посочи, че Байдън е по-опитен и уточни, че е и "предвидим, това е политик от старата школа".

Руският президент отказа да коментира дебатите в САЩ за възрастта на Байдън. Той отбеляза само, че при срещата му с Байдън в Швейцария преди три години вече се е говорело, че Байдън има затруднения, но "не видях нищо такова".

"Това, което трябва да разгледаме, е че политическата му позиция и позицията на сегашната (американска) администрация е изключително погрешна и вредна", добави Путин. Той обаче подчерта, че Москва "ще работи с всеки американски лидер", който бъде избран от гласоподавателите в САЩ.

Освен това Путин изрази благодарност на американския водещ Тъкър Карлсън за публикуването на много гледаното интервю и за ролята му на посредник със Запада.

"Тъй като днес не можем да водим пряк диалог, би трябвало да сме признателни на Карлсън за възможността да го направим с неговото посредничество", подчерта Путин. Той заяви, че е "напълно удовлетворен" от дългото интервю, първото за западна медия от началото на руската офанзива в Украйна.

Путин добави, че е очаквал агресивно поведение и трудни въпроси от бившия водещ на Фокс нюз. "Не само бях подготвен за това, но и го желаех, защото това щеше да ми даде повод да отговоря по същия начин", отбеляза руският президент. Той обаче похвали "търпението" на консервативния американски журналист, който изслуша дълъг урок по история от Путин по време на интервюто.

Истанбулските споразумения между Москва и Киев можеха отдавна да сложат край на конфликта, ако не бяха провалени, подчертава още Путин в интервюто си за журналиста Павел Зарубин, видеозапис на което е публикуван в канала на Кремъл в Телеграм. Той се позова на изказване на Давид Арахамия, ръководител на фракцията на президентската партия "Слуга на народа" в украинския парламент. "Самият Арахамия го каза", посочи Путин, според когото споразуменията са били прекратени от Запада. "Той каза това, което мисли. Защо го каза, не знам, но е откровен човек. Той каза, че ако бяхме тръгнали към пълно изпълнение на споразуменията, които възникнаха в Истанбул, войната щеше да спре преди година и половина".

Единственото, за което руският президент съжалява по отношение конфликта в Украйна е, че не е започнала "активни действия по-рано". Първоначално Москва се опитваше да реши конфликта с мирни средства, с помощта на споразуменията от Минск, но Западът не е имал намерение да ги изпълнява, отбеляза Путин.

Путин коментира и изказването на държавния секретар на САЩ Блинкън, че прадядо му е избягал от Русия поради антиеврейските погроми. "На няколко пъти той говори за това, за това, че неговите роднини, неговият прадядо са избягали от Русия заради еврейските погроми. И в различни страни по света, в Европа, в Щатите, тази тема постоянно се повдига, повдига се с цел да се демонизира Русия - да се покаже какви варвари, какви мошеници и разбойници живеят тук", каза руският лидер. "Всъщност, ако погледнете какво каза днешният държавен секретар, погледнете не политическите лозунги, а същността на проблемите, които се случиха, тук много неща стават ясни", посочи Путин. "Например, всичко това го имаме в нашите архиви: прадядото на Блинкън наистина е напуснал Руската империя, той е роден, мисля, някъде в Полтавска губерния, след това е живял в и е напуснал Киев", каза руският президент. Следователно "Блинкън смята, че това е изначално руска територия - Киев и прилежащите му територии", отбеляза Путин.

И ако държавният секретар казва, че прадядо му е избягал от Русия, значи смята, че през 1904 г. "не е имало никаква Украйна", добави руският президент.

"По всичко личи, че Блинкън е наш човек. Само че напразно прави такива публични изявления. Това може да доведе до провал", предупреди Путин.

Владимир Путин призова за изграждане на антинацистка пропаганда на световно ниво, за да се противодейства на идеите за изключителна важност на определени нации.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че в много страни се чува политически лайтмотив като "изключителността на едни нации спрямо други, някаква избраност и т.н.".

"Ами вижте, оттам е тръгнал нацизмът", посочи руският президент.

Следователно, трябва да се помисли и "за изграждането на тази антифашистка, антинацистка пропаганда и да работим на такова - глобално - ниво. Повтарям, на глобално ниво", подчерта Путин. Според него подобни мерки не могат да са ефективни на държавно ниво.

"Това ще бъде ефективно само ако се прави на ниво обществено съзнание и обществена инициатива. И ако няма значение в коя държава по света ще се случи", подчерта държавният глава./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
6
 
7
 
! Отговори
Негър Скиор преди 2 месеца
Руските пияници са в Ремисия..........Българските им последователи са в Будна Кома...Русия Умре.....
232
8
 
9
 
! Отговори
Приятел преди 2 месеца
Аз пък съжалявам че тази фашистка Уссраiна още не е изравнена.Може би защото там все още има много руснаци.Сега хрантутим над 100 000 фашаги и плащаме милиарди заради новите ни господари от хАмерика.Дано скоро се поправи грешката на Хрушчов.
231
3
 
4
 
! Отговори
До 244 преди 2 месеца
И какво предлагаш да нападнем Македония и част от Сърбия, Гърция, Турция и Румъния. Там е имало български територии и все още живеят хора с български произход???
230
3
 
5
 
! Отговори
не е вярно преди 2 месеца
че "руският президент съжалява" - както пише в статията. Това е лъжа. Путин не е произнасял такива думи - нито в интервюто, нито по друг повод.
229
4
 
