Христо Грозев: В Русия започва цяла вълна от репресии и убийства

Той се закани да разследва убийството на Навални
20 фев 2024 17:00, Нели Христова
124
Христо Грозев: В Русия започва цяла вълна от репресии и убийства
Снимка: БГНЕС

Служители на Следствения комитет казаха на майката на Алексей Навални, че причината за смъртта му все още "не е установена". Те обещават да предадат тялото на роднините едва след приключване на "химическата експертиза" - след две седмици. Сътрудниците на политика се опасяват, че през това време властите ще успеят да покрият следите си - и ще бъде по-трудно да се идентифицират всички виновни за смъртта на Навални. Когато служители на ФСБ се опитаха да убият Навални с бойно отровно вещество преди четири години, те бяха открити от журналиста Христо Грозев. Специалният кореспондент на Meduza Лилия Япарова разговаря с него какво ще прави сега.

- Как разбрахте за смъртта на Алексей Навални?

- Няколко минути след прессъобщението на FSIN — когато дузина журналисти едновременно го препратиха до мен, придружено с куп въпросителни и удивителни знаци. Тогава бях завладян от странно, ужасно дежавю: Когато Навални беше преместен в Харп само преди два месеца - в отдалечена изолирана колония No. 3 - неговите колеги във ФБК ми казаха, че това е най-опасният момент. И най-удобно е да се опитате да убиете Алексей точно на етапа - там, където няма връзка или алтернатива освен държавната медицинска помощ. Убийство, цитирайки "злополука".

Тогава ми се струваше невъзможно: щеше да е очевидно кой го е направил! Но семейството и екипът му не мислеха така. Спомням си как в навечерието на завръщането на Алексей в Русия попитах Юлия Навалная дали разбира, че той със сигурност ще бъде арестуван там. Тя просто се усмихна в отговор и каза: "Христо, ти си толкова наивен. Те не само ще бъдат арестувани, но и ще лежат години наред в затвора. Или може би ще ги убият."

- Свързвали ли сте се с екипа на FBK през последните четири дни?

- В този ден всички бяхме на Мюнхенската конференция по сигурността. Веднага се обадих на Маша (Певчих, съюзник на Навални) и попитах как мога да помогна. И изведнъж чух в отговор: "Чакай, Юлия иска да говори първа". Тя излезе и обеща на убийците възмездие. Призова и света да бъде неин съюзник. Тогава разбрах, че Русия има шанс да не се потопи в отчаяние - случаят на Алексей беше подхванат толкова бързо.

В първите часове след новината за смъртта на Навални до мен на конференцията имаше много бизнесмени, които отдавна работят с Русия, и всички те започнаха да получават съобщения от свои руски познати - олигарси от средно ниво - в духа, че "вече не можем да останем пасивни". Някои големи руски предприемачи дори записаха видео съобщения до семейството на Алексей - и чрез приятели се опитаха да ги предадат на Юлия. В тези видеоклипове те наричат режима със същите думи, които вие и аз бих използвал (Медуза не знае нищо за тези видеоклипове - бел.ред.).

Когато видях Маша и Юлия вечерта, бях поразен от отношението им. Въпреки мъката те вече мислеха за бъдещето. Да, плакаха, но и обсъждаха кой и как да отмъсти, за да се промени наистина нещо в системата. Очевидно те са били в приятелски отношения със самата възможност за смъртта му толкова дълго, че са успели веднага да намерят тези сили в себе си. Дори да говорим какви нови санкции трябва да се въведат.

- Как изобщо се запознахте с Навални?

- Следвахме се в Twitter години наред (когато той се съгласи на телевизионен дебат с Игор Стрелков, аз например спорех с него дали си струва да легитимираме военнопрестъпник по този начин), но се срещнахме едва след отравянето.

Просто му написах в същия Twitter: "Алексей, вероятно открих хората, които се опитаха да те убият." И два дни по-късно ние с екип документалисти, пристигнахме да го посетим в Германия, където тогава се възстановяваше от отравянето. Дори не очаквах колко харизматичен ще бъде той: беше толкова готов да учи, да попива, да се променя. Проявяваше интерес към всичко и задаваше наистина дълбоки въпроси.

Доведох със себе си канадски режисьор и когато той накратко спомена чисто канадския проблем с квотите за риболов, Алексей не само го разпита подробно, но и успя да свърже разговора с руската реалност.

А Навални винаги беше готов да защити и обясни позицията си докрай. С всеки събеседник. Той не се адаптира към никого.

- Как си представяхте бъдещето му тогава?

- Струваше ми се, че след войната той може да се върне в руската политика на бял кон. Съпругата на един от моите източници, служител от системната сигурност, гледа документалния филм "Навални" и каза на съпруга си: "Дори не знаех, че е такъв! Ако се кандидатира за президент, ще гласувам за него."

