Путин: Съжалявам само, че не започнахме по-рано действия в Украйна

Смята Байдън за по-предвидим от Тръмп
Обновена: 15 фев 2024 07:20 | 15 фев 2024 06:58, Александър Попов
402
Путин: Съжалявам само, че не започнахме по-рано действия в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън е "по-предвидим" за Москва от съперника си Доналд Тръмп, но Русия е готова да работи с победителя в президентските избори в САЩ, независимо кой е той, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Путин направи това изявление в отговор на въпрос на журналист, запитал го кой президент на САЩ би бил по-добър за Русия. Той посочи, че Байдън е по-опитен и уточни, че е и "предвидим, това е политик от старата школа".

Руският президент отказа да коментира дебатите в САЩ за възрастта на Байдън. Той отбеляза само, че при срещата му с Байдън в Швейцария преди три години вече се е говорело, че Байдън има затруднения, но "не видях нищо такова".

"Това, което трябва да разгледаме, е че политическата му позиция и позицията на сегашната (американска) администрация е изключително погрешна и вредна", добави Путин. Той обаче подчерта, че Москва "ще работи с всеки американски лидер", който бъде избран от гласоподавателите в САЩ.

Освен това Путин изрази благодарност на американския водещ Тъкър Карлсън за публикуването на много гледаното интервю и за ролята му на посредник със Запада.

"Тъй като днес не можем да водим пряк диалог, би трябвало да сме признателни на Карлсън за възможността да го направим с неговото посредничество", подчерта Путин. Той заяви, че е "напълно удовлетворен" от дългото интервю, първото за западна медия от началото на руската офанзива в Украйна.

Путин добави, че е очаквал агресивно поведение и трудни въпроси от бившия водещ на Фокс нюз. "Не само бях подготвен за това, но и го желаех, защото това щеше да ми даде повод да отговоря по същия начин", отбеляза руският президент. Той обаче похвали "търпението" на консервативния американски журналист, който изслуша дълъг урок по история от Путин по време на интервюто.

Истанбулските споразумения между Москва и Киев можеха отдавна да сложат край на конфликта, ако не бяха провалени, подчертава още Путин в интервюто си за журналиста Павел Зарубин, видеозапис на което е публикуван в канала на Кремъл в Телеграм. Той се позова на изказване на Давид Арахамия, ръководител на фракцията на президентската партия "Слуга на народа" в украинския парламент. "Самият Арахамия го каза", посочи Путин, според когото споразуменията са били прекратени от Запада. "Той каза това, което мисли. Защо го каза, не знам, но е откровен човек. Той каза, че ако бяхме тръгнали към пълно изпълнение на споразуменията, които възникнаха в Истанбул, войната щеше да спре преди година и половина".

Единственото, за което руският президент съжалява по отношение конфликта в Украйна е, че не е започнала "активни действия по-рано". Първоначално Москва се опитваше да реши конфликта с мирни средства, с помощта на споразуменията от Минск, но Западът не е имал намерение да ги изпълнява, отбеляза Путин.

Путин коментира и изказването на държавния секретар на САЩ Блинкън, че прадядо му е избягал от Русия поради антиеврейските погроми. "На няколко пъти той говори за това, за това, че неговите роднини, неговият прадядо са избягали от Русия заради еврейските погроми. И в различни страни по света, в Европа, в Щатите, тази тема постоянно се повдига, повдига се с цел да се демонизира Русия - да се покаже какви варвари, какви мошеници и разбойници живеят тук", каза руският лидер. "Всъщност, ако погледнете какво каза днешният държавен секретар, погледнете не политическите лозунги, а същността на проблемите, които се случиха, тук много неща стават ясни", посочи Путин. "Например, всичко това го имаме в нашите архиви: прадядото на Блинкън наистина е напуснал Руската империя, той е роден, мисля, някъде в Полтавска губерния, след това е живял в и е напуснал Киев", каза руският президент. Следователно "Блинкън смята, че това е изначално руска територия - Киев и прилежащите му територии", отбеляза Путин.

И ако държавният секретар казва, че прадядо му е избягал от Русия, значи смята, че през 1904 г. "не е имало никаква Украйна", добави руският президент.

"По всичко личи, че Блинкън е наш човек. Само че напразно прави такива публични изявления. Това може да доведе до провал", предупреди Путин.

Владимир Путин призова за изграждане на антинацистка пропаганда на световно ниво, за да се противодейства на идеите за изключителна важност на определени нации.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че в много страни се чува политически лайтмотив като "изключителността на едни нации спрямо други, някаква избраност и т.н.".

"Ами вижте, оттам е тръгнал нацизмът", посочи руският президент.

Следователно, трябва да се помисли и "за изграждането на тази антифашистка, антинацистка пропаганда и да работим на такова - глобално - ниво. Повтарям, на глобално ниво", подчерта Путин. Според него подобни мерки не могат да са ефективни на държавно ниво.

