Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора

Новината идва от Федералната служба за изпълнение на наказанията
Обновена: 16 фев 2024 15:04 | 16 фев 2024 13:34, Стела Стоянова
519
Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора
Снимка БГНЕС, архив

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, предаде АФП.

Противникът на Путин, който стана известен с твърденията си за огромна корупция в Русия, бе в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

Още по темата
Дълго време той бе в изолация, а негови адвокати и поддръжници бяха задочно осъдени.

Информацията за смъртта му идва от федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация.

На този етап новината не е официално потвърдена от независими източници.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Навални излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: затворпочинанавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
6
 
5
 
! Отговори
мале преди 2 месеца
държава от третия свят. жалко че затвориха границата с българсикя стандард с две заплати ще си купя който искам в расия
406
15
 
7
 
! Отговори
Пантелей преди 2 месеца
До Учете историяНе забравяй, че тези диваци ти дадоха свободата, обучиха ти армията, създадоха БНБ, БА и т.н. това което днес е символ на държавност. Не смей да цапаш негоднико безроден!
405
7
 
14
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
404
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е му хльо и страхливец, не един и двама бивши негови приближени са го казвали, а Путин го доказва.Късия иска да се боят от него,това го смята за най-голямата самореклама и пропаганда. Березовски, Политковская, Немцов, Пригожин и ред други по неизвестни политици, министри, бизнесмени, полетели от високи жилищни блокове и болници, отровени и застреляни, списъкът е дълъг.Русия не се поучи от грешките си в миналото и затова ще продължава да страда и разпада.
403
5
 
0
 
! Отговори
Овчар преди 2 месеца
Навални умря ... така е в голямата игра ... а анонимния *** бълва ли бълва тъпотии
402
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големият проблем на убиецът Путин е сега къде да зарови костите на Навални,за да не ги намерят.
401
4
 
13
 
! Отговори
Ей преди 2 месеца
Не се насмука на православна кръв,рептилчето Путин,ей!
400
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой да знае какво се случва с Путянката , мръ***та до*на мър*а дето е известен като кремълския гном
399
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно има много почитатели на руски народни приказки. Баба Яга е инагент, а кащей безсмъртни е от ми6. И един мармот увива в станиол,руска традиция в трупане на неугодни
398
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
:))) уникално. Пак ще се повторя: руснак, осъден по обвинение на руски прокурор, от руски съд,лежи в руски затвор и умира там,но е виновен...някой друг? Ихааа.
397
12
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
МИ 6 уби рожбата си. Вече е ненужен жив, но е полезен мъртъв.Прозрачно е. Ако беше ценен щяха да го задържат в Германия след като английските служби го построиха. А "приятелите му" го върнаха в Русия за да натресат отговорността за натрошения наркоман на Путин.Прочети още на: https://dnes.bg/index/2024/02/16/versiia-za-smyrtta-na-navalni-pokosil-go-e-kryven-sysirek.598625#
396
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последния аргумент на неудачника е насилието
395
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин уби Лора Палмър от Туин Пийкс!
394
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Умориха го от глад. И студ. Точно по традиционна руска традиция. Тези хора не са способни на нещо ново.
393
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знаех,че плешивия кагебеец е умнокрасив
392
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горкият, не си изигра картите умно, наивно се довери на умно-красивите със стъклените очи и го използваха и захвърлиха употребен дори и със смъртта му в удобен момент, да не са капо.
391
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Много дълго издевателстваха над човека,руските фашисти! Бог са го прости!
390
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иха,значи цру и не знам още кой са утрепали агента си,който почти не излизаше от карцера. При това на п.. си райна почти до полярния кръг? Ти да видиш какво опасно било това цру. Или просто вертухаите го умориха от глад по заповед на плешивия плъх. Коя версия е по-логична?
389
6
 
2
 
! Отговори
Нелогична логика преди 2 месеца
Не отричам -ЦРУ са велики. Накараха ЖПО -то да се върне в Русия, та там да го очистят. Вярно, че можеха и в Германия да го свитнат, но ефектът щеше да е далеч по мижав.
388
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да почива в Мир душата му. Дано смъртта му не е напразна.