Мисля, че той можеше да се върне според сценария на Нелсън Мандела (който ръководи Южна Африка след 27 години затвор). Така си го представях. Мислех, че Навални ще преживее падането на режима.

- През 2020 г. открихте хора, които се опитаха да отровят Навални. Какво мислите, че може да се случи сега?

- Вече получих предупреждения от мои източници, че може да започне цяла вълна от репресии и убийства – че Путин има "специални планове" за руските опозиционни лидери. Ако това е вярно, затворените Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза биха били особено уязвими.

Засега напълно изключвам само един сценарий: че за руските власти смъртта на Навални е била изненада, особено неприятна изненада. Е, не вярвам, че той просто е бил "недостатъчно лекуван" или "небрежно" доведен до такова състояние. Изключено. Защото ФСБ разбра стойността на Навални за бъдещата Русия, независимо каква ще се окаже тя. Алексей щеше да стане капитал за бъдещи преговори, за размяна. Не можеха просто да го "пропуснат".

- Ще разследвате ли смъртта му? И как да направите това, когато човек умре в системата FSIN?

- Да, ще я разследвам. Недостатъците тук са очевидни - сам ги назова. Плюсът е, че в малко и отдалечено място като Харп, всякакви следи, оставени от евентуални убийци, ще бъдат много по-забележими. И не говорим само за фактуриране или данни за полети – има и свидетели. Едно е да ги търсиш в голям град и съвсем друго е, когато кола на ФСБ минава през малко село. Тя ще се вижда от всеки прозорец.

- Ще проверите ли началника на медицинската служба на ИК-3 Алексей Лисюк, който уж е оказал първа помощ на Навални, имайки зад гърба си само опит на хигиенист в санитарно-епидемиологичната служба?

-  Да, ще го проучим. Но ако всичко това беше планирана операция, тогава Лисюк най-вероятно щеше да бъде инструктиран просто да не прави нищо. Но не можеше, защото не знае как да не направи нищо. Малко вероятно е човек с такова минало да има право да планира убийство - освен ако не е бил замесен на последния етап. Както и служителите на транспортната полиция, които бяха докарани в последния момент (за да отровят Навални през 2020 г.).

-  Според нашите колеги от Новая газета Европа, по тялото на Навални са открити "синини", които "се появяват от конвулсии" - когато "човек се гърчи" и "се опитват да го удържат".

- Конвулсиите са типичен симптом на висока доза органофосфати. Поради това понякога е необходимо физически да се ограничават хората, които са били атакувани с химически оръжия.

Колкото и странно да звучи, заповедта за елиминирането на Алексей в колонията можеше да бъде дадена на предишния екип офицери от ФСБ, преминали обучение в областта на военната медицина и токсичните вещества. И в нашето разследване може би няма да намерим нови изпълнители, а тези, които вече са преследвали Навални през 2020 г. Можеше да им се каже: "Време е, момчета, да сложим край на този въпрос". Освен това всички вече са разсекретени - защо да рискуваме нови хора?

- Какво прави тази група мъже от ФСБ напоследък?

- Те бяха наказани. Бяха скрити доста добре: на тях и на всичките им близки бяха сменени телефоните. Тези хора дори спряха да се споменават в редовния документооборот, което често става обект на изтичане на информация. Но все още не сме проникнали в техните движения през последните месеци.

- Ако наистина са те, ще бъде ли възможно да се докаже участието им този път? Със сигурност са взели предвид грешките си.

- Да, взехме под внимание, че правят такива надстройки след всяко наше разследване. Но също така и ние сме в процес на подобрения. Но негативната селекция, наблюдавана сред руските сили за сигурност, все още е трудна за преодоляване.

- Какво може да означава изчезването на тялото на Навални? Те отказват да пуснат майката на политика в моргата, където се предполага, че се намира.

- Това е най-съмнителното досега. Може би по тялото са останали следи, които сочат към убийците - и сега на консултация решават какво да правят. Кое от "невинните" обяснения за смъртта на Алексей трябва да се предложи на обществеността?

- Ами ако тялото не бъде освободено един месец или дори повече?

- Както и да протече аутопсията, ще можем да разберем дали в нея са участвали хора от Изследователския институт-2 на ФСБ. Ако по време на аутопсията се появят служители на този изследователски институт, ще го видим; Публикувахме само няколко имена – но ги знаем всичките. И ако те наблюдават процедурата, ще стане очевидно, че те са тези, които отново са направили опит да отнемат живота на Навални. И сега те се опитват да се уверят, че нищо не може да бъде намерено по тялото.

- В обръщението си на 19 февруари Юлия Навалная обеща да каже "защо точно Путин уби Алексей". Знаете ли нещо за това?

- Да, но аз, разбира се, ще й оставя възможността сама да разкаже за това.

- На една от снимките, направени в края на вашето разследване, вие, заедно с Алексей и Юлия, позирате на фона на снимки с лицата на хората, опитали се да го отровят. Семейство Навални се усмихват щастливо там.