"Това ще бъде ефективно само ако се прави на ниво обществено съзнание и обществена инициатива. И ако няма значение в коя държава по света ще се случи", подчерта държавният глава./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
7
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 месеца
До Аналитик: Лудите в Брюксел са доста повече. САЩ печелят от войната в Украйна а ЕС губи. Европейците дават пари на Зеленски а тези, които той не прибира за себе си и за неговата дружинка, отиват в САЩ за закупуване на оръжие. А работата на политиците от Брюксел е постоянно да приказват за заплаха от Русия за да оправдаят това безполезно харчене на пари.
212
3
 
3
 
! Отговори
Аналитик преди 3 месеца
Та ще гледаме как двама луди догиодина или ако щете комплексари ще си играят на заплахи и войни с нас.
211
3
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 3 месеца
Пари нема, хора нема, напред към пълна победа! Зеленски ще обикаля пак Европа за да иска пари и оръжие. Трябва да помагаме за да воюват до последният украинец.
210
3
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До До 192: Г'лупости са това. Тресат се от страх пропагандаторите на русофобството. Не им трябва друга гледна точка освен тази на Вашингтон и сателитът Брюксел. Ами ако общественото мнение започне да се променя в полза на Русия? Как ще си върнат милиардите, изсипани в кацата без дъно, наречена Украйна.
209
4
 
5
 
! Отговори
Словакия каза: преди 3 месеца
Премиерът на Словакия Фицо каза: "Ние не сме съгласни с всички глупости, които излизат от големите държави. От началото на конфликта примирие може да бъде сключено два пъти. Но Западът забрани на украинското политическо ръководство да сключи примирие с Русия в началото на войната, защото се надяваше, че след като налее милиарди и оръжие в Украйна, тя ще им предаде ранената руска мечка на тепсия. Не се получи. А ако някой мисли, че с още 50 милиарда ще решим нещо, нищо няма да решим.
208
4
 
4
 
! Отговори
До 192 преди 3 месеца
Да,да! Милиони гледаха интервюто на Путин! А чудно защо харесванията бяха под 1% :<))
207
4
 
5
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
Ами изтърва "Питомното" през 2014 г., ся шъ гониш "Д/вото". Който избира между и война и позор, получава и Война и Позор
206
8
 
4
 
! Отговори
Слава за какво? преди 3 месеца
До Анонимен 220: Каква слава за една фалирала държава. Ако Украйна не получава милиарди помощ, Зеленски няма да може да плати дори заплати на чиновниците. Но всичко си има край - кранчето взе да пресъхва. Рано или късно Зеленски ще трябва да обяснява на украинците защо докара нещата до тук. ....................................................... Не че има връзка с темата.
205
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слава Украiна
204
9
 
7
 
! Отговори
Укрите са си виновни преди 3 месеца
До Съжаляваш?: Войната можеше да спре още в началото, когато украинската делегация подписа в Истанбул споразумение за сключване на мирен договор. Украинската делегация обещаваше необвързан статут и недопускане на чужди оръжия на своя територия. Но тогава (по думите на водещият украинската делегация Давид Арахамия) в Киев е пристигнал Борис Джонсън и казал: "Няма да подписваме нищо а ще воюваме". А много жертви и разрушения можеше да бъдат избегнати.
203
2
 
9
 
! Отговори
Съжаляваш? преди 3 месеца
Украинците пък сигурно съжаляват, че изобщо си се родил! Всеки съжалява за нещо и всеки рано, или късно получава по две шепи......пръст! Без изключения!
202
5
 
6
 
! Отговори
Нека е ясно преди 3 месеца
Членството в ЕС и НАТО не ни задължава да подкрепяме воденето на война в Европа. Това трябва да се припомни на нашите политици. И още - съгласно член първи от Северноатлантическият договор държавите-участници се задължават, в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации, да уреждат по мирен начин всички международни спорове, в които могат да станат страни, без да застрашават международния мир.
201
8
 
4
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 3 месеца
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Джак Ричър Ти си завършен *** от,нали го разбираш?
199
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия нарушава международните закони и няма право да търси правата си по същите. Русия е била в пределите на Монголската империя. Всеки народ има право на самоопределение и да членува в какъвто съюз намери за добре. Путин е агресор и военнопрестъпник.
198
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
209 Това чака всички предатели и слуги на Русия. Руснаците първо ги употребяват, възхваляват, после ги убиват.
197
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До КПСС БКП Викаш да оставят русия да вземе Украйна, ;после Молдова, после Балтика, после Полша и т.н. За световно господство се борят руските фашисти, а?
196
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин е Хитлер на 21 век.
195
22
 
10
 
! Отговори
КПСС БКП преди 3 месеца
Само глуповатите европейски лидери, водени за носовете от американските си господари не разбраха, че Русия НЯМА как да загуби тази война !!! За съжаление в резултат от безмислената подкрепа за Украйна, скоро Европа ще бъде на колене, а арабите и негроидните пълчища идващи от Африка ще я унищожат напълно ! Слана на РУСИЯ !!! Слава на братята освободители !!!
194
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Г Димитров наистина е ***. 20 години духа и гълта на Сталин. Предава Македония. И накрая за благодарност Сталин го отвлича за принудително лечение в Москва. И го връща изкормен и балсамиран, готов за мавзолея. Та да внимават руските слуги в България - те първи ще почувстват руската благодарност.