5
 
! Отговори
Малко за историята преди 2 месеца
До Анонимен 241: Така е, но това няма връзка с темата. Това, което има връзка с темата е, че Украйна е създадена като държава в състава на СССР по времето на Ленин. Те са нещо като нашите комшии от Северна Македония. Сега имат претенции за руски зами, които им са подарени по времето на СССР. Крим - с един подпис на Хрушчов, а Одеса е създадена като руско пристанище по временто на Екатерина Втора. Затова Полше вече си иска Лвов, Румъния - Бесарабия, а Унгария - Задкарпатието. Може и да успеят.
228
3
 
3
 
! Отговори
Питам преди 2 месеца
Нали ще има избори и в Русия? Ако Путин не спечели как ще работи с президента на САЩ? Или вече всичко е решено?
227
6
 
12
 
! Отговори
Колективните преди 2 месеца
Путин-Ким-Иран-Хамас трепят мирни граждани наред и после се оплакват , че някой ги бие
226
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Малко за историята - то, ако се следват високоуйствените ти разсъждения, преди още повече време ме е имало никаква русия и даже да се погледне къде нашето БГ, не е имало и България. Всичко е било гръцко!
225
4
 
3
 
! Отговори
До дежурният трол преди 2 месеца
До За съжекение: За съжаление си неграмотен. Тези, които ти плащат за г'лупостите си дават парите на вятъра.
224
7
 
12
 
! Отговори
За съжекение преди 2 месеца
Главния Жужак на Путинопикантропия не беше ликвидиран наереме и сега стотици хиляди крепостни плащат с живота си на фронта , загивайки за кефа на жужака.
223
9
 
8
 
! Отговори
Колективните САЩ-ЕС преди 2 месеца
Жужаците от САЩ и Брюксел се чудят още колко милиарда трябва да дадат на Зеленски за да продължи войната до последният украинец. Но напослетък от САЩ нещо бавят доларите. По-изгодно им е г'лупаците от ЕС да плащат.
222
7
 
11
 
! Отговори
Колективните преди 2 месеца
Жужаци от Кремъл се чудят още колко крепостни да хвърлят в месомелачката на войната. На тях не им пука , имат милиарди - по рано разхождаха яхтите в Монако, Ротердам, Италия - сега в Бордим и Анталия. Обикновените крепостни да сърбат борша и да се бият за кефа на Главния Жужак на фронта . В повечето случаи , награждават вдовиците на крепостните с орден -Ленин - I степен и потупване и потупване по рамото.
221
11
 
6
 
! Отговори
ЖУКОВ преди 2 месеца
Aми то си е за съжаление драги , ама не си виновен ти- ако навремето ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ както си беше наела по всички фронтове макар и с огромни загуби обърна хода на втората световна и заби ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ НАД РАЙСТАГА беше продължила както нямаше кой да и излезе и един такъв пряпорец се беше развял и над Айфел кулата ,че и над Бъкингам -сега нямаше да береш такива ядове! Това тогава но РУСИЯ И ТОГАВА И СЕГА СИ Е ВЕЛИКА!!!
220
9
 
6
 
! Отговори
Малко за историята преди 2 месеца
Украйна е създадена като държава в състава на СССР. До тогава такава държава не е имало. През 1653 г. хетманът на Запорожката армия Богдан Хмелницки изпраща посолство в Москва при цар Алексей Михайлович, състоящо се от военен старшина Григорий Гуляницки и военен писар Иван Виховски с другари, с молба да приеме цялата Малорусия и Запорожката армия във вечно твърдо владение, гражданство и покровителство. За никаква Украйна тук не става дума. Когато стават покрайнина на Русия тогава.
219
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Кога -След 20 години ще има паметник на Путин и руската армия-освободителка.Киевското ско.пено жуже/еврейн/посредствен комик/наркоман и старчока бай Деменци ще бъдат гнусен спомен.Както и предателите Тагаренко/Денко/Паси/Плювню/Шиши и подобни безполови плъхове.
218
5
 
9
 
! Отговори
Приятел преди 2 месеца
Слава на Жужакот - бай- големият терорист - търсен жив или умрял от Междунсродния криминален съд за отвличане на хиляди деца
217
8
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Кога: Зеленото джудже Зеленски някой ден ще го обесят в Киев до паметника на Богдан Хмелници. Ако не успее до тогава да се изнесе за да харчи доларите, които е натрупал.
216
14
 
6
 
! Отговори
Приятел преди 2 месеца
Слава на Русия-наш единствен верен приятел ,освободител и брат!Долу Осраiната и робовладелците от ФАЩ!Вън краварите и усраiнците от земите ни!Всички евро-атланто-краваро-укро-нато роби-към фашистка Осраiна веднага и завинаги!
215
8
 
6
 
! Отговори
ха-ха преди 2 месеца
До До 192-Лъжеш Джендии ,лъжеш като дърт евроатлантик/това е диагноза!/.Над 82% са харесванията на Путин ,а нашите келяви менте-медии не смеят да го излъчат!!!Краварската цензура е хванала мисирките за гушите и само съскат нечленоразделно.Това няма да промени съдбата на фашистката дупка Уссрайна-изравняване на кочи.ната.
214
5
 
5
 
! Отговори
Яяяя преди 2 месеца
Когато Путин отговори за предпочитания резултат от изборите в САЩ ми се стори ,че на лицето му остана една почти незабележима ,но иронична усмивка. Може и да не съм прав..