- Този момент е истинска победа. Оттогава гледах тази снимка много пъти: тя беше направена само две седмици след като Алексей излезе от комата си - и той и Юлия вече изглеждаха толкова щастливи и толкова готови за битка. Юлия сега прави същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
ффф преди 2 месеца
ей точно вчера си говорехме кога товалайно ще се появи да засмърди то...много изчака
103
4
 
5
 
! Отговори
Хабибито преди 2 месеца
Ами война е ние какво очакваме, цветя и рози ? Мода цветя и рози.... Когато се опитваш да унищожиш най голямата държава на планетата цветята и розите ще са най малкия ти особенно ако тя разбере....
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Етоооо, откога чакам да изпълзи и този, и кой ще ви чете пасквилите! Що не напишете и не покажете снимки, какво става на полско украинската граница, че хиляди фермери са я блокирали цялата и не дават да прехвръкне никаква украинска стока. И като се знае, поляците какви русофоби са, та гнилата политика на ЕС ги докара да развяват руско знаме и да искат Путин да дойде в Брюксел да оправи ЕС. Такива банери издигат поляците. Ама тукашните ***, как ще дават такива кадри, забрана от посолствоТО.
101
5
 
11
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
русофобката христова пак ни пробутва пасквил на тема русия - този път под формата на интервю на някой си христо грозев, пълно с измислици, характерни за един болен мозък, като целта можем да открием в заглавието на материала - да се внуши на немислещият читател, че в русия започва цяла вълна от репресии и убийства.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Утре ще съдят Асандж. Очакват го 175 години затвор.
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук всички са толкова навътре в нещата, че ме е страх да питам знаят ли кой уби Кенеди. Сигурно знаят. Но да си призная като кравар, че си заслужаваше да премина три хиляди километра на минус 30, за да убия Навални по поръчка на ЦРУ. Тръгнах миналата година, но победата над колективния запад сега ме топли. И жената чукча до мен също. Хубавото е че иска да емигрира в Америка. Лошото е чи иска да вземе и Путин със себе си. Колко ли километра са до Москва?
98
7
 
6
 
! Отговори
КГБ преди 2 месеца
Г-н Грозев малко греши: репресиите и убийствата в Русия не са спирали...
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този,да замълчи най после! И да се прибере в България! А не да се крие по света като Мишка!-:(
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно....всички плакати на Навални в Русия са на ....Английски хахаха явно опорката от посолството работи там. Руснаците гледат сеир как някакви същества с неустановен пол носят един и същ плакат а Гражданите ги плюят! На събитията гледам 5 луди и 20 фотографи снимат полу-човеци на заплатка от Америакански и ЕС нпо-та!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А шорошчетата знаеха причината за смъртта още преди да замине.
94
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грозев е един политически проект, всяко магаре може да бъде грозев стига да прави това, което му наредят Господарите. Съвест няма - отдавна я е продал за няколко цента. След 5 години никой няма да познава този алкохолик. Ще.....се вмириеше някъде без да има човек около него! За сега прави б$б$тки на тези, които плащат, но и това е до време! За съжаление само на такива същества им се дава трибуна по нашите "свободни медии"
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През последните два дни само в Авдеевка са си отишли от този свят по данни на украинците около 2400 военни. Персони като тази, която публикува настоящия материал, как преценява техния живот? Сражаващите се на бойното поле, според него, хора ли са въобще, маловажни ли са, те родители и деца нямат? Колко още смърти иска той? Защото именно изчадия като него са подстрекателите на войните.
92
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грозев изкара бая пари от Навални, включително от смърта му.
91
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Репресииите в САЩ започват още от системата на образование. Без да се спирам на подробости, само припомням, че там чужд език не се учи. Това е чиста проба стена за получаване на независима информация. Колкото и да плямпат за тоталитаризъм в България след 1944 г., то във всички средни и висши училища задължително се учеха по два чужди езика.
90
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ристоо, много започваш да се ежиш, а руснаците имат още останал Новичок. Спри се малко и охлади ентусиазма. Управляващите БГ имат доста работа в момента и не им е до теб.
89
6
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Христо, престани да се правиш на д..ебил, или си такъв.
88
6
 
10
 
! Отговори
ponti преди 2 месеца
Христо Грозев.... когато живееш от хонорар до хонорар. Който плаща, той поръчва музиката - стара Българска поговорка.
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грозев, ами звънни пак на Боширов бухахахахахах я по-добре ходи без ***, че Навални гащите го утрепаха
86
10
 
7
 
! Отговори
Русобил преди 2 месеца
Е момчето стана жертва на джуджето,отвратителното кремълско жуже.
85
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами че те кога са спирали.Режима в Русия има постоянна свинска опашка около врата на всеки гражданин - активира се с виц за Путин, ако не лайкнеш пост на Единна Русия и ако не идеш на манифестация