Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора

Новината идва от Федералната служба за изпълнение на наказанията
Обновена: 16 фев 2024 15:04 | 16 фев 2024 13:34, Стела Стоянова
519
Русия съобщи: Алексей Навални почина в затвора
Снимка БГНЕС, архив

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, предаде АФП.

Противникът на Путин, който стана известен с твърденията си за огромна корупция в Русия, бе в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

Още по темата
Дълго време той бе в изолация, а негови адвокати и поддръжници бяха задочно осъдени.

Информацията за смъртта му идва от федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация.

На този етап новината не е официално потвърдена от независими източници.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Навални излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: затворпочинанавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киев, Ялта и Донбасс, знают путин под*рас. Знает даже наш район, то что путин есть га*дон. Каждый город и село знают, путин есть ху*ло.
346
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бункерният дедо надскочи всички кофти хора по света. Ама,че злобен старец
345
9
 
8
 
! Отговори
Сенеката преди 2 месеца
Ми от сороса го подлъгаха да се върне в Русия да го правят факла на борбата с руския свят ...и го направиха ...изгоря завалията за НАТО и англосаксонският мир....
344
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябваше да го вкарват в затвора. Трябваше да го дадат на украинците за да го направят мъченик. Сега е обикновен крадец и измамник.
343
9
 
8
 
! Отговори
Костя преди 2 месеца
Да се готви зеления
342
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да се учудя когато натикат в затвора Кирчо, Кокорчо и Боко и те да се пишат борци за свобода. Хихихи
341
1
 
1
 
! Отговори
Отрова преди 2 месеца
С какво го отровиха братушките?
340
9
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 2 месеца
Аз ли нещо не съм разбрал или Навални беше този когото уж го тровиха с новичок уж го лекуваха в Германия и за рекордно време оздравя и накрая реши да се връща в Русия където знаеше че ще лежи в затвора? Скрипал който също уж го тровеха с новичок едвам се извлече и сега никой не знае къде е а най-малко Русия. Навални можеше спокойно да се скрие като Скрипал и от време на време да пуска видео и аудио записи които да приканват руснаците да въстанат срещу Путин. А той какво направи? има логика да.
339
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БЕЗ ПРИЧИНА ГО ВКАРАХА В ЗАТВОРА!!! ПУТИН ГО УБИ! ПУТИН Е УБИЕЦ! ДУШАТА МУ ЩЕ ГО СЪДИ ЗА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КОИТО Е НАПРАВИЛ НА ЗЕМЯТА В ТОЗИ ЖИВОТ ПРЕРАЖДАНЕ!!НАВАЛНИ - ХУБАВ МЪЖ ДЕМОКРАТ ! RIP ЕДИНСТВЕНИЯТ В ЦЯЛА РУСИЯ ДРЪЗНАЛ ДА СКОЧИ СРЕЩУ ПУТИН! МЛАДИТЕ ГО ХАРЕСВАТ! ПУТИН Е УБИЛ НАВАЛНИ!
338
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На мен ми е жал и за руснаците и за украинците, те са ни близки като народи и е жалко да се гледа как се избиват заради интересите на една шайка психопати и алчни ггнуусове от двете страни на барикадата.
337
5
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 месеца
Предполагаема екстремистка дейност и 9 години....Убиха следващия президент на Русия.Успяха.Няма човек , няма проблем.Бог да прости мъченика.
336
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затова диктаторските режими са пълна простотия. Да затваряш устата на противниците си насила само дава предимство на външните ти врагове и отслабва народа ти. Затова запада е водещ в света, защото командва и владее по-умно, поне давайки на гражданите си илюзията на свобода. Тиквуни като Путин, Чен Ун и прочие *** исторически винаги се провалят. Просто не е измислен по-добър строй от демократичния, колкото и копейкаджиите да се пенят онлайн.
335
4
 
11
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1885 г., бр. 13, с. 51)
334
5
 
14
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
333
8
 
3
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 2 месеца
До Учете история-Напълно изкукал безполов плъх.Не си пие хапчетата от сутринта.Лежи на пода с пяна върху клавиатурата./З.Стоянов ,Г.Раковски, Хр.Ботев и т.н. ,в.Знаме ,г.Букурещ ,16 февруари 2024 ,бр13 ,с.51/
332
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Остава да вярваме и да се надяваме обикновения руснак в крайна сметка да се справи с психопата и социопат Путин, преди да е станало късно за всички. Мисля, че когато времето дойде, а то СЪС СИГУРНОСТ ще дойде, когато Путин реши да затрие света, шайката му ще се освести, а истинските руснаци по веригата ще откажат да се самоубият в неговото име. Руснаците са изстрадал народ и обикновено в крайна сметка взимат правилното решение, след много жертви и глупости.
331
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Вова Шаломович фамилийката на женски орган много му отива.
330
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия убиват смелите хора
329
5
 
12
 
! Отговори
Архипелаг Гулаг... преди 2 месеца
Нищо ново от Сталин до сега
328
4
 
10
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)