Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора

Новината идва от Федералната служба за изпълнение на наказанията
Обновена: 16 фев 2024 15:04 | 16 фев 2024 13:34, Стела Стоянова
519
Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора
Снимка БГНЕС, архив

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, предаде АФП.

Противникът на Путин, който стана известен с твърденията си за огромна корупция в Русия, бе в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

Още по темата
Дълго време той бе в изолация, а негови адвокати и поддръжници бяха задочно осъдени.

Информацията за смъртта му идва от федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация.

На този етап новината не е официално потвърдена от независими източници.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Навални излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: затворпочинанавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Есть человек - есть проблем.
426
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашистите съобщиха - ликвидирахме го.
425
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента майката на Навални обикаля моргите и търси тялото му. Прекрасна зловонна яма е вашата ерефия
424
3
 
7
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Навални,Немцов,Политковска и още десетина други хора ,починаха от естествена смърт.Няма съмнение,че това чака и Путин!!!
423
0
 
1
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
НОВИНА! НОВИНА! Президентът Радев е изпратил поздравителна телеграма до Путин и Митрофанова по случай смъртта на Навални. Истински българин и патриот!
422
0
 
0
 
! Отговори
not no no преди 2 месеца
Warning this is atomic threadнавални е глагол в българския език Warning this is atomic thread
421
0
 
0
 
! Отговори
not no no преди 2 месеца
Warning this is atomic threadнавални е глагол в българския език Warning this is atomic thread
420
0
 
1
 
! Отговори
not no no преди 2 месеца
the source is not Moscow, говорит Москва, това не е точно така, това е атомна заплаха, не много прикрита, това е заплаха да го убият разбира сетова е атомна заплаха Warning this is atomic thread
419
9
 
5
 
! Отговори
Разсъждения преди 2 месеца
Вариант 3: Убит от Запада - сериозен интерес. 1.Вече не им беше полезен жив в затвора. 2.Отбелязват точки в информационната война - сега ще слушаме със седмици по тв лекции за "демокрацията". 3.Отклоняване на вниманието - от интервюто на Карлсън с Путин и от загубата на Авдеевка. 4.Байдън иска да застави републиканците да дадат $60 млрд. на Украйна, което отказват. 5.Подготвят ни за смъртта на Асанж в затвора в Лондон или за предаването му в САЩ за 175-годишна присъда.
418
8
 
4
 
! Отговори
Разсъждения преди 2 месеца
Вариант 2: Руската власт - няма особен интерес. 1.Ще търпят репутационни щети в информационната война. 2.Толкова НЕ искаха да го вкарват в затвора, че създадоха правен абсурд - "дисидентът" Навалний, беше с ДВЕ (!!!) условни присъди на свобода! А Джефри Епстийн от американски затвор летеше всяка седмица (!!!) до острова си, където се срещаше с влиятелни политици и бизнесмени за сексуални престъпления срещу малолетни. 3.Навалний излежаваше 19-годишна присъда и не пречеше на никого там.
417
6
 
4
 
! Отговори
Разсъждения преди 2 месеца
Убит ли беше Навалний и ако да, кой имаше ИНТЕРЕС? Виждат се 3 варианта.Вариант 1: Естествени причини - напълно възможно. Навалний е човек като всички останали - може да боледува и да почине от това.
416
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските закони трябва да почнат да ги прилагат над нашите копейки, да видиш ти как ще станат евроатлантици след 1 месец в Сибир, хахаха
415
8
 
4
 
! Отговори
мдаааа преди 2 месеца
Интересно... защо убийците избраха точно тоя неудобен за Путин и Русия момент, когато предстоят избори, веднага след убийственото за запада интервю на Путин!!!! . . . Ден по рано... Нахални е посетен от адвоката... какъв ли подарък му е донесъл от менторите и водещия му офицер!!!
414
7
 
5
 
! Отговори
Akai преди 2 месеца
Толковагодини не *** уби и реши да го убие кога ? След интервю , което остави много положителни впечатления в граждани на така наречения Запад , а американския журналист се диви на цените в Москва и колко е чисто и защо сега бе патенца , заради изборите , на които така или иначе дръг шанс няма , това ли ви е теорията ? :D
413
7
 
11
 
! Отговори
Сергеев преди 2 месеца
Още с изпращането на Навалнби в затвор се знаеше,че рано или късно , по един или друг начин ще бъде убит ! Така е ставало,става и ще става в Русия,където мнението и стреме жите само на един човек са над всичко!!!
412
6
 
14
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Това е рускии мир,убииства на журналисти и политици,лагери,гладоморища,геноцид върху по малките народи!
411
10
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Нищо не се променя в Блатото.Русия беше и си остава дивашка и варварска държава.Политическите опоненти се ликвидират безмилостно.
410
10
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Незнам кое е по смешно, че русоробите обвиняват ЦРУ или, че за да оправдаят господаря си Путин им се налага да изкарат ЦРУ като най невероятната агенция в света? Сега как да приемем това? Като признание на русоробите, че ЦРУ са факири и направиха за посмешище Просия или, че Просия е толкова продънена от корупция,че за шепа долари охранители ще убият всеки, което поставя под въпрос защо Путин още диша? Та кое е мили ***? Американците са велики или ще признаете, че Русия е блато?
409
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Робско расийско племе.
408
7
 
11
 
! Отговори
4 преди 2 месеца
И медиите лавнаха срещу Русия о заповед!